Звільнено з-за ґрат журналістку Радіо Свобода в Азербайджані Хадіджу Ісмаїлову

Люди зустрічають звільнену з в'язниці Хадіджу Ісмаїлову

«Мій арешт був здійснений виключно через політичні мотиви, бо президент Алієв та його кліка вирішили позбутися будь-якої критики на їхню адресу»

Журналістка Азербайджанської редакції Радіо Свобода Хадіджа Ісмаїлова була звільнена з в’язниці в Азербайджані після того як Верховний суд країни зменшив термін її покарання від семи з половиною років ув’язнення до трьох з половиною років умовно. Суд ухвалив це рішення у середу після розгляду апеляції, що її подала ув’язнена журналістка. Звинувачення та засудження Хадіджі Ісмаїлової розглядалося міжнародною спільнотою як спроба азербайджанської влади помститися журналістці, яка займалася розслідуваннями корупції в родині президента Азербайджану Ільхама Алієва. Звільнення Ісмаїлової привітали в Європі та США.


Хадіджа Ісмаїлова вийшла на свободу після рішення Верховного суду Азербайджану. Сталося це за два дні до сорокаріччя Ісмаїлової, яке вона відзначатиме вже тепер на свободі у п’ятницю, 27 травня.

Your browser doesn’t support HTML5

Звільнено з-за ґрат журналістку Радіо Свобода в Азербайджані Хадіджу Ісмаїлову


Головний редактор Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Ненад Пеїч привітав звільнення журналістки, яка працювала в бакинському бюро Радіо Свобода і назвав день її виходу на свободу важливим і для самої Хадіджі, і для всіх журналістів, і для свободи слова повсюди.

«Ми переповнені радістю за Хадіджу та її родину і не можемо дочекатися, коли вона повернеться на роботу», – йдеться у заяві Пеїча.

Сама Хадіджа сказала, що домагатиметься повного виправдання в Європейському суді з прав людини і вважає своє ув’язнення політичним.

«Мій арешт був здійснений виключно через політичні мотиви, бо президент Алієв та його кліка вирішили позбутися будь-якої критики на їхню адресу. Це було частиною репресивних дій проти захисників прав людини, журналістів та керівників неурядових організацій», – сказала вона, вийшовши на волю.


У Твіттері заступник держсекретаря США з громадських зв’язків Рік Стенгель назвав звільнення Ісмаїлової «справді гарною новиною».


Рішенням Верховного суду Азербайджану вирок було зменшено у майже два рази з семи з половиною років за ґратами до трьох з половиною років умовно. Її було засуджено за звинуваченнями в нібито махінаціях із нерухомістю та зловживання службовим становищем. Це було знято, але умовний термін тепер є за незаконну підприємницьку діяльність та уникнення від сплати податків – таким чином, термін покарання став меншим і – що найголовніше – умовним, а відтак Ісмаїлова вийшла на свободу.

Вона є символом демократичного суспільства. Сподіваюся, що ця тенденція матиме продовження в Азербайджані і усі політичні в’язні вийдуть на волю без зволікань
Петрас Аустревічус

«Я гадаю, що це досягнення тих, хто її підтримував і просив про її звільнення, бо вона є захисником прав людини, вона є символом демократичного суспільства. І я сподіваюся, що ця тенденція матиме продовження в Азербайджані і усі затримані за політичними звинуваченнями та політичні в’язні вийдуть на волю без зволікань», – сказав Радіо Свобода член Європарламенту від Литви Петрас Аустревічус.

Базований у США Комітет захисту журналістів у своєму прес-релізі назвав звільнення Ісмаїлової «приводом для святкування, але це не знімає несправедливості її ув’язнення протягом півтора року за звинуваченнями через помсту».

Ісмаїлова була затримана у грудні 2014 року і засуджена у вересні минулого року. Західні уряди та міжнародні правозахисні групи постійно закликали до її звільнення.

Звинувачення сприймалися багатьма як помста за журналістські розслідування Ісмаїлової, які були відзначені міжнародними організаціями. В них вона розслідувала корупцію родини президента Азербайджану Ільхама Алієва.

«Ми раді, що Хадіджа зрештою вільна після 537 днів несправедливого ув’язнення. З нагоди її звільнення ми також приєднуємося до заклику Хадіджи, що маємо зосереджуватись не лише на її справі, але й на звільненні всіх політичних в’язнів», – сказала Ребекка Вінсент зі «Спорту за права» – коаліції організацій та приватних осіб, які вели кампанію за звільнення Ісмаїлової.

Раніше цього місяця Ісмаїлова отримала нагороду ЮНЕСКО за великий внесок у захист свободи слова у світі. Вона також отримувала міжнародні нагороди і до свого ув’язнення і під час півторарічного перебування за ґратами. «Міжнародна амністія» визнавала її «в’язнем сумління».

Звільнення журналістки Радіо Свобода Хадіджі Ісмаїлової привітало керівництво американського іномовлення.

Азербайджан посідає місце серед «невільних країн» у списку американської організації Freedom House (189-е місце із 199 країн у 2016 році). А «Репортери без кордонів» у рейтингу свободи преси ставлять Азербайджан на 163-є місце зі 180 країн і вважають, що ситуація в країні у плані свободи ЗМІ є «дуже поганою».

За оцінками американських правозахисників, в Азербайджані ще відбувають ув’язнення понад 80 політичних в’язнів.

Звільнення Савченко та Ісмаїлової є «днем радості» – європарламентар

Польський європарламентар Яцек Саріуш-Вольський назвав 25 травня – день звільнення і українки Надії Савченко, і азербайджанки Хадіджі Ісмаїлової – «великим днем і днем радості». Але і в питанні України, і в питанні Азербайджану, за словами Саріуша-Вольського, є ще в’язні – українські в Росії, і політичні в’язні в Азербайджані.

Це гарний день для України, для міжнародної спільноти, для Європарламенту, який вимагав звільнення Савченко, але також є і гарні новини для Азербайджану, бо Ісмаїлова звільнена рішенням суду
Яцек Саріуш-Вольський

«Це гарний день для України, для міжнародної спільноти, для Європарламенту, який захищав і вимагав звільнення Савченко, але також є і гарні новини для Азербайджану, бо Хадіджа Ісмаїлова звільнена рішенням Верховного суду Азербайджану. Це гарний день для прав людини. Це не вирішує всіх проблем, які перед нами, але давайте сьогодні порадіємо з приводу цих подій», – сказав Саріуш-Вольський в інтерв’ю Радіо Свобода.

Ісмаїловій виповнюється 40 років 27 травня і активісти планують провести флеш-моби або пікети в 40 містах по цілому світу в цей день із вимогою повного виправдання Ісмаїлової та звільнення всіх політв’язнів в Азербайджані.