Кремль готує мегахабар Банковій? (Огляд преси)

Ціна на російський газ може слугувати бонусом за імплементацію Мінських угод

Російський газовий монополіст одержав лист «Нафтогазу» про відновлення закупівель палива з липня 2016-го до березня 2017 року. Газета «День» аналізує економічну й політичну складові відновлення закупівель газу в Росії. Експерт видання вважає, що звернення за газом до Росії – це не лише позиція НАК. Йому було доручено озвучити політичну позицію влади відновити закупівлі. Ініціатива належить європейським союзникам, які прагнуть безперебійного надходження російського газу в Європу. Експерт видання не виключає, що менеджмент «Нафтогазу» опинився сьогодні під подвійним тиском. І з боку Києва, і з боку Брюсселя. Щодо ціни на газ, то якщо Путін раптом розщедриться і запропонує бодай нинішній білоруський рівень розцінок, то ціна газу в цій ситуації може слугувати такою собі морквиною, бонусом за імплементацію Мінських угод – проведення виборів на окупованих територіях і забудькуватість щодо Криму. Так готується своєрідний мегахабар нинішній українській владі, наголошує газета.

У цьому ж числі «День» наголошує, що зміни до Конституції у сфері судочинства – це репетиція до змін щодо особливого статусу окупованого Донбасу. До того ж, ухваливши такі зміни в умовах війни, парламент фактично визнав, що ні війни, ні агресії Росії немає. Експерт видання переконаний, що між Києвом і Москвою існують певні неформальні домовленості. Про них докладніше «День» розповідає в статті «Зусилля одинаків».

Утім, як переконує експерт тижневика «Країна», Верховна Рада не проголосує за особливий статус Донбасу. Не зможуть зібрати необхідну кількість голосів. Адже там тільки у травні загинули 26 українських військових. Ключовий момент – повернення контролю над кордоном. Якщо цього немає, то відсутній сенс виконувати Мінські угоди. Немає впевненості у безпековій складовій проведення виборів і що Донбас не залишиться форпостом просування Росії на Україну.

Краще мати революцію за революцією, ніж таку стагнацію, як у Росії, переконує читачів тижневика «Країна» німецький журналіст Борис Райшустер. Він вважає, що українці пішли вперед на кілька десятиліть порівняно з Росією, і що зараз триває боротьба Золотої Орди і Київської Русі. З одного боку, азійський підхід: людина – ніщо і ніяких прав не має, все вирішує влада. З другого – Київська Русь, яка є частиною західної цивілізації.

Одеський припортовий завод на майбутньому аукціоні може придбати не стратегічний інвестор, а компанія, афільована з олігархічними групами, попереджає газета «Голос України». Експертів газети насторожує політика конфіденційності щодо учасників торгів, якою керується Фонд державного майна України. А відсутність участі в конкурсі міжнародних стратегічних інвесторів вказує на підготовку до «адресної» приватизації підприємства в інтересах одного з українських олігархів, зазначають експерти парламентської газети.