Атака проти одного союзника НАТО зустріне відповідь всіх збройних сил, включно зі США – Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

НАТО допомагає Україні протистояти зовнішньому тискові та зміцнюється «не для війни, а для її запобігання»

Брюссель – Поки ЄС і НАТО заявляють про небажання нової «холодної війни» з Росією, на сході України та в Сирії тривають справжні війни, які «підігріває» Москва. Як на це реагує НАТО? Що робить альянс для залагодження воєнного конфлікту на своїх кордонах, для гарантії безпеки своїх союзників? Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, розповідаючи у Європарламенті про плани своєї організації, спробував відповісти й на ці та інші питання.

Your browser doesn’t support HTML5

Атака одного союзника НАТО зустріне відповідь всіх збройних сил, включно зі США – Столтенберґ

Союз НАТО не шукає протистояння з Росією, але з огляду на виклики, які вона представляє для європейської безпеки та порядку, альянс постійно адаптується та розширює свою військову присутність на сході, – заявляє генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберґ, виступаючи перед членами Комітету із закордонних справ Європарламенту.

Щодо України, яка потерпає від прямої та гібридної війни з боку Росії, Північноатлантичний альянс заявляє, що вона має його повну політичну підтримку. Втім, лише це не може допомогти стабілізувати ситуацію на її сході, тож НАТО, каже Столтенберґ, надає Києву різного роду практичну підтримку, для того, «щоб він міг міцніше протистояти зовнішньому тискові».

Ми маємо для України трастові фонди для нарощування військового потенціалу, водночас підтримуємо зусилля для мирного вирішення конфлікту в східній Україні
Єнс Столтенберґ

«Ми маємо для України трастові фонди для нарощування військового потенціалу, допомоги в командуванні чи логістиці. Різними способами надається практична допомога на двосторонньому рівні, зокрема проводяться спільні військові навчання з державами НАТО. Водночас ми підтримуємо зусилля для знаходження політичних рішень в реалізації мінської угоди та мирного вирішення конфлікту в східній Україні», – наголошує Столтенберґ.

Натовський сигнал Москві

Втім, тиск, що надходить з боку Кремля – військовий, дипломатичний, інформаційний – відчувають на собі й держави-союзниці НАТО. Тому, найбільше з часів «холодної війни» зростання потужності натовської колективної безпеки має на меті надіслати Росії чіткий сигнал, каже Єнс Столтенберґ.

«Це робиться не для розгортання війни, а для її запобігання та для надсилання чіткого сигналу: атака проти будь-якого союзника по НАТО зустріне відповідь збройних сил усіх союзників, включаючи Північну Америку», – заявив глава альянсу.

Генсек НАТО звернув увагу, що після агресії Росії проти України Сполучені Штати пішли шляхом значного посилення своєї присутності у Європі та передбачили для цього чотириразове збільшення бюджетних коштів – до 3,4 мільярда доларів на наступний рік.

Уникнути виходу ситуації з-під контролю, зберегти прозорість та передбачуваність на тлі різкого збільшення військової присутності з обох сторін, можна тільки політичним діалогом
Єнс Столтенберґ

Внаслідок незаконної анексії українського Криму, НАТО припинив все практичне співробітництво з Москвою, натомість, виступає за збереження дипломатичних каналів. «Уникнути виходу ситуації з-під контролю, інцидентів, на кшталт збиття Туреччиною російського бомбардувальника, зберегти прозорість та передбачуваність на тлі різкого збільшення військової присутності з обох сторін, можна тільки політичним діалогом», – пояснює керівник НАТО.

Мілітаризація Чорного моря та гібридні загрози: як реагує НАТО?

Тим часом, європейські депутати зі східних держав вимагали від голови НАТО пояснень та гарантій. Румунський євродепутат Віктор Буштінару хотів почути про зусилля Північноатлантичного альянсу на тлі широкої мілітаризації Росією Чорноморського регіону.

За повідомленнями російських інформагентств, цього року флот Росії в Криму поповниться двома сторожовими кораблями і двома підводними човнами. Ще більша кількість їх очікується в 2017 році, заявив командувач окупаційним флотом Олександр Вітко.

Естонського парламентаря Тюне Келама цікавило, що робить НАТО для посилення кібернетичної безпеки. І характерно, що згідно з рішеннями натовських військовокомандувачів, тотальна кібернетична атака на якусь з держав альянсу може стати підставою для застосування 5-го пункту угоди НАТО, що предбачає: агресія щодо однієї держави-союзниці – це агресія проти всіх.

Голова НАТО Столтенберґ заявляє, що до гібридних комбінацій – військових та невійськових агресивних дій – альянс має бути готовим: вони дестабілізують країни та розсіюють увагу їхніх збройних сил, сповільнюють реагування на справжню військову атаку.

Безпілотники та біженці

«Саме такого роду дії сталися в Україні, коли Росія анексувала Крим… НАТО готується до подібних атак посилюючи раннє попередження, здатність розібратися в ситуації, обмін розвідданими між державами-союзницями, посилення сил розвідки, а наступного року беремо на озброєння нові безпілотники, які збільшать наші можливості бачити, стежити та розуміти», – пояснив голова НАТО.

Водночас, в Європарламенті зазначають, що життєво важливе значення на тлі агресії Росії та екстремізму й насилля на Близькому Сході та на Півночі Африки мають відносини між НАТО і ЄС.

Союз НАТО необхідний для нашої колективної безпеки та допомоги у вирішенні проблеми біженців
Ельмар Брок

Члени Європейського та національних парламентів привітали рішення НАТО допомогти Євросоюзові із подоланням міграційної кризи. Зокрема, своїм патрулюванням в Егейському морі, флот альянсу допомагає Греції, Туреччині та прикордонному агентству ЄС FRONTEX із розвідкою та стеженням за перемитниками, які переправляють мігрантів на континент.

«Союз НАТО необхідний для нашої колективної безпеки та допомоги у вирішенні проблеми біженців», – підсумовує Ельмар Брок, голова комітету Європарламенту із закордонних справ.