Як українці ставляться до переселенців – перше дослідження за два роки

Ілюстративне фото. Паспортний контроль на українському КПП у Станиці Луганській

Жителі західних регіонів більше підтримують негативні стереотипи щодо переселенців, хоча менше зустрічалися з ними

«Як українці ставляться до переселенців» – таке дослідження провело Управління верховного комісара ООН у справах біженців спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Це перше ґрунтовне дослідження в цій галузі. Результати соцопитування в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб узяли як основу для розробки програм і стратегій. Збір інформації проводився двома шляхами: дві тисячі респондентів зі всіх регіонів України були опитані особисто і стільки ж респондентів були опитані телефоном.


За два роки з початку конфлікту ставлення більшості українців до переселенців залишилося незмінним – такий результат опитування. Загалом 90% опитаних в Україні ставляться до вимушено переміщених осіб позитивно та нейтрально – це число ділиться приблизно порівну. Позитивніше ставлення соціологи відзначають у містах із високою концентрацією переселенців. Більшість опитаних упевнені, що тимчасово переміщені особи стали заручниками обставин, потребують підтримки, не є винними в ситуації, в якій опинилися, і мають такі ж права, як усі інші. Але і такі обов’язки, як військовий, вони повинні нести нарівні з усіма, вважають українці.

На підставі отриманих даних в ООН розроблятимуть подальші програми та заходи, заявляє Пабло Матеу, голова представництва Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

«Ми працюємо над тим, щоб поліпшити співіснування громади-господарів та переміщених осіб. У різних частинах України ми маємо спонсорські проекти, які допомагатимуть поліпшити співіснування, а також поліпшити умови не лише для внутрішньо переміщених осіб, а й для громади, що приймає їх», – відзначає Пабло Матеу.

Частіші негативні оцінки від українців соціологи знайшли в Києві

Жителі західних регіонів України більше підтримують негативні стереотипи щодо переселенців, згідно з цим дослідженням. Зокрема, прибулих підозрюють у проросійських політичних поглядах, небажанні працювати на рівних із усіма, агресивному ставленні до місцевих тощо. При цьому саме в цих регіонах місцеві жителі менше від усіх контактують із переселенцями – 50 відсотків респондентів ніколи не спілкувалися з ними.

Присутність переселенців найбільш помітна на сході України і в Києві. Відповідно до дослідження, саме в Києві частіше, ніж де б то не було, можна зустріти негативну оцінку. Близько 40 відсотків опитаних киян вважають, що криміногенна ситуація погіршилася через переміщених осіб (в інших регіонах так вважають не більше ніж 16% опитаного населення).

«Якщо порівняєте цифри наших внутрішньо переміщених осіб із кількістю біженців, які зараз заповнюють Європу з Близького Сходу, то для нас це надзвичайно великі цифри як для країни, яка не в такому гарному фінансовому і економічному стані. До всіх економічних проблем додаються також і проблеми сприйняття. До цього такого комплексного дослідження не проводили, тому ми бачимо, де нам сконцентрувати увагу як владі», – резюмує Вадим Черниш, міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Понад 50 % опитаних українців готові здавати переселенцям житло в оренду

Люди з донецькою або луганською пропискою часто відзначають, що їм не хочуть здавати житло через це або приймати на роботу. Олексій Мохунов переїхав із Донецька в Київ. Він понад 20 років займався ресторанним бізнесом і тут почав усе з нуля. Олексій зазначає, що йому допомагали просто так навіть незнайомі люди. Так само вийшло і з житлом – розмістив оголошення в соціальній мережі і йому запропонували гідний варіант.

«Навіть люди, які досягли серйозних успіхів, готові витратити свій час для того, щоб допомогти знайти відповіді на якісь питання, розібратися. Це в першу чергу залежить від ставлення людини до життя і до інших людей. Тобто якщо ви відкриті до людей і позитивно до них ставитесь, то і вони до вас будуть ставитись так само», – підкреслює переселенець.

Понад половина опитаних місцевих жителів по Україні та в містах концентрації переселенців готові наймати їх на роботу або здавати житло в оренду. Першочерговими причинами відмови в цих питаннях є страх і недовіра до незнайомців. Змінити цей момент на позитивний можливо за наявності рекомендацій або відгуків від колишніх орендодавців або роботодавців.

Основним джерелом інформації про переселенців для українців є засоби масової інформації – так відповіли 65% опитаних.

Опитування охоплювало територію всієї України, окрім непідконтрольних районів та окупованого Криму. Дослідження проводилось у лютому 2016 року. Максимальна похибка – 2,25%, зазначають у Київському міжнародному інституті соціології.