Донбас і вибори. Путін може піти у великий наступ? (Огляд преси)

Путін підштовхує Київ до фатального рішення провести вибори на Донбасі – видання

Путін підштовхує українську владу до фатального рішення провести вибори на Донбасі й надати йому особливий статус, переконує «Газета по-українськи». Загострення нинішньої ситуації на фронті – ультиматум і демонстрація сили. Експерт видання стверджує, що Порошенко швидше за вибори, ніж проти них. Хоча це може призвести до загострення в країні. Президент це розуміє і відтягує рішення. Може вважати його тимчасовим. Але для нього на цій посаді воно буде остаточне. Бо втратить легітимність перед активними людьми, які змінюють країну. А Путін прораховує всі варіанти. Якщо Київ затягуватиме з виборами, Путін може піти у великий наступ, вважає експерт «Газети по-українськи».

Два роки тому Петра Порошенка обрали президентом. Його здобутки і недоробки аналізують експерти «Газети по-українськи». Більшість вважає, що Порошенко прагне узурпувати владу. На державні посади поставив вірних людей. Бізнес-партнерів провів у вищі щаблі влади. Натомість більшість необхідних оновлень державного устрою президент не здійснив. Інші ж експерти переконують, що якби в країні був слабкий президент – мали би більші проблеми, ніж зараз. Своєю активністю Порошенко заповнює вакуум, що утворився через пасивність інших державних діячів.

В Україні зараз класичний приклад боротьби «старого» і «нового», зазначає експерт газети «День». «Старе» – ще міцне, його уособлює влада. І «нове» – громадянське суспільство, яке ще не зміцніло і не має комплексного бачення, як рухатися далі. Тому там є певна роз’єднаність і нерозуміння. Відсутність системності і стратегії – це проблема нового покоління й нових облич. Натомість у «старих» є картина й цілісне бачення – повернути все, як було до Майдану, переконує газета.

Незважаючи на втрати, донецькі бойовики мріють окупувати Причорномор’я, констатує газета «Україна молода». Видання стверджує, що у ватажка угрупування «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергові заяви, що мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». Докладніше з «наполеонівськими планами» ватажка донецьких бойовиків «Україна молода» знайомить уу статті «Херсон» наснився».