На переговорах у Мінську вимагають звільнити Надію Савченко

Акція протесту біля посольства Росії в Білорусі. Мінськ, 21 березня 2016 року (ілюстраційне фото)

Певне зрушення неочікувано відбулося у справі обговорення виборів на окупованих територіях Донбасу

У Мінську 23 березня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання конфлікту на Донбасі. У ньому брали участь офіційні представники: від України – Леонід Кучма (скайпом), від Росії – Борис Гризлов, від ОБСЄ – посол Мартін Сайдік. У засіданні також взяли участь представники угруповань «ДНР» та «ЛНР».


На засіданні у Мінську українська сторона оголосила вимогу президента України Петра Порошенка звільнити в рамках Мінських угод засуджену в Росії українську льотчицю Надію Савченко.

Мартін Сайдік

Посередник на переговорах від ОБСЄ посол Мартін Сайдік на запитання Радіо Свобода про те, чи обговорювалася ця тема і чи є можливість обміняти Савченко на російських полонених військових, відповів: «Відповідь на Ваше запитання: «Так»… На першу частину вашого питання».

Реакція російської сторони на переговорах у Мінську на цю вимогу України наразі не відома. Раніше представники Росії казали, що у них діє розподіл влади і судова влада незалежна.

Сергій Лавров

Голова російського МЗС Сергій Лавров 23 березня заявив, що рішення про обмін Надії Савченко може ухвалити лише президент Володимир Путін.

«Ми чули пропозиції щодо обміну, і питання будуть розглядати в повній відповідності з російським законодавством», – зазначив Лавров.

Найбільш гострою є проблема звільнення заручників і незаконно утримуваних громадян
Дарка Оліфер

За словами Дарки Оліфер, речниці представника України на перемовах у Мінську Леоніда Кучми, який цього разу був на скайп-зв’язку, «найбільш гострою є проблема звільнення заручників і незаконно утримуваних громадян». Україна закликала представників ОРДіЛО (окремих районів Донецької та Луганської областей) продовжити процес звільнення людей, який був розблокований 20 лютого 2016 року.

Посол ОБСЄ Мартін Сайдік з цього приводу зауважив: «Робоча група з гуманітарних питань особливу увагу зосередила на проблемі звільнення осіб, що утримуються у зв’язку з конфліктом. На жаль, консенсусу з щодо цього питання не було досягнуто».

Підгрупа з політичних питань протягом 2 днів обговорювала питання амністії, теж без помітного прогресу. Саме на амністії наполягають проросійські угруповання, пов’язуючи з нею звільнення полонених.

Зрушення у справі обговорення виборів

Певне зрушення несподівано відбулося у справі обговорення виборів на окупованих територіях. Підгрупи з питань безпеки та політичних питань провели спільне засідання, на якому обговорили проблеми безпеки під час гіпотетичних місцевих виборів на території Донбасу, що нині підконтрольна угрупованням «ДНР» і «ЛНР».

На тему виборів цього разу озвучили заяву представника угруповання «ДНР» на переговорах у Мінську Дениса Пушиліна про те, що «питання безпеки не можуть служити відмовою для проведення виборів».

Пушилін зокрема заявив про можливість і необхідність проведення виборів відповідно до мінського комплексу заходів до липня 2016 року.

«Ми готові активно працювати над узгодженням законопроекту про вибори у зв’язці з поправками до Конституції України і до закону про особливий статус», – сказав Пушилін, якого, між іншим, нещодавно (10 березня) зняли на відео у Москві громадські активісти, які стверджують, що він вийшов із адміністрації президента Росії Володимира Путіна, яку вони пікетували.


Представник України на тристоронніх переговорах у Мінську Леонід Кучма неодноразово заявляв про неможливість проведення виборів на цій території до повного зупинення вогню та дотримання режиму тиші.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи заплановане на 6 квітня.


На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського

14.03.2016
Ніякого «плану Мореля» не було, а тим більше не може бути «плану Медведчука» – Безсмертний

«Вперше про можливість призначення Ахметова і Бойка говорили європейські політики – очевидно, з ініціативи Кремля» далі