«Майданівські» християнські конфесії єднаються – релігієзнавець

Плакат Юрія Неросліка

«Ми, українці, повинні єднатись у духовному напрямку, робити все можливе і неможливе, що нас об’єднує»

Київ – Цього року в Україні релігійні діячі, науковці, громадськість заговорили про можливості об’єднання різних християнських конфесій і початок формування єдиної помісної церкви. Діалоги з цього приводу ведуть православні, греко-католики і римо-католики, над теологічними основами єднання міркують священнослужителі і релігієзнавці. А на місцях священники і миряни єднають зусилля, щоб допомогти одне одному вижити, щоб підтримати сиріт і переселенців, щоб надати молитовну (духовну) і гуманітарну допомогу українському війську.

У Києві на Михайлівській площі часто збираються священики і миряни різних конфесій на спільну молитву за мир.

Серед тих, хто читає зі сцени молитву, – представники тих конфесій, які молились разом зі сцени Майдану під час Революції гідності. Це – римо-католики, греко-католики, представники автокефальної та вірменської церков, а також православні Київського патріархату. Наразі, як кажуть священики, їх об’єднала війна, яка точиться на сході країни.

Завдання церкви – молитися і просити, щоб Господь змилостивився над нами, щоб Господь благословив наш народ на мир, злагоду та єдність
отець Єремія

«Завдання церкви – молитися, молитися і просити, щоб Господь змилостивився над нами, щоб Господь благословив наш народ на мир, злагоду та єдність», – пояснив журналістам отець Єремія з Української православної церкви (Київського патріархату).

Його колега, римо-католицький священик отець Петро зауважує, що Україну боронять бійці – вірні різних релігійних конфесій, тож і самі церкви мають єднатись.

Хлопці, які воюють на сході в АТО, вони належать до різних конфесій. І коли вони дізнаються, що тут разом усі конфесії моляться, це для них дуже важливо
отець Петро

«Хлопці, які воюють на сході в АТО, захищають єдність нашого краю і мир, вони належать до різних конфесій. І коли вони дізнаються, що тут разом усі конфесії моляться, це для них дуже важливо», – каже священник.

Після спільної молитви її учасники збирають гуманітарну допомогу для мешканців Донбасу і для військових, які боронять Україну. До того ж, такою благодійною чи волонтерською справою займаються у багатьох містах України священики і миряни з різних християнських конфесій.

Коли ж гуманітарний вантаж прибуває, наприклад, до Маріуполя, то його розвозять по дитячих будинках, інтернатах для літніх людей, по підрозділах Збройних сил і Національної гвардії України. Найчастіше подарунки перевозять адресатам голова синодального відділу соціального служіння Української праволавної церкви (Київського патріархату) архієпископ Сергій (Горобцов) і голова місцевої римо-католицької парафії отець Леонардо.

Горе або щастя завжди об’єднують людей. Наші священники допомагають дітям, сиротам, іншим соціально вразливим жителям. І це приклад того, що ми, українці, повинні єднатись у духовному напрямку
отець Сергій

«Горе або щастя завжди об’єднують людей. Я дружу з усіма конфесіями. Нас часто відвідує отець Леонардо з римо-католицької церкви. Наш благочинний, Любомир Кашій разом з отцем Леонардом, наші священники відвідують притулки, допомагають дітям, сиротам, іншим соціально вразливим жителям. І це є такий великий приклад того, що ми, українці, повинні єднатись у духовному напрямку, робити все можливе і неможливе, що нас об’єднує, і тоді ми покажемо всім, що ми є справжні християни», – розповів отець Сергій в інтерв'ю для Радіо Свобода після того, як розвіз «миколайчиків» від різних конфесій дітям Донеччини.

Також християнські громади Маріуполя разом допомагають дітям-сиротам, підтримують роботу їдальні для соціально незахищених мешканців міста. Їдальня щодня годує обідами понад триста осіб, каже отець Сергій.

Будується дорога до єдності

Деякі церкви зробили більше зусиль на шляху єднання і переходять до створення спільних інституцій. Відповідаючи на бажання очільників Харківсько-Полтавської єпархії Української автокефальної православної церкви, свій план щодо зближення й подальшого єднання християнських церков в Україні цього року запропонували представники Української греко-католицької церкви. Вони навіть розробляють механізм, який би втілював ідею єдиної церкви в Україні, яку виношував ще голова Української греко-католицької церкви митрополит Андрей Шептицький. Про це розповів Радіо Свобода голова екуменічної комісії УГКЦ отець Ігор (Шабан).

Ми, Українська греко-католицька церква, вважаємо себе православною церквою, яка є в єдності з єпископом Риму. Тому нам не байдужа ідея об’єднання церков України
отець Ігор

«У вересні цього року на Великому Синоді УГКЦ прийнята екуменічна концепція, яка описує бажання й виписує механізми єдності церков київської традиції. Ми, Українська греко-католицька церква, вважаємо себе православною церквою, яка є в єдності з єпископом Риму. Тому нам не байдужа ідея об’єднання церков України», – каже отець Ігор.

Не всі церкви гуртуються навколо українського народу

Як зазначають фахівці, процес зближення християнських церков розпочали пересічні українці – миряни, які відчули себе частиною модерної української нації, духовною основою якої є церква. Провідний науковець Інституту релігієзнавства Національної академії наук України Ольга Недавня вважає, що наразі у країні зближуються релігійні спільноти, які відчувають важливість єднання для порятунку держави. Близькість поміж мирянами, священиками варто вимірювати не зовнішньою подібністю, а якістю співпраці та взаємодії, каже експерт.

Чи стають ближчими одне до одного різні християнські конфесії в Україні? Так, стають, але не всі, а ті, які можна назвати «майданівськими»
Ольга Недавня

«Чи стають ближчими одне до одного різні християнські конфесії в Україні? Так, стають, але не всі, а ті, які можна назвати «майданівськими». Так само, як стали одне одному ближчі майданівці, учасники АТО, волонтери та всі, хто допомагає. Серед них багато, якщо не більшість – і є церкви. Адже церкви – це не лише керівництво, це миряни, військові капелани, брати і сестри», – пояснила Недавня Радіо Свобода.

Науковці також зазначають, що у процесі зближення, чи то єднання, християнських конфесій необхідно досягти компромісу у різних питаннях, від приналежності храмів і аж до «правильності» тих чи інших церковних канонів. Наприклад, релігієзнавець Ігор Ільтьо пропонує для подальшого зближення християнських церков досягти компромісу і почати хоча би спільно відзначати релігійні свята.

«Ця тема є надзвичайно місткою, вона стосується не лише православно-католицького діалогу, а й діалогу серед самих православних та серед самих католиків. Адже як серед помісних православних церков, так і у католицької церкви з одного боку та східних католицьких церков з іншого боку, існують календарні розбіжності у святкуванні Пасхалій та нерухомих релігійних свят», – каже експерт.

Як зазначають вчені, лідери церков мають почути вірних своїх конфесій, адже впродовж багатьох років саме церква залишається тією інституцією, якій довіряє більшість українців.