Не можна залишати рідну землю. Ми знадто довго повертались – Ліля Буджурова

Ліля Буджурова

Колишній заступник гендиректора ATR Ліля Буджурова про обшук у її будинку в Криму та кримінальну справу проти Ленура Іслямова

Тиждень тому в Криму співробітники Федеральної служби безпеки Росії влаштували обшуки за місцем проживання родичів і знайомих Ленура Іслямова – кримського татарина, колишнього віце-прем'єра Криму, інвестора кримськотатарського телеканалу ATR і одного з координаторів громадянської блокади Криму. Обшуки пройшли в рамках кримінальної справи, порушеної проти Іслямова Федеральною службою безпеки Росії.

Сам Іслямов був змушений покинути Крим, зараз він живе в Києві. Обшукам піддалися його батько, сестра, що живе в Москві, син, колишній гендиректор ATR Ельзара Іслямова, а також її колишній заступник, кримський журналіст Ліля Буджурова. Обшук у Буджурової викликав найбільший резонанс у соціальних мережах: більше 20 озброєних автоматами співробітників ФСБ рано вранці розбудили чотирьох жінок, які перебували в будинку, включаючи 83-річну маму журналістки та її 8-річну онуку. Залишати Крим, незважаючи на те, що трапилося, Ліля Буджурова не збирається. Про це вона сказала Радіо Свобода.

Обшуки в квартирах і будинках родичів Ленура Іслямова та кримінальну справу у зв'язку із блокадою Криму, про який говорить «прокурор півострова» Наталія Поклонська, – не єдиний спосіб, за допомогою якого кримська «влада» намагається тиснути на бізнесмена. У понеділок Центральний банк Росії відкликав ліцензію у «Джаст Банку», що йому належить. Цього ж дня обшуки провели також на кримському транспортному підприємстві «СімСітіТранс» і в офісі ТОВ «Кара Деніз продакшн» (колишній студії телеканалу ATR), які теж належать Іслямову. Крім того, у 3 листопада «віце-прем'єр» Криму Руслан Бальбек заявив, що підприємства Іслямова заборгували кредиторам близько 1,5 мільярда рублів. «Голова» Криму Сергій Аксьонов звинуватив Іслямова в «антиросійській діяльності» і не виключив, що незабаром його активи в Криму перейдуть до нових господарів.

Сам Іслямов вважає, що обшуки в Криму доводять ефективність «громадянської блокади» Криму і є помстою президента Росії Володимира Путіна за небажання бізнесмена прийняти його «правила гри щодо Криму».

Серед людей, в яких були проведені обшуки у «справі Іслямова», виділяється постать Лілі Буджурової. Буджурова – відомий кримський журналіст, колишня співробітниця вигнаного з півострова телеканалу ATR, колишній головний редактор газети «Перша Кримська», автор репортажів про життя кримських татар, розслідувань про спроби представників злочинного світу потрапити до складу Верховної Ради Криму в 2006 році, ведуча популярного ток-шоу «Гравітація», володар кількох журналістських премій.

Про подробиці подій 2 листопада Ліля Буджурова розповіла в інтерв'ю Радіо Свобода.

– Це сталося приблизно о 5:40 ранку, їх було 21 людина, представники ФСБ – відповідні літерки були написані на спинах їхніх костюмів. Напевно, більше третини з них були озброєні, в бойовій екіпіровці, з автоматами, в масках. У моєму будинку, крім мене, живуть моя сестра, онука і моя літня мама. Мені пред'явили постанову про порушення кримінальної справи відносно власника телеканалу ATR, на якому я раніше працювала. Телеканал наш був закритий 31 березня (2015 року – ред.), нам не дали дозволу від «Роскомнадзору», і в рамках порушеної проти Іслямова кримінальної справи суд чомусь ухвалив провести обшук у мене «на предмет пошуку документів про фінансування екстремістської діяльності». Я попросила не починати обшук і слідчі заходи без мого адвоката, але вони були розпочаті, і мій адвокат не був допущений, він стояв за воротами, озброєні люди не пустили його, щоб він перебував поруч зі мною.​

Я проводила її повз них, і вона запитувала: «Вони будуть у нас стріляти?»
Ліля Буджурова

Потім почався обшук. Обшукували все, від нижньої білизни до дитячих іграшок. Це було вкрай неприємно, і можна було б це пережити, особливо людині, яка знає, що ні в чому не винна. Можна було б пережити все, крім того стресу, який отримала моя мама, якій 83 роки, і моя онучка, якій усього вісім. Дитина була дуже налякана, дорослі дядьки з автоматами стояли в кожній кімнаті. Я проводила її повз них, і вона запитувала: «Вони будуть у нас стріляти?» А маму я крізь стрій автоматників проводила в туалет. Цей стрес, я думаю, ще довго буде закарбований у психіці моєї сім'ї.

– Це було о 5:40, тобто вони всіх вас розбудили?

– Так, вони нас усіх розбудили, в цей час ми всі, звісно, ще спали.

– 21 співробітник Федеральної служби безпеки, автоматники – проти чотирьох жінок. Навіщо так багато? Чому?

– Мабуть, передбачалося, що моя 83-річна мама з моєї восьмирічною онучкою – посібники екстремістів і терористів. Я дивуюся, чому вони важку артилерію до цього не залучили.

– У Вас у результаті обшуку щось вилучили?

– Усі інформаційні носії, всі гаджети, ноутбук, айпади, планшет дитини – правда, його потім повернули, подивившись, що там немає нічого, крім ігор. Телефони, флешки, диски, старі відеокасети – «вісімки» під японську відеотехніку, якими я користувалася ще на початку 90-х, увесь мій архів.

– Вам відомо, чи змінився якось Ваш статус після цього обшуку? Хто Ви зараз: свідок, підозрюваний, обвинувачений?

– На жаль, ніхто не прояснив мені ситуацію з моїм статусом. Із тієї постанови, яку мені зачитали, я зрозуміла тільки, що суд ухвалив рішення провести в моєму житлі обшук. Ким я там є – помічником терористів, виготовлювачем «брудної бомби», журналістом – я не знаю. Я не маю відношення до Ленура Іслямова ні родинного, ні вже й професійного, бо телеканалу ATR на території Криму більше немає. Я колись була заступником генерального директора цього телеканалу, який кілька місяців тому переїхав до Києва.

Наталія Поклонська

– «Прокурор Криму» Наталія Поклонська прямим текстом каже, що справа проти Іслямова пов'язана з «Громадянською блокадою Криму». Чи може обшук у Вас вдома бути пов'язаний із цією історією?

– Якщо керуватися логікою цієї версії, тоді будь-який крок Іслямова, в тому числі якісь його побутові кроки, можна пов'язувати зі мною. Я не маю відношення до блокади Криму. Я не учасниця цієї блокади. Я живу на території Криму і фізично не можу брати участі у цій блокаді. Я жодного разу з березня 2014 року не перетинала кордон Криму. Версії можуть бути які завгодно, найфантастичніші, питання тільки одне: до чого тут я?

– Минуло вже більше місяця від початку блокади Криму. Здається, російські та українські ЗМІ про блокаду трохи підзабули. Чи позначається вона, як і раніше, на житті півострова?

«Громадянська блокада Криму»

– Звичайно, позначається. У нас і так все було дуже дорого, тепер стало ще дорожче. Якщо говорити про те, що з'явився якийсь дефіцит – ні, дефіциту продуктів або ліків немає, просто все стало ще дорожчим.

– Чи можете Ви назвати обшук у Вас удома просто продовженням загальної політики тиску на кримських татар, нелояльних «новій владі Криму»? Це відображає ставлення до них у суспільстві – Ви, наприклад, описуєте у Facebok історію про те, як півроку тому вашого 12-річного онука в школі побили, назвавши перед цим «зрадником»?

– Я не думаю, що проблеми, які виникли у мого онука, пов'язані з тиском на кримських татар взагалі, це все-таки приватний випадок, який стався між дітьми, і я не хотіла б робити з цього політики і заявляти, що це тиск на кримських татар. Так, у нас тепер у Криму все непросто. Це не те, що було 3-4 роки тому, коли такий же випадок був би вкрай кричущим. У нас усе непросто, але, ви знаєте, складний час, на жаль, не дає простих відповідей, хоча є дуже багато любителів ці прості відповіді давати. У нас усе дуже складно і в міжнаціональній сфері, і просто у стосунках між людьми. Вкрай політизована обстановка, яка зараз склалася в Криму, стає іноді причиною якихось жахливих явищ.

Я не буду пов'язувати обшук, який відбувся у мене вдома, з тиском на кримських татар. Все-таки я – приватна особа. Я – не лідер кримських татар, не член Меджлісу, не політичний діяч. Я – журналіст і не більше того. Тиск на мене був завжди, він періодично виникав під час моєї професійної діяльності. Я його завжди пов'язувала тільки з цим. Зараз, по суті справи, мене позбавили можливості займатися професійною діяльністю, закривши телеканал ATR. Якщо чесно, у мене немає версій.

– Але тиск при цьому продовжується, до нього, так чи інакше, залучають дітей, онуків, це не наводить Вас на думку, до якої Вас, можливо, підштовхують таким обшуком, залишити Крим, виїхати звідси?

Я не поїду з Криму. Ми занадто довго повертались. Я знаю, що це таке – жити без батьківщини
Ліля Буджурова

– Ні, я не поїду з Криму і намагатимусь переконати своїх онуків, якщо вони виростуть і приймуть таке рішення, що не потрібно, не можна залишати рідну землю. Ми занадто довго повертались. Ми півстоліття жили на чужині. Я знаю, що це таке – жити без батьківщини, – говорить Ліля Буджурова.

Новий заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв

Міністерство внутрішніх справ України вже порушило два кримінальних провадження «за фактом порушення прав громадян у Криму», які стосуються обшуків у помешканнях директора кримськотатарського телеканалу ATR Ленура Іслямова й екс-працівників телеканалу, повідомляє прес-служба МВС. Також провадження стосуються фактів перешкоджання законній діяльності громадських організацій, які виступають проти окупації Криму. Дані про кримінальні правопорушення внесені до спеціальної бази даних.

Після вигнання з Криму телеканал ATR був відновлений на материковій території України та розпочав мовлення у кабельних мережах 17 червня 2015 року. У керівництва каналу є плани організувати мовлення на територію півострова із Запорізької області України. Заступником генерального директора ATR тепер є Айдер Муждабаев, що переїхав до Києва з Москви, де він обіймав посаду заступника головного редактора газети «Московський комсомолець».

Оригінал матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода​