Я не предмет торгу, ГРУшників треба було міняти на Сенцова і Кольченка – Савченко

Політична карикатура Олексія Кустовського

Надія Сваченко і її адвокати бажають, щоб вирок винесли якомога швидше

У російському Донецьку Ростовської області 2 березня в завершальну фазу увійшов процес у справі Надії Савченко. Прокурори закликали засудити українку на 23 роки позбавлення волі. Савченко також брала участь у дебатах сторін, а 3 березня, як очікують, вона виступить з останнім словом.

Ілля Новіков

У міському суді російського Донецька 2 березня був аншлаг. За повідомленнями журналіста Радіо Свобода Антона Наумлюка, довелося навіть відкривати другу кімнату для телетрансляції, тому що в одній всі журналісти не вмістилися. У збудженому стані перебували і глядачі, і безпосередні учасники процесу. А один із адвокатів Надії Савченко – Ілля Новіков – з’явився в залі суду у вишиванці.

Звинувачення виступало в дебатах першим, прокурор зажадав визнати Надію Савченко винною в загибелі російських журналістів і призначити їй покарання у вигляді 23 років позбавлення волі в колонії загального режиму і штраф у 100 тисяч рублів. Надія Савченко, яка виступила після перерви, заявила, що виконувала свій обов’язок перед Батьківщиною і не вважає себе винною. Звертаючись до суду, Савченко попросила не затягувати винесення вироку і дати їй рівно стільки, скільки просять прокурори.

Your browser doesn’t support HTML5

Савченко: якщо хочете взяти своїх двох ГРУшників за одну невинну – це занадто багато (відео)

Якщо ви вважаєте за потрібне політично вирішити цю справу і взяти двох винних ГРУшників за одного невинного, то це занадто багато. Треба було Сенцова з Кольченком міняти на ГРУшників. Я не предмет торгу
Надія Савченко

«Я не вважаю за потрібне чекати якогось обміну. Якщо ви вважаєте за потрібне політично вирішити цю справу і взяти двох винних ГРУшників за одного невинного, то це занадто багато. Треба було Сенцова з Кольченком міняти на ГРУшників. Я не предмет торгу. Я невинна людина. І найголовніше, суд, звернення до вас! Дайте, будь ласка, прокурорам стільки, скільки вони просять. Всі 23! Не треба давати більше або менше, щоб у них був час на якісь касаційні скарги і затягування часу», – сказала Савченко.

Коли термін не важливий

Надія Савченко також попередила, що в разі, якщо суддя буде писати вирок довше ніж два тижні, вона оголосить сухе голодування, починаючи з четверга. Не вважає за потрібне оскаржувати вирок і захист української громадянки, про це після закінчення судового засідання сказав один із адвокатів Ілля Новіков.

Your browser doesn’t support HTML5

Сторона обвинувачення вимагало для Савченко 23 роки позбавлення волі (відео)

Ми розуміємо, судді, прокурори розуміють, і Надія Савченко розуміє, що час, коли вона буде вдома на свободі, ніяк не залежить від того, що буде записано у вироку
Ілля Новіков

«Що ми думаємо з приводу того, скільки дадуть. Чесно кажучи, без різниці. Зараз просять 23 роки. Запросили б 25, це не було б гірше. Запросили б 10, це не було б краще. Зазвичай адвокат, що б він там не думав про прокурорів, про суддів, він повинен свою особисту думку засунути глибше, і боротися для свого підзахисного за кожен зайвий рік і за кожен зайвий місяць, які потраплять у вирок. Але це не наш випадок. Нам дійсно все одно, який термін буде у вироку, тому що ми розуміємо, судді розуміють, прокурори розуміють і Надія Савченко розуміє, що час, коли вона буде вдома на свободі, ніяк не залежить від того, що буде записано у вироку», – зазначив адвокат.

Дебати сторін продовжаться в суді російського Донецька в четвер. Очікують, що виступлять адвокати Надії Савченко, а також вона сама з останнім словом у процесі.