Джамала пройшла у фінал «Євробачення-2016»: як це було?

Джамала радіє проходженню у фінал «Євробачення». Стокгольм, 12 травня 2016 року

Українські журналісти разом із Джамалою співали кримськотатарський приспів пісні «1944»

14 травня у Стокгольмі відбудеться фінал 61-го пісенного конкурсу «Євробачення». За результатами двох півфіналів визначилися 26 фіналістів, серед них – представниця України, кримськотатарська співачка Джамала. За останніми даними, букмекери прогнозують їй місце у першій трійці, конкуренцію їй можуть скласти представники з Росії і Франції.

За результатами другого півфіналу, що відбувся у Стокгольмі 12 травня, українка Джамала пройшла у фінал «Євробачення-2016». Цього року за першість на пісенному конкурсі кримськотатарська співачка змагатиметься з 25 фіналістами з інших країн.

Під час виступу Джамали та в момент оголошення результатів у прес-центрі українські журналісти активно вболівали та раділи за співачку. Вони в унісон з Джамалою співали кримськотатарський приспів з пісні «1944». А деякі російські ЗМІ написали, що українські журналісти влаштували «політичний мітинг».

Your browser doesn’t support HTML5

Журналісти разом із Джамалою співали кримськотатарський приспів із «1944» (відео)


«Про Крим багато говорили, Джамала сама розповідає у всіх інтерв’ю. Хотілося б більше активності в плані масовості групи підтримки. Меседж Джамала до Європи надіслала. Сподіваємося ті, хто переживає за Україну, зроблять висновки для себе», – розповіла журналістка зі Львова Ольга Войцович.

Український громадській діяч, активіст Алім Алімов також приїхав підтримати свою співвітчизницю Джамалу. Він наголосив: для фанатів, друзів та рідних співачки вона вже є переможцем.

«Підтримка з боку України та інших країн шалена. Це несе дуже позитивний меседж для українців. Ми бачимо, наскільки пісня Джамали, в позитивному сенсі, відрізняється від інших своєю яскравістю і чуттєвістю», – наголосив друг Джамали.

Журналісти Радіо Свобода поспілкувалися також із рідною сестрою Джамали Евеліною Джамаладіновою, яка наразі перебуває у Стокгольмі.

«Ми звичайно віримо, Іншаллах, буде перше місце. Я приголомшена цією піснею як музикант і як сестра. У ці три хвилини вона вмістила історію народу і всю її біль. Мама дуже хвилювалася і хвилюється. Проте їй спокійніше зараз стало. Я приїхала і можу прослідкувати, як Сусана їсть, як спить, що одягає», – розповіла сестра Джамали.

Джамала під виступу у другому півфіналі «Євробачення-2016». Стокгольм, 12 травня 2016 року

Кримчани не мали можливості проголосувати за Джамалу у другому півфіналі, проте зможуть підтримати її у фіналі «Євробачення-2016». Голоси кримчан у фіналі зараховуватимуться як російські, бо через анексію Криму Росією жителі півострова змушені користуватися російськими мобільними операторами.

Зараз – особливо з російських ЗМІ – можна почути інформацію про те, що букмекери, мовляв, пророкують перемогу росіянину Сергію Лазареву. Радіо Свобода поцікавилася в організаторів «Євробачення», чи – суто теоретично – конкурс у 2017 році міг би відбутися в Росії – країні, яка перебуває під санкціями Євросоюзу? В Європейській мовній спілці повідомили, що вони не коментують такі спекулятивні запитання.

Джамала на фіналі «Євробачення-2016», що відбудеться 14 травня змагатиметься за перемогу під номером 21. Після того, як на сцені заспівають 26 цьогорічних фіналістів, ведучі оголосять про початок голосування.

У цьому році Україну на конкурсі представляє кримськотатарська співачка Джамала. У Стокгольмі вона виконує пісню «1944», присвячену сталінській депортації кримських татар із Криму в 1944 році. У 1989-му радянська влада офіційно визнала депортацію незаконною. Пісня звучить англійською мовою з кримськотатарським приспівом. За словами співачки, на написання пісні її надихнула розповідь прабабусі про депортацію.

Торік Україна відмовилася від участі в «Євробаченні». Таке рішення ухвалила Національна телекомпанія України разом з Європейською мовною спілкою. Серед причин називали такі: фінансова криза, політичне становище в країні, військова агресія на сході, анексія українських територій.

Україна вперше взяла участь у конкурсі «Євробачення» 2003 року в Ризі – там Олександр Пономарьов співав Hasta la Vista. Великого успіху ця пісня не мала, співак тоді посів 14-е місце. Проте вже наступного року в Туреччині перемогла українська співачка Руслана, завдяки чому конкурс «Євробачення-2005» відбувся у Києві.

На цю ж тему:

13.05.2016
Російські пропагандисти: «перемогу Джамалі проплатять Пентагон і ЦРУ»

«ЄвробаченняНаше»: політичне закулісся конкурсу. Джамала – у трійці лідерів букмекерських ставок далі