Із прем’єром ми не воюємо, ми хочемо відділити чорних овець від білих – Луценко

Фракції парламенту публічно ініціювали загальні збори коаліції

Депутати низки фракцій коаліції публічно ініціювали загальні збори коаліції. Передувати таким зборам повинен ґрунтовний звіт уряду, і лише тоді – зміни у ньому. Таким є результат першого робочого дня депутатів у новому році.


Після місяця новорічно-різдвяних канікул перший день роботи депутатів восьмого скликання, 26 січня, пройшов під знаком Кривого Рогу і переформатування уряду. Питанням №1 у порядку денному розмістили постанову авторства депутатів із «Опозиційного блоку» про скасування закону про перевибори мера Юрія Вілкула, який, за встановленими ЦВК результатами, переміг висуванця «Самопомочі» Юрія Милобога.

Your browser doesn’t support HTML5

Вілкул: «Соболєв – люстратор за викликом»


У залі постанова набрала лише 40 голосів. Відтак спікер Володимир Гройсман виконав свою обіцянку і одразу ж підписав ухвалений парламентом 23 грудня закон про проведення позачергових виборів міського голови Кривого Рогу 27 березня 2016 року.


Після цього активність депутатів звелася до мінімуму. Так, вони не змогли включити у порядок денний законопроект, що скасував би скандальну поправку про відтермінування подачі чиновниками електронних декларацій. Відмовились парламентарі розглядати і законопроект, покликаний дозволити партіям відкликати кандидатів зі своїх списків уже після виборів.

Чи не єдиним результатом сесійного дня стало ухвалення закону про кримінальну відповідальність за постачання неякісної продукції для війська. Тепер чиновникам загрожує позбавлення волі за такі порушення на строк від 5 до 10 років. Що ж до кадрових змін, то з «БПП» виключили Олега Барну, який запам’ятався тим, що намагався підняти і винести Арсенія Яценюка з трибуни.

Депутат Олег Барна намагається винести з-за трибуни прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка під час засідання Верховної Ради. Київ, 11 грудня 2015 року

Та попри все, основною темою усіх виступів та розмов у кулуарах залишалась необхідність змін у Кабінеті міністрів, яких активно вимагають «Самопоміч» та «Батьківщина». У прем’єрській фракції вже сказали, що до цього готові, але вкотре закликали колег не просто виступати з трибуни, а й подавати свої кандидатури на нових міністрів.

Ми маємо звільнити відверто слабких міністрів і замінити їх
Максим Бурбак

«За результатами діяльності ми маємо звільнити відверто слабких міністрів і замінити їх. Тому я звертаюсь до фракцій, які входять до коаліції: подавайте свої пропозиції, будемо їх обговорювати і ухвалювати рішення щодо оновлення складу уряду», – закликав глава «Народного фронту» Максим Бурбак.

Спершу звіт – потім «пертурбації»

Юрій Луценко

Натомість у «Блоці Петра Порошенка» нагадали, що уряд має ще відзвітувати за свою роботу у минулому році. Зробити це потрібно у 45-денний термін, який, за підрахунками голови фракції Юрія Луценка, закінчується 5 лютого.

Ідеться не про війну з прем'єром, ми просто хочемо відокремити чорних і білих овець у Кабміні
Юрій Луценко

«Саме під це можна провести збори коаліції, яких вимагає Юлія Володимирівна (Тимошенко) й інші колеги, саме під це можна відкоригувати і встановити точні календарні дати нашої коаліційної угоди і найняти більш ефективних її виконавців», – пояснював Луценко.

«Ідеться не про війну з прем'єром, ми просто хочемо відокремити чорних і білих овець у Кабміні. Ті, хто і далі може виконувати покладені парламентом на них функції, залишаться працювати. Ті, хто не здатні працювати, або ті, хто написали самостійно заяву про відставку, мають піти. Ці розмови мають робитися не кулуарно», – наголошував політик.

Наразі ж відомо, що «Самопоміч» відкликає свого міністра аграрної політики і продовольства Олексія Павленка, а на посаду міністра охорони здоров’я коаліція пропонує кандидатуру Бориса Тодурова – директора Національного інституту серця, повідомляє «Українська правда».

Вадим Карасьов

Водночас, за інформацією видання, на посаду віце-прем’єра з питань євроінтеграції розглядають кандидатуру заступника голови Адміністрації президента Дмитра Шимківа. Арсенія Яценюка, скоріш за все, змінювати не будуть. Крім того, повернутися в коаліцію і делегувати своїх представників в уряд на посаду віце-прем'єра і міністра екології може «Радикальна партія» Олега Ляшка. Та все ж без «Народного фронту» сформувати новий уряд не вдасться, вважає політолог Вадим Карасьов.

В рамках цієї коаліції сформувати новий уряд буде важко без «Народного фронту»
Вадим Карасьов

«Якщо дійсно говорити про відставку уряду, то треба розуміти, що в рамках цієї коаліції сформувати новий уряд буде важко без «Народного фронту»... Не буде відповідних голосів, щоб сформувати новий уряд... Але абсолютно новий уряд може бути тільки без «Народного фронту», – коментує політолог.

Цього тижня у депутатів також заплановане голосування у першому читанні за президентський законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя (№3524/П). Натомість зміни до Конституції в частині децентралізації керівники держави разом з парламентарями вирішили відкласти.