Фотогалерея: Інженери ЧАЕС. На робочому місці 30 років по тому

«Золотий коридор» Чорнобильської атомної. Він з’єднує всі блоки станції, в тому числі, й зруйнований четвертий

Щит управління третім блоком – БЩУ-3

Олександр Чераньов повернувся за пульт старшого інженера управління турбіною вперше за 30 років. 26 квітня 1986-го його викликали на станцію з дому о 5-й ранку. «Враження важкі. Ця важкість не в тому, як ми працювали у той день, ліквідували наслідки аварії і намагалися врятувати реактор, а в тому, що пізніше почали помирати наші друзі»

Блок зупинений у 2000-му, тому більшість обладнання тут виведена з експлуатації

Сельсини – прилади, які показують глибину занурення стержнів-поглиначів в активну зону. Одні з головних приладів для людини, що управляє реактором

Саме конструкція стержнів реактора РБМК, за висновками частини післяаварійних експертиз, стала остаточною причиною вибуху

Олексій Бреус працював на посаді старшого інженера управління блоком у ранковій зміні після аварії. Зруйнований блок о 7-й ранку викликав у нього асоціацію з братською могилою – але виявилось, що на блоці можна працювати. «Атомники зробили велику роботу. Щоб не відбувся вибух водню, потрібно було піти і покрутити вентелі на обладнанні. Це коштувало оператору життя»

Олександр Чераньов: «Багато що забулось»

Монітор, який дозволяє спостерігати за ситуацією в службових приміщеннях блоку, на місці начальника зміни блоку

Місцем роботи Аркадія Ускова був перший блок ЧАЕС, але вночі його викликали на допомогу до колег на четвертий. Він вручну відкривав засуви для подачі води в реактор. «Поруч відчувалося провалля і «ухаючи» звуки пари – таке, що краще туди не заглядати. І не відходити»

Робоче місце старшого інженера управління блоком

Телефон для зв'язку між персоналом на робочому місці старшого інженера управління блоком

«Останню кнопку на пульті я натиснув о четвертій вечора 26 квітня. Це була взагалі остання кнопка, натиснута операторами на 4-му блоці»