Нове для нас лише те, що Труханов реєстрував офшорні компанії як громадянин Росії – Гурвіц

Геннадій Труханов

«Труханов має 2 російські паспорти: один отримав у 2002 році в Сергієвому Посаді – це місто, де прописано багато людей, які працюють на ФСБ»

Служба безпеки України перевіряє інформацію про наявність громадянства Росії в мера Одеси Геннадія Труханова. Про це Радіо Свобода повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська. В Україні подвійне громадянство заборонене законом. Раніше журналісти програми «Слідство.Інфо» повідомили, що Труханов є власником кількох офшорів і має паспорт громадянина Росії. Про це йдеться в розслідуванні програми, яке базується на документах компанії Mossack Fonseca, переданих німецькому виданню Süddeutsche Zeitung.


У понеділок заступник глави Одеської облдержадміністрації Олександр Боровик повідомив, що володіє інформацією, начебто громадянство Росії має не лише Геннадій Труханов, але і 28 депутатів міськради. Боровик закликав президента Порошенка взяти цю справу під контроль і доручити СБУ провести перевірку і оприлюднити її результати.

Геннадій Труханов прокоментував ЗМІ цю заяву так: якщо раніше звинувачення звучали з боку екс-мера (Едуарда) Гурвіца, то сьогодні, коли відносини між містом і областю так загострилися, його правонаступником став Олександр Боровик і «грузинська команда».

Едуард Гурвіц

Колишній мер Одеси Едуард Гурвіц був першим, хто ще 2 роки тому оприлюднив дані про російські паспорти Геннадія Труханова. Радіо Свобода попросило пана Гурвіца прокоментувати ситуацію.

– Чому, на Вашу думку, тоді до Вашої інформації не поставились серйозно, а теперішню публікацію розслідування журналістів – сприймають як справжню сенсацію?

Труханов має 2 російські паспорти: один отримав у Буйнакську, коли відходив звідти з армією у 1992 році, а інший отримав у 2002 році в Сергієвому Посаді – це місто, де прописано багато людей, які працюють на ФСБ
Едуард Гурвіц

– Ні, я вважаю, що й тоді до цього поставились серйозно – вжили всіх заходів, щоб нічого не робити з цього приводу. Два роки тому ми отримали абсолютно достовірну інформацію – з першими екземплярами документів із Російської Федерації – про те, що Труханов має 2 російські паспорти: один із них він отримав у Буйнакську, коли відходив звідти з армією у 1992 році і зберіг його як громадянин Росії, а інший отримав у 2002 році в Сергієвому Посаді – це місто, де прописано багато людей, які працюють на ФСБ. І це просто такий центр, де прописані такі люди.

– Від кого Ви тоді отримали цю інформацію??

Ми отримали інформацію безпосередньо з перших рук – з адресного столу і з паспортного столу, у мене всі ці документи в перших екземплярах є
Едуард Гурвіц

– Ми отримали інформацію безпосередньо з перших рук – у Буйнакську отримали довідку з адресного столу і з паспортного столу, у мене всі ці документи в перших екземплярах є – виписки всі. І в Сергієвому Посаді отримали довідки з усіма печатками.

Тепер лиш додалося те, що Труханов реєстрував офшорні компанії саме як громадянин Російської Федерації
Едуард Гурвіц

Все, що ми тоді говорили – воно все тепер підтвердилось, лиш додалося те, що Труханов реєстрував всі ці офшорні компанії саме як громадянин Російської Федерації. Цього документа якраз у нас не було. Ми тоді всі ці папери доклали до запиту, і 28 депутатів Верховної Ради відправили у всі інстанції цей запит із тими документами, які сьогодні оголошують як сенсації.

– Тоді Вашу інформацію трактували як намагання підмочити репутацію конкурента на виборах мера Одеси. Які у Вас були тоді міркування?

Така людина мало того, що підтримувала сепаратистів, він казав, що Крим законно відійшов до Росії
Едуард Гурвіц

– В умовах війни, практично, з Росією така людина мало того, що підтримувала сепаратистів, він казав, що Крим законно відійшов до Росії, бо там був «референдум», ходив із цією стрічкою всюди, і всюди цілувався зі сепаратистами, які зараз перебувають у бігах, людина з бандитським минулим – зрозуміло, що це було дуже небезпечно для Одеси.

Тому ми звернулись офіційно з тим, щоб людина, яка має 2 російські паспорти і на інше прізвище грецький паспорт, була відповідним чином усунута від політики. Однак незважаючи на те, що 28 народних депутатів підписали звернення до президента країни, і до СБУ, і до МВС, і до прокуратури – вони нічого не зробили.

– Чому, на Вашу думку, тоді цю справу не хотіли розглядати, а зараз нею зайнялися і в журналістських розслідуваннях, і в СБУ, чому тоді проігнорували, а зараз взялися?

В СБУ прекрасно знають, що Труханов має два паспорти, у них всі ці дані є. У них є схема польотів Труханова до Російської Федерації, вони в мене теж є
Едуард Гурвіц

– В СБУ прекрасно знають, що Труханов має два паспорти, у них всі ці дані є. У них є схема польотів Труханова до Російської Федерації, вони в мене теж є, всі ці документи.

– То ж чому ті інстанції, до яких ви надсилали запит, не займались цим раніше, як Ви гадаєте??

Вони грають у підлу темну гру з російськими олігархами, бізнесменами та різними людьми, котрі є «дахом» Труханова
Едуард Гурвіц

Тому що вони грають у підлу темну гру з російськими олігархами, бізнесменами та різними людьми, котрі є «дахом» Труханова. Це стосувалось і найважливішого об’єкту, про який зараз майже не говорять, терміналу в Одесі, так званого «сухого порту», це стосувалось ще багатьох речей, котрі пов’язані з впливовими в Росії людьми з бізнесу і з бандитського світу. І в справах Труханова брали участь і представники російських бандитських структур, так і наших.

– Як на Вашу думку ця інформація може вплинути тепер на розстановку сил в Одесі зокрема?

– Я гадаю, що під тиском таких уже обставин і розкриттів мають бути вжиті належні заходи. Адже в чому колосальна проблема: що такі, як Труханов, здадуть Україну з великим задоволенням, Одеса на передовій боротьби з сепаратизмом, бо це найголовніший, найважливіший центр , який би цікавив Росію і сепаратистів.

– На Вашу думку, хто повинен займатися такими справами? СБУ, силові структури, президент? Хто конкретно?

– Всі. І президент у першу чергу, і СБУ, і прокуратура, і міліція – всі ті, хто покриває цих людей, хто з ними співпрацює. Це велика проблема, коли правоохоронні органи співпрацюють – і не просто співпрацюють , а мають свою частку з цього – вони повинні відповідати разом із Трухановим.


Радіо Свобода спробувало зв’язатися з мером Одеси Геннадієм Трухановим, щоб особисто від нього почути реакцію і на наявність у нього російських паспортів загалом, і на слова Едуарда Гурвиця, зокрема. Однак відповідь була: «Абонент на даний час недоступний»

У понеділок у кулуарах Одеської міськради Геннадій Труханов категорично спростував інформацію, відповідаючи на запитання журналістки «Громадського ТБ».