Москва зміцнює ідеологічний та військовий тиск на Білорусь

Президент Росії Володимир Путін (л) і президент Білорусі Олександр Лукашенко під час зустрічі у Мінську 25 лютого 2016 року

Путін зустрічається у Мінську з Лукашенком

7 червня до Мінська прибуває президент Росії Володимир Путін, який разом зі своїм білоруським колегою Олександром Лукашенком має взяти участь у Третьому форумі регіонів двох держав. Хоча головне питання – не регіональна співпраця, а створення у Білорусі військової авіабази Росії. Візит Путіна відбувається на тлі активізації у Білорусі проросійських сил, які в тому числі проводять військові тренування за участю бойовиків, що воювали в Україні.

Your browser doesn’t support HTML5

Москва зміцнює ідеологічний та військовий тиск на Білорусь

Формально форум за участю президентів Путіна та Лукашенка розглядатиме поширення співпраці між окремими регіонами Білорусі та Росії. Але, як вважає білоруський експерт спільноти «Інформнапалм» Денис Івашин, дискусія у президентів триватиме також довкола планів Росії створити у Білорусі свою військову авіабазу. Російські офіцери вже шукали собі квартири у місті Бобруйську, де хотіли поставити цю базу, але Лукашенко в останній момент відмовив.

Росіяни фактично зробили крок у відповідь – у Смоленській та Брянський областях будуються нові мотострілецькі бази поруч з білоруським кордоном. У місто Клинці Брянської області вже перекинуто 28-му бригаду з Єкатеринбурга, яка брала участь у боях на Донбасі.

Денис Івашин

Ця бригада спрямована не проти України, а проти Білорусі, – переконаний експерт Денис Івашин.

В контексті російської агресії проти України в Росії може виникнути «питання Білорусі»
Денис Івашин

«Зрозуміло, що в контексті російської агресії проти України в Росії може виникнути «питання Білорусі». Що змушує так думати? Перш за все те, що через Клинці проходить шосе Гомель-Брянськ і залізниця Гомель-Унеча. Деякі журналісти кажуть, що військові сили розташовуються в Клинцях з розрахунком на Україну. Але я вважаю, що це не так – з Клинців до українського кордону немає ніяких значимих магістралей. Тому тут саме білоруський напрямок», – каже він.

Олександр Алєсін

Інший військовий експерт з Мінська Олександр Алєсін пояснює появу цієї бази браком довіри між Москвою та Мінськом.

Можливо, що деякі люди у військово-політичному керівництві Росії не цілком довіряють Білорусі як союзнику та вибудовують власну лінію оборони
Олександр Алєсін

«Можливо, що деякі люди у військово-політичному керівництві Росії не цілком довіряють Білорусі як союзнику та вибудовують власну лінію оборони – в умовах, коли НАТО нарощує свої контингенти у Балтії та Польщі».

Для наступальної операції проти Білорусі двох дивізій замало, потрібно принаймні дві армії – танки, артилерія, авіація, вважає Алєсін. Денис Івашин з цим не згідний.

«Справа в тому, що для гібридної війни не обов’язково мати кілька армій – досить дестабілізувати ситуацію в сусідніх районах, запустити туди під виглядом самооборони своїх людей, які будуть блокувати військові об'єкти і ставити блок-пости. Для цього достатньо кілька підрозділів ГРУ-шників, які можуть базуватися в Клинцях. Кордону між Росією і Білоруссю немає, тому ці спецслужбісти можуть спокійно потрапляти на територію Білорусі та дестабілізувати тут обстановку», – зауважує експерт.

«Русский мир» посилюється в Білорусі

Паралельно з розбудовою військових баз біля східних кордонів у самій країні помітна активізація проросійських сил, різних козаків, православних псевдо-патріотичних клубів, які в тому числі проводять і військові тренування. У останніх цього року був помітний лідер нацистів з Петербурга Олексій Мільчаков, який воював на Донбасі.

А днями з заявою про потребу анексії території Білорусі у склад Росії виступив сумнозвісний лідер бойовиків Ігор Гіркін, який сказав, що для «об’єднання Білорусі з Росією зовсім необов’язково воювати, при розумній політиці об’єднання можливе без всякої війни і без будь-якого кровопролиття», – наголосив російський полковник Гіркін, який називав себе «міністром оборони» «ДНР». У Москві Гіркіним вже створено комітет, який поставив собі за мету інкорпорацію Білорусі та України у склад Росії.

Політична карикатура Євгенії Олійник