Міністр оборони Литви: ми використовуємо досвід України у війні за її незалежність

(Зліва направо) Міністр оборони України Степан Полторак, міністр оборони Польщі Антоні Мацєревич міністр оборони Литви Юозас Олекас у Любліні. 26 січня 2016 року

«Усі чудово розуміють, що Україна бореться не лише за свою незалежність, а і за європейські цінності»

Україна, протидіючи російській агресії, захищає не лише себе, а й решту Європи та європейські цінності, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода міністр оборони Литви Юозас Олекас. Саме тому, за його словами, Литва підтримує і підтримуватиме надалі обороноздатність України: як навчаючи українських солдатів та офіцерів, так і налагоджуючи кооперацію в оборонному секторі двох держав. Невдовзі після цієї розмови Юозас Олекас зустрівся з послом України в Литві Володимиром Яценківським та обговорив можливості посилення міждержавної співпраці в безпековій сфері.

– Пане Олекас, як, на Вашу думку, має розвиватися кооперація в оборонній сфері між Україною та Литвою? Нині створена спільна Українсько-Польсько-Литовська бригада: як цей проект розвиватиметься далі?

– Литва неухильно підтримує Україну у сфері реформування і розвитку військового сектору. Ми відкрили свої вищі військові школи для офіцерів і солдатів України, тепер вони приїжджають навчатися до нас. І ми послали своїх інструкторів: вони працюють в Україні в сфері підвищення кваліфікації військових.

Ми дуже підтримуємо Україну в її рішенні цілковито перевести свої Збройні сили на стандарти НАТО до 2020 року

Ми дуже підтримуємо Україну в її рішенні цілковито перевести свої Збройні сили на стандарти НАТО до 2020 року. І ми бачимо у процесі реформування української армії значний поступ. Один з найбільш помітних кроків у цьому напрямку: Україна, Литва і Польща створили спільну бригаду та відкрили її штаб-квартиру в Любліні (Польща). Я вважаю, що це дуже хороший спосіб перейняти процедури та стандарти НАТО. Ми також мали подібний досвід, дуже позитивний, вступом до альянсу. Так, ми створили литовсько-польський спільний батальйон. Це був якісний інструмент для реформування наших Збройних сил. Ми продовжуємо спільну з Україною роботу в цьому напрямку: штабні навчання цієї бригади мають відбутися навесні, а вже польові навчання – восени, або наприкінці цього року.

(Справа наліво) Міністр оборони України Степан Полторак, міністр оборони Литви Юозас Олекас та міністр оборони Польщі Антоні Мацєревич під час прес-конференції у Любліні. 26 січня 2016 року

– Чи планується, щоб ця бригада свого часу збільшилася до дивізії? І чи можуть їй доручити виконання військових завдань на території трьох держав-учасниць проекту в рамках посилення східного флангу НАТО, про яке домовилися міністри оборони альянсу на зустрічі 9-11 лютого в Брюсселі?

– За чинними угодами ця бригада має на меті передовсім спільне навчання вояків трьох держав та обмін досвідом. А друга мета – вона може використовуватися в разі окремого рішення кожної з трьох країн у миротворчих та інших місіях Організації Об’єднаних Націй. Іншого застосування, за нашими угодами, не очікується.

– Щодо обміну досвідом: якою мірою цікавий для Литви досвід української армії, отриманий на Донбасі у дворічному протистоянні багатотисячній «гібридній армії» у складі проросійських сепаратистів та військових підрозділів Росії?

Переймаємо той досвід, який накопичила Україна у війні за незалежність та цілісність своєї території проти російського агресора

– Наша спільна бригада – це не односторонній рух. Ми не лише передаємо досвід, який ми накопичили за десять років перебування Литви в НАТО, під час участі в навчаннях та в операціях альянсу. Але й переймаємо той досвід, який накопичила Україна у війні за незалежність та цілісність своєї території проти російського агресора.

– Литва була першою державою, яка після початку російсько-українського збройного протистояння на Донбасі надала українській стороні елементи озброєнь, щоб допомогти їй захиститися. Якою на сьогодні є кооперація двох держав в оборонному секторі? Чи готова Литва спільно з Україною виробляти певні озброєння або військову техніку?

Україна заявила про поновлення виробництва крилатих ракет малої дальності. Ми звертаємо увагу на якість продукції та відповідність її натовським стандартам

– Ми дивимося на те, чим наші країни можуть обмінюватися. Литва має певну продукцію військового призначення. І ми знаємо, що Україна відновлює свою військову промисловість. Наразі тривають перші контакти між представниками оборонного бізнесу та експертами наших держав. Як вони розвиватимуться – залежить від якості та ціни продукції, яка може розроблятися й виготовлятися. Нам відомо про те, що Україна виготовляє бронетехніку з використанням німецьких двигунів. А також – заявила про поновлення виробництва крилатих ракет малої дальності. Можу лише повторити: Ми звертаємо увагу на якість продукції та відповідність її натовським стандартам, щоб озброєння, яке може спільно вироблятися, було сумісним з тим, яке мають інші члени альянсу. Якщо ці вимоги дотримуватимуться – тоді вже будемо дивитися й аналізувати.

Усі чудово розуміють, що Україна бореться не лише за свою незалежність, а і за європейські цінності

– Як Ви оцінюєте роль України, яка нині протистоїть російській агресії, у зміцненні безпеки держав-членів НАТО на східному кордоні альянсу. І наскільки вона важлива для безпеки держав Європи в цілому?

– Усі чудово розуміють, що Україна бореться не лише за свою незалежність, а і за європейські цінності. І це є одним з найважливіших приводів для того, щоб ми були разом із Україною. І ми будемо й надалі підтримувати її, щоб російська агресія не змогла поширитися на інші країни.