Перетин кордону з ЄC має бути комфортним – керівники прикордонних служб України і Європи

(©Shutterstock)

У Львові керівники прикордонних служб України, Польщі, Румунії, Угорщини та Словаччини обговорили питання полегшення процедури перетину кордону

Львів – Зробити комфортним для громадян перетин кордону України з державами Європейського союзу, спростити перевезення товарів, зменшити контрабанду, зменшити потік нелегальних мігрантів можна лише спільними діями України, Угорщини, Польщі, Словаччини, Румунії. Про це урядовці зі згаданих країн, керівники прикордонних служб, поліції говорили 2 грудня у Львові

Останні місяці, щоб перетнути українсько-польський кордон, в автомобільній черзі потрібно простояти від 3 до 7 годин, залежно від дня. Кількагодинні черги є й на пішому переході у Шегині. Менший рух на спільному пункті пропуску митників і прикордонників у Грушів-Будомєж, а причиною є жахливий шматок дороги до кордону. Втім, сподіватись на ремонт у наступному році марно, грошей у бюджеті не передбачено.

«Це дороге задоволення, наше міністерство таких коштів не має. На сьогодні одним із пріоритетів є створення дорожнього фонду, щоб акумулювати кошти на дороги», – сказала Радіо Свобода Оксана Рейтер, заступник міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції.

Інфраструктуру на кордоні покращать

Причиною дискомфортного перетину кордону з Польщею, Румунією, Словаччиною, Угорщиною голова прикордонної служби України Віктор Назаренко називає брак пунктів пропуску. Сьогодні з колегами сусідніх держав домовлено про відкриття нових чотирьох спільних пунктів пропуску з Польщею і Словаччиною. Європейський союз на їхнє спорудження планує надати 80 мільйонів доларів.

«Сьогодні ми говорили про збільшення пропускної спроможності на кордоні, а це розбудова нових спільних пунктів пропуску. На сьогодні Україна має 4 спільні пункти з Польщею і Молдовою, вже погодились створити спільні пункти пропуску наші словацькі колеги, угорські, маємо знайти порозуміння і з румунськими. На кордоні ми мали близько півтори тисячі спільних нарядів. Це дозволяє економити час при проходженні контролю», – наголосив Віктор Назаренко.

Українські пункти пропуску також слід облаштувати сучасними технічними засобами. І тут Україна теж сподівається на допомогу ЄС, зауважив Радіо Свобода Сергій Білан, заступник голови фіскальної служби України.

«Комфортно, швидко мають громадяни проходити всі митні процедури, а тому ми обговорювали про те, щоб узгодити графік роботи, щоб погодити кількість змін між нашими та іноземними колегами. Про всі ці моменти ми вже домовились із польськими колегами, бо важливо відмовитись від подвійного контролю, коли ми дублюємо роботу по обидва боки кордону. Наразі з Румунією, Словаччиною та Угорщиною не вдається про все домовитись, обговорення йде повільніше. Адже якщо не буде подвійного контролю, то удвічі можна скоротити час перевірки», – вважає Сергій Білан.

Потік нелегалів йтиме з Росії та Білорусі?

На зустрічі прикордонники і митники обговорили не лише створення кращих умов для громадян при перетині кордону, спрощення руху для осіб, зокрема і при перевезенні товарів, але й з огляду на ситуацію зі збільшення кількості нелегальних мігрантів буде посилений контроль на кордоні. На сьогодні Україна є транзитною країною для руху нелегальних мігрантів, діють незаконні шляхи їх перевезення. Очікується, що в Україну нелегальні мігранти потраплятимуть з Росії та Білорусі.

Головний директор охорону правопорядку Угорщини Жолт Халмоші повідомив, що в його країні цього року затримано 390 тисяч нелегальних мігрантів. Внаслідок застосованих Угорщиною заходів, завдяки підтримці ЄС, сьогодні затримують вже кілька десятків людей. Переважно це мігранти з Сирії, Пакистану, країн Африки. Для порівняння, у Словаччині затримані 2 тисячі нелегальних мігрантів, в Україні близько 2500 осіб.

«У майбутньому напрямок міграції буде змінено, і це стосуватиметься України. Бо нелегальні мігранти прибуватимуть через територію Росії в Україну. І ми готові поділитись з Україною досвідом боротьби з нелегальною міграцією. Впоратися з цією проблемою нам було дуже складно. А ще для нас важливе завдання спільно діяти, бо збільшується пасажиропотік, обмін товарами, це дуже важливо для культурного обміну, для збільшення товарообігу. Тому для цього потрібні інфраструктурні зміни, модернізація на кордоні, необхідно змінити і осучаснити методику контролю», – наголосив Жолт Халмоші.

Європейський союз планує допомогти Україні поліпшити ситуацію на пунктах пропуску згідно зі стандартами ЄС. Але яка конкретна допомога буде надана і на яку суму, представник місії ЄС із надання допомоги в питаннях кордону Україні не сказав.