У Києві стартував шостий «Книжковий арсенал»

VI міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» розпочався у Києві

На фестивалі презентують понад 400 нових книжок

Київ – У київському «Мистецькому арсеналі» відкрили шостий міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал». Протягом пяти днів відбудеться понад 400 презентацій нових книжок, 20 спеціальних проектів та 15 виставок. А програма спрямована, перш за все, на обговорення суспільних проблем.


Цього року над програмою «Книжкового арсеналу» працювали вісім кураторів. «Загалом програма соціально ангажована, орієнтована на суспільні виклики, – розповідає координатор Оксана Хмельовська. – Це, наприклад, програма, присвячена Криму. Нам дуже приємно, що єдине видавництво, яке ще видає книжки кримськотатарською мовою в анексованому Криму, приїхало до нас».

На «Книжковому арсеналі» також буде історична платформа, адже наразі суспільство дуже зацікавлене в осмисленні історичної пам’яті, каже Хмельовська. Навіть дитяча програма суттєво «подорослішала» – цього року вона присвячена інакшості.

Your browser doesn’t support HTML5

У Києві розпочався шостий «Книжковий арсенал» (відео)


Куратором однієї з програм на «Книжковому арсеналі» став письменник Юрій Андрухович. Вона присвячена архіву – адже люди мистецтва неминуче стають архіваріусами, бо працюють з такою категорією, як пам’ять. «Ми живемо в світі занедбаних архівів. Можливо, є й інші світи, де архіви впорядковано та доглянуто, але це не наш випадок», – каже Андрухович.

Ілюстрований Кримінальний кодекс і феміністична книжка для підлітків

На «Книжковому арсеналі» представлять низку важливих перекладів, серед яких, приміром – «Чорнобильська молитва» Світлани Алексієвич у перекладі Оксани Забужко. А одне з найцікавіших перевидань на фестивалі – це ілюстрований Кримінальний кодекс України від видавництва «Основи».

Традиційно на «Книжковому арсеналі» з’явиться багато нових дитячих видань. Так, новостворене видавництво засновників «Доброї листівки» Іллі Стронговського та Лілії Омельяненко (яке має однойменну назву – «Видавництво») представить переклад феміністичної підліткової книжки «Бути мною» шведської письменниці Анни Хьоглунд. А «Видавництво Старого Лева» презентує дитячу книжку Стівена Гокінга та його доньки Люсі «Джордж і таємниці Всесвіту». Також на фестивалі можна буде придбати книжки з колекції видань для дітей із особливостями розвитку: тактильні, текстильні та книги шрифтом Брайля.

Така кількість почесних гостей свідчить про те, що «Книжковий арсенал» вже має певний статус, дотягує до європейського формату
Наталія Заболотна

Цього року в «Книжковому арсеналі» беруть участь 80 іноземних гостей із 15 країн, розповідає директорка «Мистецького арсеналу» Наталія Заболотна. «Така кількість почесних гостей свідчить про те, що «Книжковий арсенал» вже має певний статус, дотягує до європейського формату. Доказом цього є те, що на фестивалі представлені стенди таких потужних платформ, як Франкфуртський книжковий ярмарок – найгучнішої події в європейському книжковому світі», – каже вона.

Повну програму «Книжкового арсеналу» можна переглянути на сайті «Мистецького арсеналу». Фестиваль триватиме до 24 квітня. http://artarsenal.in.ua/