Недоторканність Кадирова потрібно зупинити – Transparency International

Президент Росії Володимир Путін і очільник Чеченської Республіки Рамзан Кадиров

В інтернеті збирають підписи за продовження санкцій проти Рамзана Кадирова

Міжнародна антикорупційна організація Transparency International розгорнула масштабну кампанію проти високопоставлених корупціонерів з усього світу, серед яких є і очільник Чеченської Республіки Рамзан Кадиров. Опитавши своїх читачів і експертів, борці з корупцією склали список з 15 найбільш корумпованих держслужбовців. Проголосувати за кандидатів можна тут. Головна мета проекту – переконати громадян, що протидіяти масштабній державній корупції можна, і домогтися зміни міжнародного законодавства, в якому досі немає визначення «жертва корупції». Директор із зовнішніх зв'язків Transparency International Віржіні Куллудон розповіла Радіо Свобода про цілі кампанії проти Рамзана Кадирова.

Зараз ми ведемо глобальну кампанію у всьому світу проти високопоставлених корумпованих чиновників... В антикорупційному законодавстві не існує поняття «жертв корупції». Тому ми почали ось цю велику кампанію

– Зараз ми ведемо глобальну кампанію у всьому світу проти високопоставлених корумпованих чиновників. Це головне завдання Transparеncy – боротися з корупцією у всьому світі. Ми хочемо, щоб люди зрозуміли: коли корупція існує на державному рівні, у неї завжди є жертви. І це всім зрозуміло, окрім високопоставлених чиновників, окрім держави. Але в сьогоднішньому антикорупційному законодавстві не існує поняття «жертв корупції». Тому ми почали ось цю велику кампанію.

Фонд Ахмата Кадирова є одним з п'ятнадцяти прикладів державної корупції. Ми хочемо зупинити Кадирова. Ми закликаємо Європейський союз зберегти санкції проти Кадирова

Фонд Ахмата Кадирова є одним з п'ятнадцяти прикладів державної корупції. Ми хочемо зупинити Кадирова. Всі його останні заяви проти демократичної опозиції – це заклики до ненависті і насильства, це злочини за всіма стандартами: і за міжнародними, і за російськими. Тому ми закликаємо Європейський союз зберегти санкції проти Кадирова, незважаючи ні на що.

– Ви зарахували Рамзана Кадирова до 15 наймасштабніших корупціонерів державного рівня. Хто ще є в списку і за якою ознакою туди потрапляють високопоставлені чиновники з усього світу?

У нас – чотири чиновника з Латинської Америки, там же – Віктор Янукович і Рамзан Кадиров

– У жовтні-листопаді минулого року ми просили людей надсилати нам своїх кандидатів. Ми запитали їх: про кого вони думають, коли йдеться про високопоставлених корупціонерів державного масштабу? І отримали досить багато прикладів. У нас – чотири чиновника з Латинської Америки, там же – Віктор Янукович і Рамзан Кадиров.

– За якою ознакою Кадиров потрапив у цей список?

Ми отримали купу листів про те, що він – найбільш корумпований чиновник на Кавказі

– Усі відгуки ми отримали анонімно. Ми отримали купу листів про те, що він – найбільш корумпований чиновник на Кавказі. Потім подзвонили експертам, які займаються ситуацією в Чечні, вони все це проаналізували, і ми вирішили поставити цей приклад на сайт.

– У Вас є відповідь на запитання, в чому секрет процвітання, добробуту і безкарності Рамзана Кадирова?

Його безкарність – це очевидна річ, і ми хочемо це зупинити. Не всі гроші, які проходять через його фонд, вкладаються в суспільство. Тому існують жертви. Ось ці коні, вілли, стиль життя Кадирова – всі ці гроші могли би бути вкладені на благо суспільства, в школи, лікарні

– Нам важко про це говорити, але його безкарність – це очевидна річ, і ми хочемо це зупинити. Ми бачимо, що не всі гроші, які проходять через його фонд, вкладаються в суспільство. Тому існують жертви. Ось ці коні, вілли, стиль життя Кадирова – всі ці гроші могли би бути вкладені на благо суспільства, в школи, лікарні тощо. Сенс нашої акції – звернути увагу на те, що у корупції є жертви, це повинно бути відображено в міжнародному законодавстві, і допомогти людям.

– Ви закликаєте людей виступати за те, щоб ЄС не скасовував санкції щодо Рамзана Кадирова, введені у 2014 році. Чому Ви проти їхнього скасування? Продовження цих санкцій якось може вплинути на ситуацію в Чечні?

Кадиров не тільки корупціонер, він дійсно закликає до ненависті і насильства, і що ми цього не хочемо

– Ми впевнені, що подовження санкцій негативно позначиться на фінансовому становищі Рамзана Кадирова. Його недоторканність потрібно зупинити. Ми всі розуміємо, що голосувати за таке важко, а в Чечні – навіть небезпечно, і не всі мають голосувати з міркувань безпеки. Але люди, які живуть за кордоном і вважають, що вони перебувають у безпеці, і згодні з тим, що його треба зупинити, – ми закликаємо їх висловитися, щоб дати зрозуміти Європейському союзу, що Кадиров не тільки корупціонер, він дійсно закликає до ненависті і насильства, і що ми цього не хочемо.

– Успішна Ваша кампанія чи ні?

Коли ми почали кампанію в Латинській Америці, отримали купу листів про сенатора з Домініканської Республіки на ім'я Фелікс Баутіста. Зараз він – лідер нашого голосування. Він чимось схожий на Кадирова. Він намагався боротися, писав нашим адвокатам, але ситуація розвивається не на його користь

– Коли ми почали кампанію в Латинській Америці, ми звернулися до наших читачів з проханням розповісти, що там у них з корупцією, і отримали купу листів про сенатора з Домініканської Республіки на ім'я Фелікс Баутіста. Зараз він – лідер нашого голосування. Він чимось схожий на Кадирова: його офіційна річна зарплата – не більш ніж сто тисяч доларів, але насправді у нього зовсім інший стиль життя – вілли тощо. Нам дуже багато писали про його зловживання. Ми вирішили покликати експертів, подивитися, що там робиться, і дійсно, про нього було так багато статей в місцевій пресі, що ми вирішили виставити його кандидатуру на сайт. Він намагався боротися, писав нашим адвокатам, але ситуація розвивається не на його користь: він не може відповісти на багато запитань про свої доходи та витрати, які ми йому ставимо.

– У Росії трохи інша ситуація, деякі ЗМІ пишуть про корумпованість Кадирова і мало хто наважиться поставити йому про це питання. На нього деякі дивляться ледь не як на можливого наступника Володимира Путіна...

– Щодо його політичних перспектив – я все-таки як французька громадянка вірю в демократичні інститути. Якщо люди будуть демократично голосувати за Кадирова, то це буде їхній вибір. Але поки ми вважаємо, що недостатньо грошей витрачається на потреби громадян Чечні, і ми ставимо питання, що стосуються саме цього. Ми також просимо голосувати за збереження санкцій проти Кадирова. Я вірю в те, що якщо ми всі разом в якійсь країні вирішимо боротися з конкретним корупціонером, то це можливо.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода