Депутати «здали» Мосійчука не за регламентом – Вищий адмінсуд

Ігор Мосійчук

Парламент занадто часто ухвалює рішення всупереч регламенту – політолог

Вищий адміністративний суд скасував постанову Верховної Ради про зняття недоторканності з депутата парламенту від Радикальної партії Ігоря Мосійчука. У Генпрокуратурі збираються оскаржити це рішення у Верховному суді. Як зазначають експерти, розвиток ситуації свідчить про необхідність дотримання парламентської процедури та водночас її спрощення, зокрема – й щодо притягнення депутатів до відповідальності. Утім, за теперішніх обставин народні обранці навряд чи погодяться на обмеження свого імунітету.

Your browser doesn’t support HTML5

Депутати «здали» Мосійчука не за регламентом – Вищий адмінсуд

Згідно з рішенням Вищого адміністративного суду, верховна рада неправомірно включила до порядку денного питання про позбавлення імунітету та арешт народного депутат Ігоря Мосійчука, який належить до фракції Радикальної партії.

У Генпрокуратурі заявляють, що збираються оскаржити це рішення у Верховному суді.

«Наразі рішення Вищого адміністративного суду в силу ще не вступило, тому всі процесуальні дії щодо справи Мосійчука продовжаться… Офіційно заявляю: ніхто недоторканність Мосійчуку не повернув!», – заявив помічник генпрокурора Владислав Куценко в інтерв’ю телеканалу 112.

Два місяці від голосування до скасування

Народного депутата Ігоря Мосійчука звинувачують в одержанні неправомірної вигоди на суму сто тисяч гривень. 17 вересня Верховна Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, після чого його затримали силовики в будівлі парламенту. Перед цим генеральний прокурор Віктор Шокін показав депутатам відео, на якому депутат-радикал нібито отримує хабар. Проте сам Ігор Мосійчук обвинувачення на свою адресу заперечив і назвав політичною помстою влади.

Між тим, увечері 15 листопада Ігоря Мосійчука звільнили із-під варти, оскільки закінчився визначений судом термін його тримання під арештом. Зараз він перебуває в одній зі столичних лікарень. Розвиток ситуації у цій справі далекий від завершення. Утім, вимальовується тенденція, коли гучні арешти з політичним підтекстом завершуються невизначеністю.

«Це рішення демонструє, що, хоча б за формальними ознаками, у нас судова влада зазраз достатньо незалежна від влади політичної. Інша річ, як свідчить наш досвід, це може за певних умов призводити і до хаотичних політичних процесів, як ми це бачили за часів Ющенка», – каже політолог Володимир Фесенко.

На думку експерта, такий розвиток подій у подальшому ускладнить притягнення депутатів до кримінальної відповідальності. Загалом, справа Ігоря Мосійчука стала свідченням того, що Верховній Раді необхідності ретельно дотримуватися регламенту при розгляді суперечливих питань.

«Як я розумію, суд виходив з того, що формально не була дотримана процедура. Хоча, наскільки я пам’ятаю, тоді виходили з того, що за певних обставин Верховна Рада може ухвалювати рішення що називається «ad hoc» – робити виключення. Якщо зараз, виходячи з цього, оскаржувати рішення, де була порушена буква процедури – у нас буде скасовано більшість політичних рішень останніх двох років», – зазначає Володимир Фесенко.

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що політична воля для жорсткої боротьби з корупцією існує й «ніхто не збирається і не буде обмежуватися лише затриманням Мосійчука».