Бюджет і Податковий кодекс: «схрестили їжака і вужа – отримали колючий дріт»

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та міністр фінансів України Наталія Яресько під час засідання Верховної Ради. Київ, 17 грудня 2015 року

Депутати нарешті взялись за головний кошторис. Але податковий кодекс поки що не змінюватимуть

Покритикували і відклали – такими двома словами можна окреслити результати позачергового засідання Верховної Ради, яке спікер Володимир Гройсман спеціально скликав для розгляду держбюджету і змін до Податкового кодексу. Відтак за ці фундаментальні для життя країни документи парламентарі знову голосуватимуть «під ялинку». Експерти це зволікання називають не критичним, але тільки за умови, якщо воно позитивно вплине на якість.

Your browser doesn’t support HTML5

Бюджет і Податковий кодекс: «схрестили їжака і вужа – отримали колючий дріт»

Згідно з українським законодавством, державний бюджет України на наступний рік мав бути ухвалений Верховною Радою до 1 грудня. Втім, до його розгляду руки у депутатів дійдуть не раніше 24-го числа. Принаймні, так народні обранці вирішили на своєму позачерговому засіданні. А все через те, що плідно попрацювати і таки знайти компромісний варіант урядовці та депутати досі не встигли.

Володимир Гройсман

«Була узгоджена можливість коригування чинного Податкового кодексу, щоб збалансувати бюджет на наступний рік», – повідомив про обраний вихід із такої ситуації спікер Володимир Гройсман. Для цього у парламенті вже створили робочу групу, до складу якої увійдуть представники всіх фракцій, в тому числі з податкового та бюджетного комітетів, а також представники Кабміну та прем’єр-міністр особисто.

І хоч жодного голосування у сесійній залі так і не відбулось, від проектів бюджету та Податкового кодексу депутати вже каменя на камені не залишили. Так, урядові документи у залі отримували різні характеристики: від просто незбалансованих до взагалі нереальних.

«У парламенті відбувається театр абсурду. Нам пропонують проголосувати за набір цифр, не підтверджених розрахунками. Ми всі розуміємо, що король голий і доходи бюджету є ефемерними. Вони існують лише в уяві Міністерства фінансів. А витрати бюджету у 150 мільярдів надуті. Шановні колеги, чому я сьогодні в чорному? Тому що сьогодні день похоронів податкової реформи і день похоронів очікувань українського бізнесу на зміни, і день похоронів довіри українців до цього уряду», – емоційно виступала депутат від «Самопомочі» Тетяна Острікова.

«Ритуальну» тему продовжила й очільник «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

«Цей бюджет – це вирок державі. Це бюджет-прощання. Або прощаємося з урядом, або прощаємося з країною. І тому нам треба цей бюджет як неприйнятний відправити уряду на доопрацювання разом з відставкою уряду», – пропонувала вона.

Your browser doesn’t support HTML5

Тимошенко: «Це бюджет-прощання»

Олег Березюк

​«Цим бюджетом точно знищуємо малий і середній бізнес. Ми цим бюджетом додумались знищити неіснуючу систему охорони здоров’я. А бюджети міст, шановні колеги, у цьому бюджеті будуть фінансуватися на рівні 2013 року», – підливав масла у вогонь і голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

Не в захваті від пропонованих змін були не лише депутати, а й аграрії під стінами Ради. Так, обговорення законопроектів всередині супроводжувалося буквально стіканням крові з голів великої рогатої худоби ззовні – їх мітингувальники насадили на палі та ялинки на площі перед парламентом. Таким чином люди висловились проти скасування спецрежиму ПДВ та переваг для так званих «спрощенців» у бізнесі.

Your browser doesn’t support HTML5

Фермери принесли під Раду голови корів на знак протесту проти змін в оподаткуванні (відео)

Арсеній Яценюк

Від усіх перелічених звинувачень дуетом відбивались прем’єр-міністр Арсеній Яценюк із міністром фінансів Наталією Яресько. Визнаючи документ не ідеальним, вони казали, що все одно намагались максимального його збалансувати і покрити зростання цін зростанням соціальних виплат. Кошти для цього шукали скрізь: і від збільшення відрахувань з державних підприємств та підвищення акцизів на алкоголь та тютюн, і навіть від часткової легалізації грального бізнесу.

У цьому бюджеті ми пропонуємо підвищити соціальні стандарти на 12%
Арсеній Яценюк

«У цьому бюджеті ми пропонуємо підвищити соціальні стандарти на 12%. Фактично це буде вперше за період кризи, коли уряд України пропонує компенсувати через підвищення соціальних стандартів той ріст цін, який прогнозований на 2016 рік», – зазначив Яценюк.

Єдиним, хто підтримав кожне слово прем’єр-міністра, зрозуміло, була лише його фракція.

«Ініціативи і заклики окремих діячів зірвати ухвалення бюджету і змін податкового законодавства є деструктивними і переслідують антидержавницькі цілі», – усіляко захищав Яценюка Максим Бурбак із «Народного фронту».

Поки без паніки

Не можна просто відкинути податкові закони, треба знайти розумний компроміс
Юрій Луценко

«Дискусія завершилася схрещуванням їжака і вужа – отримали колючий дріт, – підводив підсумки дня Юрій Луценко із «БПП». – Просто відкидати неякісні закони для цього парламенту мало. Ми маємо врахувати, що сьогодні 17 грудня і не можна просто відкинути податкові закони, треба знайти розумний компроміс».

Якщо це не переноситься на якийсь глобальний період, або якщо це не зривається, то немає нічого трагічного
Олеся Яхно​
Вони досі не навчилися нести спільну відповідальність за країну й орієнтуються лише на свої короткострокові перспективи
Олеся Яхно

У такому пошуку немає нічого страшного, коментує слова Луценка політолог Олеся Яхно. Головне, щоб від цього компромісу та його пошуку не постраждала якість документів, наголошує експерт.

«Якщо це не переноситься на якийсь глобальний період, або якщо це не зривається, то немає нічого трагічного, але якщо це пов’язано виключно з роботою над якістю. Інша справа, якщо це пов’язане із суб’єктивними чинниками – такими, як, наприклад, зміна Кабінету міністрів», – каже вона.

Голосування держбюджету «під ялинку» Олеся Яхно пояснює інфантилізмом і безвідповідальністю українських політиків. «Це означає, що вони досі не навчилися нести спільну відповідальність за країну й орієнтуються лише на свої короткострокові перспективи», – додає експерт.


Минулого року Верховна Рада ухвалювала бюджет 29 грудня. Тоді депутати навіть не мали змоги почитати текст. У відповідь Арсеній Яценюк лише помахав ним перед мікрофоном в урядовій ложі.

Your browser doesn’t support HTML5

Рада ухвалила бюджет на 2015 рік. 233 голоси – за