Арешт Лули: як можна бути успішним борцем із корупцією і корупціонером водночас

(©Shutterstock)

Найбільш непримиренний борець із корупцією за всю новітню історію Бразилії виявився корупціонером – який сюрприз!
(Рубрика «Точка зору»)

Колишній президент Бразилії Лула да Сільва заарештований у рамках розслідування справи про корупцію, яким займається поліція цієї країни. У поліції наголосили, що Лула отримав вигоду від схеми хабарництва в державній нафтовій компанії Petrobras. Отримані гроші були спрямовані на фінансування його власних виборчих компаній і до фондів його партії.

Таким чином, найбільш непримиренний борець із корупцією за всю новітню історію Бразилії виявився корупціонером – який сюрприз! Лула зробив собі кар’єру саме на боротьбі з корупцією у бразильській еліті. Він активно сприяв викриттю злочинів і відставці свого політичного конкурента президента Фернанду Коллора. Коли Коллор пішов у відставку, Лула став боротися не тільки із корупцією, але й з політикою жорсткої економії, яку проводив президент Фернанду Кардозу. Лула виступав захисником бідних і знедолених бразильців – і ці люди зробили його новим президентом країни. Як же вийшло, що захисник бідних і борець з корупцією сам виявився корупціонером?

Колишній президент Бразилії Лула да Сільва

Лула просто був обережним політиком. Він не хотів бути революціонером. Він не став повністю руйнувати складну кланово-державну систему, він її змінив і вдосконалив. При цьому він дійсно сприяв боротьбі із соціальною нерівністю і перетворенню Бразилії в більш демократичну державу. Правоохоронна система стала незалежною від влади, боротьба зі злочинністю і з корупцією не визначалася тепер виключно клановими пріоритетами. Почалося стрімке економічне зростання. У бразильців все це викликало захоплення. Лула пішов зі свого офісу – після двох термінів на посаді – з рейтингом у 87 відсотків. І це без «Кримнашу» і на тлі збагачення, а не збідніння співгромадян! Так що обрання новим главою держави Ділми Русеф – її підтримав на виборах Лула – не викликало сумнівів.

При цьому Бразилія залишалася тотально корумпованою державою. У корупції зараз звинувачують не тільки Лулу, а й спікера нижньої палати парламенту Едуардо Кунью. У причетності до справи Petrobras підозрюють і чинного президента Ділму Русеф. Не можна сказати, що до політичного землетрусу недалеко – він вже почався.

Лулі вдалося змінити країну і створити ефективні механізми боротьби з корупцією. Але чи можна керувати системою тотальної корупції й не бути при цьому до неї причетним?

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції