Путін втомився – оглядачі

Президент Володимир Путін під час підсумкової прес-конференції у Москві. 17 грудня 2015 року

На щорічній прес-конференції президент Росії не дав виразних відповідей на важливі запитання. Але визнав присутність на Донбасі російських військових

Російський президент Володимир Путін 17 грудня провів традиційну підсумкову прес-конференцію. Вона тривала трохи більше від трьох годин, за цей час Путін відповів на 44 запитання. Але й присутні в залі журналісти, і ті, хто спостерігав за прес-конференцією в телеефірі, відзначають, що і цього разу не пролунали відповіді на ті запитання, які насправді цікавлять громадян Росії. Однак там пролунало те, що російський президент раніше приховував: він визнав присутність на Донбасі російських військових.

Your browser doesn’t support HTML5

Путін втомився – оглядачі

Прес-конференція Володимира Путіна почалася майже без запізнень, характерних для російського президента і без традиційного вступу. Почали відразу ж із запитань. Журналістів цікавив стан російської економіки і російсько-турецький конфлікт. Здавалося, що про Україну всі вже забули. Але журналіст УНІАН Роман Цимбалюк передав Путіну «привіт» від російських військових Єрофєєва і Александрова, нагадавши, що російський президент раніше заперечував присутність російських військових в Україні. Цього разу Володимир Путін фактично це визнав.

Your browser doesn’t support HTML5

Путін про російських військових на Донбасі та обмін ув'язненими (відео)


«Ми ніколи не говорили, що там немає людей, які займаються вирішенням певних військових питань, але це не означає, що там присутні регулярні російські війська. Відчуйте різницю», – сказав Путін.

В очікуванні обміну

Роман Цимбалюк також поцікавився перспективами обміну полоненими між Росією та Україною, але Путін представив усе так, ніби не російська, а українська сторона виступає проти розумного вирішення питання.

Роман Цимбалюк

«По-перше, обмін повинен бути рівноцінним, – говорить Путін. – А по-друге, ми повинні разом з нашими колегами спокійно все це обговорити і продовжити те, на чому ми завжди наполягали, і те, що пропонує президент України. Потрібно звільняти людей, які утримуються, як з одного боку, так і з іншого боку».

Друге запитання українського журналіста стосувалося мінських угод, але Путін уникнув відповіді, сконцентрувавшись на економічних відносинах двох країн. За словами Романа Цимбалюка, його це не здивувало.

Що б він там не говорив про економічну співпрацю – це, звичайно, важливо, але коли російські громадяни приїжджають і вбивають наших громадян, про що ми можемо говорити
Роман Цимбалюк

«Відверто кажучи, можна було поставити те ж саме запитання, яке було минулого року. Тому що російська агресія триває, російська неоголошена війна триває. І що б він там не говорив про економічну співпрацю – це, звичайно, важливо, але коли російські громадяни приїжджають і вбивають наших громадян, про що ми можемо говорити», – розповів Радіо Свобода Роман Цимбалюк.

Саакашвілі на експорт

Не випустив Володимир Путін можливості покритикувати колишнього президента Грузії, а нині голову Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі. Хоча й запитання грузинської журналістки стосувалося відносин Росії та Грузії, все ж Путін назвав призначення Саакашвілі «плювком в обличчя українського народу».

Your browser doesn’t support HTML5

«Це плювок в обличчя українського народу» – Путін про Саакашвілі (відео)


«Зараз ви (українці) займаєтеся експортом політичних діячів. Зараз вони активно функціонують в іншій колишній республіці Радянського Союзу – незалежній Україні. Як ми бачимо, вони не змінили свого стилю роботи», – сказав Путін.

Без зайвих жартів

На думку експертів, незважаючи на спроби жартувати і розповідати анекдоти, цього разу Володимир Путін не виглядав настільки іскрометним, як у попередні роки, та й журналісти реагували на всі його жарти мляво. Таке ж враження склалося й у Романа Цимбалюка, який був у залі.

Мені чогось здалося, що він втомлений
Роман Цимбалюк

«Ви знаєте, мені чогось здалося, що він утомлений. І хоча він анекдоти розповідав, і в нього була ця фраза, що Туреччина хотіла лизнути американцям одне місце. Раніше його набагато частіше перебивали гучними оплесками. Зараз якось публіка усе сприймала більш спокійно», – поділився враженнями Цимбалюк.

Your browser doesn’t support HTML5

Хтось в турецькому керівництві вирішив лизнути американців в одне місце – Путін (відео)


З особливим інтересом всі чекали відповіді на запитання про гучні розслідування з приводу синів генпрокурора Росії Юрія Чайки, про систему Платон, яка належить синові друга Путіна Аркадія Ротенберга і про дочку самого Путіна Катерину Тихонову. Але на жодне з цих запитань якихось виразних відповідей з вуст російського президента не пролунало.