Спікер пропонує вдосконалити регламент

Сесійна зала Верховної Ради України (©Shutterstock)

Спеціальні дні голосувань мають врятувати законотворчість від депутатського нехлюйства. «Якби ходили на роботу депутати, ми могли би розглядати набагато більше законопроектів» – Парубій

Спікер Андрій Парубій обіцяє вже найближчим часом винести на розгляд парламенту зміни до регламенту, які б сприяли підвищенню ефективності роботи Верховної Ради. За його словами, необхідно перенести та збільшити час спілкування парламенту з урядом, а також визначити конкретні дні, коли депутати голосують. Натомість самі народні обранці сумніваються в тому, що завдяки змінам до регламенту парламент запрацює продуктивніше.

Your browser doesn’t support HTML5

Спікер пропонує вдосконалити регламент

Андрій Парубій

«Якби ходили на роботу народні депутати, ми могли би розглядати набагато більше законопроектів. Відповідь на дуже багато складних філософських питань криється в дуже простих речах – в тому, що депутати не ходять на роботу», – наголошує Андрій Парубій.

За його словами, деякі чинні на даний момент регламентні норми просто збивають роботу парламенту. Зокрема, за ті півгодини, коли по п’ятницях зачитують депутатські запити – а ця процедура не передбачає жодного ухвалення рішень – депутати просто розходяться. Відтак їх важко знову зібрати для того, щоби розглядати та ухвалювати закони.

Прогульникам погрожують штрафами

Спікер зокрема пропонує зробити не два пленарних тижні на місяць, а три. Але в цих пленарних тижнях днями голосувань будуть тільки вівторок і четвер. А середа, яка зараз є скороченим днем з подальшою роботою депутатів в комітетах, буде повністю відведена для роботи в комітетах. Крім того, замість п’ятничної години запитань до уряду пропонується зробити в понеділок 3-годинні дебати з урядом.

Також голова парламенту обіцяє штрафувати депутатів, які без поважних причин не відвідують сесійні засідання.

Знімати частину заробітної плати за неучасть у сесійних засіданнях, щоб депутати відчували не тільки моральний дискомфорт, але також і матеріальний
Андрій Парубій

«Була колись норма, її потрібно відновлювати – знімати частину заробітної плати за неучасть у сесійних засіданнях, щоб депутати відчували не тільки моральний дискомфорт, але також і матеріальний, якщо без поважних причин не відвідують пленарні засідання», – наголошує спікер.

Раніше про недосконалість регламенту і про намір його змінити заявляв попередник Андрія Парубія на посаді спікера Володимир Гройсман. За його словами, регламент «зарегульовує те, що має бути вільним і недорегульовує те, що має бути врегульоване». Утім, далі декларацій про наміри справа не пішла.

«Як не ходили у п’ятницю – так і в понеділок не ходитимуть»

Самі народні обранці кажуть, що є велика ймовірність ухвалення запропонованих спікером змін до регламенту. Проте їхню ефективність парламентарі оцінюють доволі скептично.

Борислав Береза

«І так працюємо у вівторок та четвер. Він пропонує замість п’ятниці на понеділок перенести. Але тепер у понеділок ніхто не приходитиме. Так не приходять у п’ятницю, а так – не прийдуть у понеділок. Виходить Охрімова свита: як не перешивай, як не латай – все одно погано», – каже позафракційний Борислав Береза.

Ми ж бачимо, як певні особи контролюють реєстрацію депутатів, як обдзвонюють депутатів, бачимо фотографії смс-ок
Борислав Береза

За його словами, позафракційні депутати готові підтримати зміни до регламенту, якщо будуть враховані їхні побажання.

Також Борислав Береза наголошує, що існує неформальний контроль над роботою депутатів з боку керівників фракцій.

«Ми ж бачимо, як певні особи контролюють реєстрацію депутатів, ми бачимо, як обдзвонюють депутатів, бачимо фотографії смс-ок», – зазначає він.

Тарас Чорновіл

Депутат кількох попередніх скликань Тарас Чорновіл вважає, що спікер «змушений рятувати ситуацію, бо цей парламент є найбільш нехлюйським». На його думку, запропоновані зміни до регламенту дозволять сконцентрувати на дні голосувань більшу кількість людей і покращити ухвалення законів. Проте, крім подібного роду заходів, потрібен також тиск на народних обранців з боку громадськості, аби вони сумлінно ставилися до своїх обов’язків.