Обама: Хіросіма – це урок для тих, хто готовий починати війни

Президент США Барак Обама (праворуч) під час зустрічі із прем'єр-міністром Японії Абе Сіндзо. Хіросіма, 27 травня 2016 року

«Спалах світла й стіна вогню знищили місто і показали, що людство володіє засобами для знищення себе»

Президент США Барак Обама став першим чинним главою американської держави, який відвідав Хіросіму в Японії – місце першого в історії атомного бомбардування, що сталося 6 серпня 1945 року. Поїдку президента США обговорював в ефірі передачі «Свобода сьогодні» наш колега з «Голосу Америки» Богдан Цюпин.


– Що ж особливо запам’яталось із виступу президента, напевно це велика відповідальність для нього – відвідати це місце?

– Найбільшою контраверсією було – чи проситиме президент Обама пробачення як представник країни, уряд якої застосував ядерну зброю. Тут варто зауважити, що у США переважає думка, що бомбардування було виправдане, бо скоротило війну, зняло потребу штурму японських островів і напевне врятувало багато сотень тисяч життів. Але навіть після того як Обама ще перед поїздкою дав зрозуміти, що про пробачення не йдеться, у Сполучених Штатах лунали дуже авторитетні голоси – наприклад сенатор Джон Маккейн був одним із тих, хто казав, що президентові не варто було їхати в Хіросіму взагалі. На думку критиків, це непотрібне роз’ятрювання ран – нагадування про 140 тисяч загиблих у Хіросімі лише в перший рік після вибуху бомби.

Cмерть упала з неба і світ змінився. Спалах світла й стіна вогню знищили місто і показали, що людство володіє засобами для знищення себе
Барак Обама

Можливо ораторська вправність Бараки Обами вразить і таких, як сенатор Маккейн. Президент США зміг щиро говорити про біль трагедії: «Сімдесят один рік тому сонячного безхмарного ранку смерть упала з неба і світ змінився, – сказав президент Обама в Хіросімі. – Спалах світла й стіна вогню знищили місто і показали, що людство володіє засобами для знищення себе».

Це була зворушлива промова, в якій президент США наголосив, що про Хіросіму не можна забувати, бо це урок для тих, хто готовий і зараз починати війни і навіть погрожувати ядерною зброєю.

Президент США Барак Обама обіймає чоловіка, який пережив атомне бомбардування Хіросіми у 1945 році. Хіросіма, 27 травня 2016 року

– Відвідування Хіросіми завершує тижневий візит Обами до Японії, де він взяв участь у щорічному засіданні керівників країн «Групи семи» – це Сполучені Штати, Великобританія, Німеччина, Канада, Франція, Італія та Японія. Що конкретно лідери цих країн говорили про Україну на саміті?

Анексія Криму не буде визнана, Росія повинна поважати суверенітет України і несе відповідальність за агресію, у вигляді санкцій

– Ми не знаємо, чи були якісь розбіжності між лідерами – переговори відбувалися без участі преси. Але у підсумковому документі заяви однозначні: анексія Криму не буде визнана, Росія повинна поважати суверенітет України і несе відповідальність за агресію, у вигляді санкцій.

Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон окремо наголосив на тому, що «Група семи» вважає, що у червні «життєво необхідно» продовжити санкції щодо Росії. У підсумковій декларації саміту кілька параграфів відведено на обіцянки підтримати Україну, домагатися втілення мінського мирного процесу і не визнавати анексію Криму.


Після завершення саміту «Групи семи» Барак Обама поклав вінок у Меморіальному парку миру в Хіросімі, де горить вічний вогонь на згадку про жертв тієї атаки. Американський лідер заявив, що світ має спільну відповідальність щодо того, як запобігти таким стражданням у майбутньому.

Американський бомбардувальник «B-29» скинув 15-тонну ядерну бомбу на місто Хіросіма 6 серпня 1945 року. Тоді миттєво загинули близько 80 тисяч людей. Через три дні стався аналогічний вибух у місті Нагасакі. Частина істориків вважає, що ці бомбардування наблизили завершення Другої світової війни.