У ЄС всі вже налаштовані на скасування віз українцям – Урмас Пает

(©Shutterstock)

Чи продемонструє Верховна Рада свою політичну відповідальність перед народом?

Брюссель – Нову спробу ухвалити законопроекти, спрямовані на виконання Плану дій із візової лібералізації, зробить сьогодні Верховна Рада України. Минулого четверга розгляд цього так званого «євроінтеграційного пакету» перенесли. Тим часом європейські політики, з огляду на труднощі із голосуваннями в Україні, застерігають: є реальна нагода скасувати візи, тож не упустіть її. Виконати свою «домашню роботу» Київ закликають навіть деякі грузинські політики.

Your browser doesn’t support HTML5

Рада ухвалить «безвізовий пакет», іншого бути не може – Фірсов

Українським парламентарям не можна проґавити нинішньої нагоди наблизитися до скасування віз, застерігає перед повторною спробою голосувань у Верховній Раді євродепутат від Естонії Урмас Пает. Він пригадує пам’ятний момент переходу його країни до безвізового режиму та каже: у всіх сенсах – політичному, практичному, емоційному чи культурному – скасування віз для естонців було періодом великого піднесення. До цього слід прямувати й українським урядовцям та парламентарям, бо ще є надія на звільнення українців від цієї перешкоди на шляху до об’єднаної Європи у першій половині наступного року.

Від цього дуже виграють всі – і громадяни, і підприємства, і українська культура
Урмас Пает

«Я справді сподіваюся, що український парламент зробить все можливе для реалізації безвізового режиму між Україною та ЄС, бо від цього дуже виграють всі – і громадяни, і підприємства, і українська культура, – каже естонський європарламентар. – Сподіваюся, політики не втратять цієї нагоди і у першій половині наступного року безвізовий режим таки запрацює».

Політик переконаний, що у візовому питанні наразі все в руках українців: європейські столиці, Європейська комісія, Європарламент – всі вже налаштовані на скасування віз, пояснює Урмас Пает.

«Домашнє завдання» слід виконувати до кінця – грузинський парламентар

Водночас, українським політикам є з кого брати приклад: Молдова вже перейшла до безвізового режиму, а Грузія виконала всі вимоги плану візової лібералізації та чекає у грудні остаточного позитивного рішення Брюсселя, – пояснює Віктор Долідзе, грузинський парламентар, співголова парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ, яка об’єднує європейських парламентарів та народних депутатів від кожної з країн Східного партнерства.

Україна має зробити зусилля і на законодавчому, і на виконавчому рівнях – так само, як Грузія
Віктор Долідзе

«Безумовно, для цього так зване «домашнє завдання» має бути зроблене до кінця, – каже Долідзе. – Грузинська сторона завжди допоможе, якщо буде потреба в консультації. Адже ми вже ухвалили антидискримінаційні та інші закони, щоб відповідати європейським критеріям. Ні технічних, ні політичних проблем для скасування віз у нас більше не існує. Україна має зробити зусилля і на законодавчому, і на виконавчому рівнях – так само, як Грузія».

Голова комітету парламентської співпраці між Україною та ЄС Андрей Пленкович зі свого боку очікує, що проєвропейська коаліція в українському парламенті продемонструє свою політичну відповідальність перед людьми.

Ідея полягає саме у набранні чинності безвізового режиму в наступному році, тому терміни такі стислі
Андрей Пленкович

«Візова лібералізація – це реальний та конкретний сигнал європеїзації українських громадян, – заявляє євродепутат. – Ідея полягає саме у набранні чинності безвізового режиму в наступному році, тому терміни такі стислі. Судячи з розмов із президентом Порошенком, прем’єр-міністром Яценюком, спікером Гройсманом та головою європейської дипломатії Моґеріні, яка відвідала Київ, очікуємо добрих та позитивних результатів (голосувань)».

«Все має бути добре» – нардеп

На позитив налаштовані й українські народні депутати. Олександр Кодола, заступник голови постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ЄВРОНЕСТ, напередодні на засіданні в Європарламенті запевнив, що нині український народ побачить справжню єдність політичних сил Верховної Ради.

Я думаю, що в єдиному пориві всі політики й політичні сили покажуть свою мудрість і відповідальність перед українським народом
Олександр Кодола

«Я думаю, що в єдиному пориві всі політики й політичні сили покажуть свою мудрість і відповідальність перед українським народом. На погоджувальній раді Верховної Ради я знаю, що в принципі більшість спірних питань вже зняті. До цього закликав президент, прем’єр-міністр і є політична позиція основних фракцій. Так що все має бути добре», – запевнив нардеп.

У серпні голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер пообіцяв до кінця нинішнього року на основі оцінок «домашньої роботи» рекомендувати Україну, як державу, якій має бути наданий безвізовий режим. «Я ні на мить не сумніваюся, що держави-члени ЄС це підтримають», – заявив тоді Юнкер.

Втім, переговори між Єврокомісією та Україною щодо скасування віз розпочалися ще у 2008 році. Європейці висунули чітку умову: «безвізова угода» може бути укладена тільки за умови зусиль у боротьбі з корупцією та реформ в галузі прав людини.