«Вимагаю, щоб Гіркіна і Безлера назвали обвинуваченими у вбивстві чоловіка» – вдова Володимира Рибака

Через два роки після вбивства горлівського депутата Володимира Рибака слідство досі не назвало винуватців його смерті

Через два роки після вбивства горлівського депутата Володимира Рибака слідство досі не назвало винуватців його смерті. Володимира Рибака вбили в квітні 2014 року. 17 квітня, у розпал так званої «російської весни», в Горлівці депутат спробував зняти з виконкому прапор угруповання «ДНР». Через це у нього виник конфлікт із представниками бойовиків. Володимир Рибак зник того ж дня. Його тіло виявили в річці неподалік Слов'янська – разом із тілами двох інших чоловіків, Юрія Поправка і Юрія Дяковського. За даними правоохоронців, перед смертю всіх трьох жорстоко катували.

«Донбас. Реалії» поспілкувалися зі вдовою загиблого Оленою Рибак і зокрема запитали про перебіг слідства у справі.

– Розслідування через 2 роки залишається на початковому етапі. Найважливіший етап – це необхідно просто визнати «ЛНР» та «ДНР» терористичними організаціями. Адже, як ми розуміємо, головними сценаристами всіх цих подій – убивства, такого цинічного викрадення мого чоловіка – був Гіркін (російський полковник Ігор Гіркін (Стрєлков) – ред.). Він наказав Безлеру (Ігор Безлер – один із ватажків угруповання «ДНР»), Безлер наказав затримати, затримували сепаратисти, брали участь у всьому цьому і жителі так званої «ДНР», і на той момент представники міської влади. У цілому, дуже складний процес. Слідство зупинилось на тому, що з’ясувало особи цих катів – осіб, які катували, вбивали. Сказали, що їх половини вже самих немає в живих, тому що їх свої ж ліквідували. Решта перебуває на території Росії.

Володимир Рибак (на передньому плані)

Я – як і Поправка, Дяковська – вимагаю, щоб і Гіркін, і Безлер були обвинувачені у вбивстві Рибака, Поправки і Дяковского. Я не знаю, що для цього треба. Можливо, звертатися у Міжнародний трибунал, щоб їх видала Росія. Взагалі, після того, як встановлять, що «ДНР» – терористична організація, всі інші причетні будуть визнані терористами. До терористів тоді буде зовсім інший підхід. Уже можна буде питати про хоча б якусь відповідальність. Можна буде опитати всіх спільників, які перебувають на території України. Я неодноразово приносила документи, докази їхньої провини – і колишньому генеральному прокурору Яремі, і колишньому голові СБУ Наливайченку.

– Кого Ви маєте на увазі, коли кажете про спільників на території України?

– Це колишній мер Горлівки Євген Клеп. Він сам підтримував розвиток цієї «російської весни», був засновником «самооборони» Горлівки. Мій чоловік був у жорсткій опозиції до нього. Мер був у будівлі виконкому в той час, коли звідти вийшли ці чотири людини, ГРУшники чи хто вони там, у балаклавах і поїхали на автівці на затримання мого чоловіка. Мер тоді вів із ними, з сепаратистами, активні перемови. Якщо зараз розпочати з нього, він може уточнити обставини і з приводу Безлера, і з приводу всіх інших. Але ніхто цього не робить.

– Хочу уточнити для наших слухачів, що сам колишній мер Горлівки Євген Клеп не коментує звинувачення Олени Рибак і дистанціюється від можливих зв’язків із сепаратистами. На своєму персональному сайті раніше Євген Клеп називав перспективу таких звинувачень на його адресу провокаціями.

Олено, чи бачите, як можна повпливати, щоб слідство у справі про вбивство Вашого чоловіка просувалося швидше?

– Я думаю, лише залучення громадськості. Тому що те, що Клеп називає провокацією, базується на тому, що він написав зустрічну заяву, що він жертва. Він сам інсценував собі теж полон. Але цьому теж є спростування. Розумієте, хтось його конкретно «кришує». Але є ж якась справедливість. Є незаперечні факти причетності, його провини. Те, що він каже, казати може кожен. А правоохоронні органи мають керуватися фактами. Факти є. Постає велике запитання: чому немає реакції?

Програма «Донбас. Реалії» звернулася за коментарем з приводу перебігу справи в орган досудового розслідування головного слідчого управління Національної поліції України. Як там пояснили, на даний момент судове розслідування у справі про вбивство Рибака, Поправки і Дяковського відновлене. Підозрюваних шестеро осіб, їх уже оголосили в розшук. Деякими підозрюваними, за даними слідчих, цікавляться також у Службі безпеки України.

Your browser doesn’t support HTML5

«Вимагаю, щоб Гіркіна і Безлера назвали обвинуваченими у вбивстві чоловіка»

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)