Як працевлаштуватися випускнику?

(Ілюстраційне фото)

Є велика «каменюка» – неможливість корпоративного фінансування освіти. Багато людей готові платити стипендію від імені власних компаній – голова «Google-Україна»

Київ – Українські випускники з великими труднощами знаходять роботу. Безробіття серед молодих людей до 25 років удвічі перевищує загальний рівень безробіття в країні і сягає майже 22%. Чи винна у цьому лише економічна криза? Чи добре підготовлені українські молоді спеціалісти до потреб українського ринку праці? Чи мають достатньо добру освіту?

Your browser doesn’t support HTML5

Як працевлаштуватися випускнику?

За законом України «Про вищу освіту», держава у співпраці з працедавцями забезпечує створення умов для реалізації випускниками вузів права на працю, гарантує створення рівних можливостей для вибору місця роботи, виду трудової діяльності з урахуванням здобутої вищої освіти та суспільних потреб. Ці норми роз’яснила заступник міністра освіти Інна Совсун.

Проте, створення умов – це ще не сама робота. В реальності випускники не завжди знаходять роботу за отриманою освітою, а декому доводиться шукати працю місяцями, часто задовольняючись роботою не за фахом. До того ж, не кожна компанія готова взяти відповідальність і прийняти на роботу молодого фахівця, який часто має лише теоретичні знання, без практичних навичок, визнають фахівці.

Випускниця Київського політехнічного інституту за спеціальністю «видавнича справа і редагування» Софія Юрченко наразі шукає просто роботу, оскільки не знайшла працю за фахом.

З потенційних працедавців мало хто дивиться на диплом, а дивляться на досвід роботи
Софія Юрченко

«Роботи за спеціальністю я так і не знайшла і думаю, що більшість людей (випускників – ред.) стикнуться з тим, що з потенційних працедавців мало хто дивиться на диплом, а дивляться на досвід роботи. Я на третьому і четвертому курсах стажувалась у видавництві у братів Капранових, але на цьому і закінчується цей мій досвід роботи за фахом загалом», – розповіла Юрченко свою історію у розмові з Радіо Свобода.

Експерти неурядової ініціативи «Реальна робота» радять випускникам не втрачати оптимізму і шукати роботу за такими принципами: по-перше, влаштуватися на роботу абикуди, аж до роботи промоутером, бариста (фахівцем із приготування кави – ред.) або консультантом в call-центр. Щоб не сидіти на шиї у батьків, відчувати себе при ділі, мати коло спілкування.

При цьому, фахівці визнають, що для роботи за фахом головне – практичний досвід, навіть якщо доведеться деякий час попрацювати безкоштовно.

Краще три місяці пропрацювати безкоштовно за фахом, ніж цей же час – в кафе

«Краще три місяці пропрацювати безкоштовно за фахом, ніж цей же час – в кафе. Тому що: ви отримаєте досвід за фахом, і це плюс; ви напишете в резюме, що працювали за фахом, і це краще, ніж випадкова робота «аби працювати»; ви отримаєте нові контакти, завдяки яким будете розвиватися професійно та кар'єрно. Звичайно, якщо будете тримати очі і вуха широко відкритими», – пояснюють в «Реальній роботі».

Саме так – на волонтерських засадах – почала свою журналістську кар’єру ще студенткою КПІ Вікторія Наумчук. При цьому паралельно розміщувала резюме на сайтах з оголошеннями про вакансії.

«Спершу я волонтером працювала на університетському радіо, розмістила резюме на одному з сайтів «а-ля пошук роботи» і мені зателефонували з «Яскравого радіо». Вакансія для мене видалась цікавою, я прийшла до студії, пройшла співбесіду і вже півроку працюю на цій радіостанції», – каже Наумчук у розмові з Радіо Свобода.

Як поєднати зусилля працедавців і випускників?

На думку фахівців, вирішити проблему працевлаштування випускників можуть великі компанії, але наразі у країні відсутнє законодавство, яке б регулювало приватне або корпоративне фінансування освіти. Цю проблему у розмові з журналістами порушив голова представництва «Google-Україна» Дмитро Шоломко.

Є дуже багато людей, які готові заснувати і платити стипендію від імені власних компаній чи від імені власних асоціацій. Немає жодного механізму цього зробити
Дмитро Шоломко

«Є дуже велика «каменюка», яка лежить на дорозі до вирішення цього питання: це фактично неможливість приватного або корпоративного фінансування освіти. Є дуже багато людей, які готові заснувати і платити стипендію від імені власних компаній чи від імені власних асоціацій. Немає жодного механізму цього зробити. Хоча, я думаю, це буде найшвидший спосіб вирішити питання матеріальної бази (вишу – ред.), співфінансування розвитку освіти, і щоб мати можливість спілкуватися зі студентами і готувати їх навіть з власних грошей. Ми беремо дуже багато студентів і випускників працювати у багатьох країнах світу, Google не має жодних обмежень за паспортом, за громадянством», – зазначив Шоломко.

Він повідомив, що український Google готовий надати робочі місця випускникам українських вишів. До того ж, з ініціативи Шоломка і його колеги Максима Полякова (засновника компанії Noosphere Ventures) в Україні розпочато конкурс для інженерних стартапів (у царині науково-технічних розробок і сервісів).

Допомогти випускникам успішно пройти співбесіду й отримати працю у великій компанії зможе проект «Технології ефективного кар’єрного старту». Його здійснюють у Дніпропетровську та Одесі за підтримки західних партнерів України.

Координатор Олександра Ткаченко зазначила, що проект навчає випускників правильно себе представити і вміти показати свої знання. Адже не кожен випускник, навіть відмінник, здатен гідно подати свої знання на ринку праці, каже експерт.

«Цей проект спрямований на те, щоб підняти конкурентоспроможність молодих людей – випускників вишів. Тобто, щоб вони знали, які є потреби місцевого ринку праці і як себе на цьому ринку поводити, як правильно писати резюме і готуватись до співбесіди, як правильно презентувати себе», – розповіла Ткаченко журналістам.

Свій внесок у підтримку молодих фахівців України вніс Євросоюз – наприкінці минулого року ЄС заявив про виділення 1 мільйону євро у рамках програми TEMPUS на підтримку студентських ІТ-інновацій і підприємництва.

Завдання проекту, який розрахований на три роки – стимулювати контакти між навчальними програмами, науково-дослідницькими роботами і бізнес-інноваціями. Подібні програми мають допомогти українським студентам ще під час навчання «вийти на контакт» з потенційними працедавцями. Щоб після закінчення вишу працевлаштуватись за спеціальністю, зазначають фахівці. Але наголошують, що студенти повинні орієнтуватись у ситуації на ринку праці й намагатись обирати фах, якого потребують держава і бізнес.