На путінську Росію чекає розплата

Володимир Путін. Архівне фото

Рука справедливості не зникла, а просто зависла в повітрі, аби в момент, коли злодійський режим не очікуватиме, відвісити ляпаса

Анексувавши Крим, російська влада порушила світовий порядок, статус-кво, котрий далеко не всіх влаштовував, але був прийнятий більшістю. Путін і Ко сподівалися, що за цими діями не настане ніякої реакції. Не очікували нічого, що могло б якось вплинути негативно на їхній спосіб життя та поведінки.

Ще донедавна видавалося, ніби після анексії Криму хтось уважно стежить за всіма діями російської влади й намагається акуратно давати по руках, коли Кремль лізе, куди не потрібно. Відповіді ці не завше здавалися рівнозначними діям Кремля, але зграя ця не могла на них не зважати. У відповідь на анексії та війну – падіння цін на нафту та санкції.

Росія не припиняє спроб роз’єднати західний світ та просунути свою пропаганду, задурманюючи голови людям та підкуповуючи нечесних політиків – ось вам оприлюднені офшорні діяння Путіна та придворного оточення.

Мало? Не можуть заспокоїтись чи ніяк не впливає? То ось вам корупційний скандал у футбольних організаціях, де засіли друзі Путіна. Ось іще допінговий скандал зверху. Хай весь світ знає, як «кувалися» перемоги російських спортсменів на Олімпійських іграх у Сочі.

Ця невидима рука правосуддя та справедливості завше нагадувала кремлежителям про те, що все усім врахується, причому ще на цім світі. Вона нагадувала про кордони та межі, котрі не варто переходити. Про те, що дарма Путін уявив себе найхитрішим, генієм «багатоходівок», що зловив Бога за бороду і може тепер обвести довкола пальця весь цивілізований світ. Або хоча б підкупити.

Фактично Путін сам собі зруйнував свою «la vita è bella». Бо, поки він тримав себе в рамках, – все це залишалося в шухлядах припадати пилом. Але російський президент не був би собою, якби не вирішив красти фігури в шаховій партії чи несподівано стріляти ними щиглями, як у «чапаєві».

Рука справедливості десь зависла. Чи надовго?

І ось зараз рука ця десь наче зависла. Спочатку Національна асамблея, нижня палата парламенту Франції, у своїй резолюції закликала уряд зняти з Росії санкції. Потім Сенат наслідував її приклад.

Після цього російські «фанати», що приїхали на Чемпіонат Європи з футболу, ніби висловлюючи подяку за заклики парламенту, трощать французькі міста й нападають на вболівальників із інших країн.

Якщо росіяни так поводяться в гостях, то чого слід очікувати під час їхнього домашнього Чемпіонату світу з футболу? Що ці горе-«фанати» мають зробити, аби Кремль позбавили забавки й можливості красти гроші у вигляді мундіалю?

Ймовірно, що ця рука справедливості нікуди не зникла, а просто зависла в повітрі, аби в момент, коли злодійський режим не очікуватиме, відвісити ляпаса, відібравши право проведення Чемпіонату світу незадовго до його початку. Ну і підготує якийсь особливий «сюрприз» для самого Путіна. Буде боляче.

Назарій Заноз – політичний оглядач, публіцист

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції