Британія вшановує Шекспіра

Вільям Шекспір

«Будь-хто і будь-де у світі може знайти щось близьке і зрозуміле для себе у творчості Шекспіра» – Нік Фулкер із фундації «Місце народження Шекспіра»

Лондон – Велика Британія, а з нею і цілий світ поціновувачів геніального літературного спадку Вільяма Шекспіра святкують роковини його народження і смерті. Кульмінацією цих святкувань, поряд із численними урочистими заходами у різних куточках Сполученого Королівства, стане завершення дворічного турне всіма країнами світу трупи шекспірівського театру «Глобус», який протягом двох років ставив «Гамлета» у різних куточках світу, зокрема і в Україні. У такий спосіб поєднується 450-а річниця з дня народження митця 2014 року і цьогорічні 400-і роковини з дня його смерті.


Насамперед святкування річниці народження і смерті Вільяма Шекспіра у Сполученому Королівстві розпочалися у містечку, в якому він народився, а саме у Стратфорді-на-Ейвоні. Туристи та справжні літературні прочани з цілого світу з’їхалися до Стратфорда, аби зануритися у цілий розмай шекспіріани.

І хоча життя Шекспіра і його твори брали початок саме у цьому невеличкому містечку центральної Англії, його спадщина розповсюдилась широким світом у безлічі театральних вистав та перекладів.

Your browser doesn’t support HTML5

Шекспір, якого ви ще не чули (відео)


Принагідно варто згадати, що початок українських перекладів видатного стратфордця сягає творчості Пантелеймона Куліша та Михайла Старицького. Драматичні твори Шекспіра перекладали також Іван Франко, Микола Грабовський та Максим Рильський, не згадуючи вже про геніальні переклади Миколи Лукаша.

Але що ж саме приваблює людей з різних куточків планети до творів, в оригіналі, а чи ж у перекладі, які було написано Шекспіром у провінційному англійському містечку 400 років тому?

Співробітник фундації «Місце народження Шекспіра» Нік Фулкер наголошує на універсальності і насправді глобальному розумінні спадщини Вільяма Шекспіра.

«Він створює цей митецький ландшафт, який не пов’язано з жодним конкретним місцем. Отож, як на мене, будь-хто і будь-де у світі може знайти щось таке близьке і зрозуміле для себе у творчості Шекспіра», каже Нік Фулкер.

Шекспір – величезна британська культурна ікона

Цього року виповнюється 400 років із дня смерті легендарного англійського барда, чия дата народження – 23 квітня – стала і датою його смерті. Вшанування цієї дати відбувається у буквально кожному населеному пункті Англії, чи це аматорська театральна трупа, шкільний гурток, а чи ж клуб шанувальників Шекспіра.

Проте, чи не найцікавішим став митецький драматургійний проект, власне, шекспірівського театру «Глобус», що у Лондоні. Театр було засновано Шекспіром, і згодом відбудовано у його первісній формі, вже у 90-і роки минулого сторіччя. На відзнаку 450-ї річниці з дня народження і 400-ї річниці з дня смерті Шекспіра, актори театру «Глобус» вирушили 2014 року у глобальне дворічне турне, ставлячи «Гамлета» у кожній країні світу. Зокрема, київську виставу «Гамлета» театру «Глобус» було трансльовано наживо у соціальних мережах. А кульмінацією турне стане заключна постановка «Гамлета» на сцені лондонського театру «Глобус» у суботу.

Британський дослідник Шекспіра Майкл Стін вважає, перш за все, що Шекспір – це справжня візитівка британської культури з глобальним тяжінням.

Шекспір – це величезна ікона у царині культури. І він, цілком можливо, є найбільшою іконою британської культури
Майкл Стін

«Шекспір – це величезна ікона у царині культури. І він, цілком можливо, є найбільшою іконою британської культури. І саме це турне, приурочене до двох річниць Шекспіра, демонструє, що його творчість є цілковито універсальною і може бути зрозумілою для людей, які говорять різними мовами, і не обов’язково англійською. Ідеї Шекспіра, його бачення світу, зрозумілі повсюди, отож, ми сподіваємось, що люди у цілому світі зрозуміють саме те, що хотів сказати Шекспір у цій п’єсі», зазначив британський дослідник Шекспіра Майкл Стін.

Отже, святкування шекспірівської дати чітко вказує, що спадщина великого англійця є співзвучною не лише для англомовної аудиторії, а творчість Вільяма Шекспіра є справжнім надбанням цілого людства, і вже більш ніж 400 років не втрачає своєї універсальної цінності.