Чеським туристам розкажуть, як подорожувати по Україні

Україну вперше представляють на міжнародній туристичній виставці у Брно

14 січня у чеському місті Брно Україна вперше представить свій туристичний потенціал на двох міжнародних виставках. Ініціатори акцій переконані, що держави Вишеградської групи, до яких належить і Чехія, – перспективні партнери у цій сфері. Утім, організовують такі експозиції переважно самі активісти – у бюджеті України минулого року на це грошей не передбачили. А до держкошторису-2016 вдалось закласти символічні кошти. Тому доводиться робити ставку на спонсорів.

Your browser doesn’t support HTML5

Чеським туристам розкажуть, як подорожувати по Україні

Експозицію «Україна туристична» вперше представлять на Міжнародних туристичних виставках «GO» та «REGIONTOUR» 14-17 січня у чеському місті Брно. Найбільше буде представлене Закарпаття, говорить один із ініціаторів Юрій Ключівський.

Юрій Ключівський

«Починаючи від управління туризму і курортів Закарпатської міської облдержадміністрації, і закінчуючи «зеленим туризмом», яким багате Закарпаття. Вони будуть представлені садибами зеленими, екологічним туризмом, який є сенс розвивати по всій Україні», – розповідає він.

А один із найпопулярніших у Чехії міжнародних перевізників Regabus пообіцяв зняти з маршруту автобус та завести його в павільйон. Це «наочно» покаже чеським туристичним компаніям, які маршрути можна планувати в Україну, каже Юрій.

Щонайменше за півроку до цього Юрій із однодумцями почали звертатись до Кабінету міністрів, профільних відомств та депутатів, пропонуючи залучитись до організації. Просили, зокрема, про інформаційну й матеріальну допомогу. Утім, зрештою, підготували українську експозицію власними силами.

«Сказати, що була якась суттєва допомога крім інформаційної – повідомлення розмістили на веб-сторінках – не можна, бо її не було. Але ми не можемо і не маємо права все вказувати тільки на війну або на АТО. І прикладом може бути Грузія, яка у 2008 році, воюючи з Росією, не припинила інвестувати в туризм», – каже один із організаторів.

Закарпаття і Галичина найбільше цікавлять чехів

Україну дійсно варто представляти в Чехії, адже вона може бути цікавою їм у туристичному сенсі, Вважає Рене Кочік, журналіст та україніст із Чехії.

«Чехи – народ, який любить подорожувати. І за останні роки сформувалась група туристів, які добре пізнали країни Західної Європи. Їм цікаво також подивитися на Східну», – вважає він.

З історичних причин нехай найцікавіше Закарпаття, яке колись входило до складу Чехословаччини. До війни популярним був також Крим, каже Кочік. Також приваблює Галичина і Львів, який нагадує Прагу, а от в інші регіони чехи рідко заїжджають і знають про них мало, резюмує чех.

У держбюджеті не заклали торік ані копійки на такі виставки – депутат

Український держбюджет минулого року не передбачив ані копійки на туристичні експозиції, які би представляли Україну за кордоном. Тож часто єдина надія – на спонсорські гроші, говорить Анна Романова, секретар комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Тож коли до неї півроку тому звернувся Юрій Ключівський із пропозицією підтримати українську експозицію в Брно, каже депутат, то вільних ресурсів на це не було.

«Така виставка – це не лише в Брно, є виставки такі як ITB в Берліні, вони мають ще більший статус, бо вони масштабні. А в Брно це вперше проходить, і подібних щороку – більше сотні», – каже Романова.

На 2016 рік у держбюджет все ж вдалось закласти хоч і зовсім символічні, проте 20 мільйонів гривень, каже Романова. Додатковим джерелом надходжень і далі будуть великі українські туристичні компанії чи авіаперевізники. Втім на в’їзному туризмі вони мало заробляють і це часто тримається на ентузіазмі, каже вона. А спонсори готові фінансувати саме найвідоміші, – проте і значно витратніші, – виставки, як ITB у Берліні. Там Україна буде представлена 9-13 березня цього року, каже депутат.