У Запоріжжі фермери блокували трасу, протестуючи проти податкових змін

Your browser doesn’t support HTML5

Фермери Запоріжжя заблокували трасу на знак протесту проти податкових змін (відео)

Близько 800 фермерів Запорізької області 26 грудня упродовж кількох годин перекривали трасу Харків-Сімферополь поряд з містом Василівка. Учасники акції протестували проти змін до Податкового кодексі, ухвалених Верховною Радою 24 грудня. Активісти ходили дорожнім переходом, блокуючи рух транспорту.

«75 на 15, що нам пропанують – це про що говорить? Хтось буде сьогодні адмініструвати. Ми з вами віримо, що сьогодні це буде розподілятися по чесному: 50 на 50 на тваринництво чи 80 на 20 на молочне виробництво? Ми не хочемо деструктивну, ми не хочемо чогось такого, що порушує в Україні закони. Але на сьогоднішній день, якщо під цим Податковим кодексом поставить підпис президент, то варто бути одному не врожайному рокові, і ми піднятися більше не зможемо», – говорить один з організаторів акції, голова організації «Аграрного союзу України» у Запорізькій області Анатолій Тиховод.

Аналогічні акції проти змін у податковій системі пройшли також в інших областей України.

24 грудня Верховна Рада України ухвалила зміни до чинного Податкового кодексу, що передбачають зміни пільг зі сплати податку на додану вартість для сільськогосподарських виробників. Розподіл сум ПДВ у пропорції залежатиме від виду сільгосппродукції, що реалізується підприємством: для зернових і технічних культур, а також великої рогатої худоби та молока – 15% на спеціальні рахунки сільгосппідтриємств, а 85% зараховується на основний електронний рахунок, з якого після подачі декларації по спецрежиму задекларовані суми ПДВ перераховуються до бюджету.

При цьому при реалізації іншої сільськогосподарської продукції такий розподіл сум становитиме 50 на 50%.