В МВС заявили про масштабний підкуп виборців у Дніпропетровську

(ілюстраційне фото ©Shutterstock)

У Міністерстві внутрішніх справ заявили про викриття у Дніпропетровську напередодні другого туру виборів міського голови нової технології масштабного підкупу понад 10 тисяч виборців, що там була вперше застосована в Україні.

Як заявив на брифінгу член колегії МВС, народний депутат Антон Геращенко, Національна поліція виявила факти, що кілька тисячі громадян висловили бажання продати свої голоси на виборах міського голови Дніпропетровська. Група зловмисників, сказав він, вдалася до сучасних інтернет-технологій, використавши смартфони, програми-месенджери, такі, як Viber, електронну пошту, банківські карти й електронні гроші «біткойн».

За його словами, тисячі місцевих жителів отримали через «вайбер» пропозицію продати голос, понад 10 тисяч підтвердили це бажання і отримали по 50 гривень на поповнення телефонного рахунку. Таким чином зловмисники сформували довіру до себе серед громадян, які були не проти продати свій голос. А за день до голосування ці громадяни знову отримали повідомлення. Вони мали сфотографувати і відправити на електронну пошту зловмисників знімок зі своїм виборчим бюлетенем. За це виборці-порушники повинні були отримати на телефонні рахунки чи на банківські картки по 400 гривень.

При цьому, звернув увагу Геращенко, людям не вказували, за кого з кандидатів голосувати – на його думку, знаючи про те, що обидва провідні кандидати, які й вийшли у другий тур, мали приблизно рівні шанси. Він вважає, що технологія підкупу мала остаточно спрацювати вже у другому турі.

Геращенко додав, що про факти масштабного підкупу жителів Дніпропетровська до Департаменту протидії кіберзлочинності Національної поліції повідомив після першого туру виборів народний депутат, представник партії «Укроп» Борис Філатов, один із двох кандидатів, які пройшли до другого туру (другим є Олександр Вілкул, колишній регіонал, що нині представляє «Опозиційний блок»). Правоохоронці провели перевірку і виявили, що підкуп дніпропетровців здійснювався з допомогою технології електронних грошей «біткойн», при цьому кошти переказували з Москви, в Україні вони конвертувалися у гривню і переказувалися громадянам, які брали участь у підкупі. Виборці, які пішли на це, вже виявлені, додав він і нагадав про кримінальну відповідальність, до якої будуть притягати винних у продажу своїх голосів: у разі визнання винним це загрожує позбавленням волі на термін до одного року або штрафом на суму від 3400 до 5100 гривень.

Як сказав Геращенко, особи, які організували системний підкуп виборців, уже встановлені й зібрані докази для передачі справи бо суду. При цьому, на його думку, цих людей просто використали, бо вказівки, що робити, вони отримували через інтернет, а власне організатори можуть перебувати будь-де у світі.

Відео: МВС УКРАЇНИ

А радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк додав, що наразі вже заблоковані понад три тисячі банківських карток тих громадян, яким туди були перераховані кошти за продані голоси.

За його словами, ні МВС, ні Національна поліція не втручаються у виборчий процес, але в контексті того, що відбувається, сказав він, «ми не виключаємо, що до цієї злочинної схеми може бути причетний штаб одного з кандидатів у мери Дніпропетровська, а саме Олександра Вілкула».

Як сказав Шкіряк, за цим фактом відкрите провадження за статтею 160 Кримінального кодексу про підкуп виборців. Тривають обшуки та інші слідчі дії.

Відео: МВС УКРАЇНИ

Олександр Вілкул чи його штаб наразі ще не коментували цих заяв.