Всі проекти з вивчення англійської мають «зелене світло» від Міносвіти – Дерев’янко

(©Shutterstock)

Порошенко проголосив 2016-й роком англійської мови

Київ – Як навчити Україну розмовляти англійською, розмірковує нині Міністерство освіти. Президент Петро Порошенко проголосив 2016-й роком англійської мови. Однак, як зокрема свідчить рейтинг English Proficiency Index, дані якого оприлюднили минулого тижня, Україна належить до групи держав із середнім рівнем володіння цією мовою. Вона посіла 34-те місце із 70-ти. Основне завдання – зробити вивчення англійської популярним, розповів заступник міністра освіти і науки Олег Дерев’янко.

Your browser doesn’t support HTML5

Всі проекти з вивчення англійської мають «зелене світло» від Міносвіти – Дерев’янко

Олег Дерев’янко

– Усі, хто пробував вивчати мову, розуміють, що для того, щоб вивчити, потрібна практика. Наприклад, кожна людина, яку я в своєму житті інтерв’ював і яка не знала мови, казала: ну, я колись вивчала, але практики нема… І сьогодні із розвитком технологій з’явилася можливість забезпечити оцю постійну практику. Це одна річ, а друга – що наукові дослідження про те, як працює мозок людини, коли вона щось вивчає, дає нам більше інформації, яким чином людина опановує свою рідну мову, ніколи її не вивчаючи формально.

Тобто міністерство планує зосередитись на дистанційній освіті і онлайн-курсах?

Кого навчати – у нас є. От хто буде навчати – це велике питання

– Основна штука в тому, що кого навчати – у нас є. От хто буде навчати – це велике питання. Скажімо, збільшити в рази кількість учителів англійської мови, причому настільки професійних, щоб навчати дітей англійській на тому рівні, як, наприклад, Британська рада чи інші організації, – це надзвичайно складне завдання.

Як ви плануєте вирішувати це питання?

– Всі проекти, всі технології високого світового рівня, які будуть приходити в Україну, будуть отримувати «зелене світло». Основна річ – те, що вони мають робити своїми силами – стосується неформальної освіти. Яким чином це можна впровадити у формальну освіту – це складне зараз питання, тому що основна проблема – це фінансова.

Тобто додаткового бюджетного фінансування на рік англійської мови не передбачено?

Наше завдання на рік англійської мови – створювати моду на вивчення англійської мови скрізь по країні

– Наше завдання на рік англійської мови – це далі працювати над тим, щоб створювати моду, в хорошому сенсі, на вивчення англійської мови скрізь по країні. І робити те, що є в наших можливостях, наприклад, що ми впровадили цього року – літні мовні табори, коли тисячі, десятки тисяч дітей отримали у літній період можливість поспілкуватися із носіями англійської мови. Ми будемо продовжувати цю практику.

Вчитель англійської мови повинен мати певну заробітну плату, щоб бути зацікавленим іти викладати у звичайну школу

Ми збільшили кількість годин на вивчення мови, але на дуже невеликий показник, і цього, звісно, недостатньо. Ми як міністерство, звичайно, прагнемо, щоб у нас з’явилися кошти в бюджеті, аби здійснити справжній прорив у вивченні англійської мови. І це полягало б, фактично, у двох моментах: це, по-перше, кошти, які потрібні, щоб зацікавити людей ставати вчителями англійської мови. Для цього вчитель англійської мови повинен мати певну заробітну плату, щоб бути зацікавленим іти викладати у звичайну школу.

Друга річ – це технології, до яких потрібно мати доступ, і на це теж потрібні кошти. І міністерство буде працювати над тим, щоб ці кошти знаходити.