Суперечності православної церкви

Московський патріархат Кирило із президентом Росії Володимиром Путіним

5 церков виступили проти проведення Всеправославного собору

Священний синод Російської православної церкви запропонував перенести Всеправославний собор, який був запланований на Криті на 16–26 червня, на інший термін у зв’язку з відмовою низки церков брати участь в майбутніх зборах через неопрацьованість, на їхню думку, деяких документів і процедури собору. Про це повідомив журналістам керівник відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон. Раніше стало відомо, що від участі в соборі відмовилися Болгарська, Грузинська, Антіохійська і Сербська церкви.

Російська православна церква запропонувала відкласти собор, а на Криті в уже встановлені терміни провести міжправославну нараду.

У Російській церкві не вважають ситуацію, що склалася, катастрофічною.

«Ми повинні винести з ситуації уроки», – зазначив керівник відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон. Він пояснив, що критичні зауваження звучали задовго до загострення ситуації навколо собору і що голоси церков не можна ігнорувати, що треба уважніше ставитися до пропозицій тієї чи іншої церкви обговорити ті чи інші проблеми до собору або на ньому.

Зокрема, Антіохійська церква, яка сперечається з Єрусалимським патріархатом щодо церковної юрисдикції Катару, наполягала на вирішенні ситуації до собору.

Священик Української автокефальної православної церкви Яків Кротов вважає, що рішення будуть обов’язковими до виконання, а тому не їхати на собор було хибним рішенням.

«Всеправославний собор не означає, що повинні бути присутні обов’язково всі. Це все-таки не польський сейм, де є принцип консенсусу. І на Вселенських соборах першого тисячоліття від Різдва Христового теж далеко не всі були присутні фізично. Інша справа – що можуть це перейменувати у Всеправославну нараду, але це маленька проблема. Звичайно, рішення цього собору буде все одно користуватися найвищим авторитетом», – каже Кротов.

«Безглуздо, коли православні християни в різні дні святкують Різдво»

Протоієрей Російської православної церкви Георгій Едельштейн вважає, що сама ідея зібратися і щось обговорити позитивна. Однак, на його думку, важливі питання, які треба було б обговорювати на соборі, в остаточний порядок денний так і не потрапили.

«Наприклад, таке питання, як церковний календар. Ну безглуздо, коли православні християни в різні дні, з різницею у два тижні святкують Різдво Христове. Хтось уже два тижні перервав піст і святкує Новий рік. Різдво Христове святкували 25 грудня, а Російська, Грузинська або Єрусалимська церкви ще два тижні постять і святкують Різдво Христове – 7 січня. Ну знову ж, повинні між собою, мені здається, церкви домовитися», – впевнений Георгій Едельштейн.

Роль спецслужб

Як говорить Яків Кротов, у питанні календаря завжди була велика роль держави, а в радянські часи – спецслужб.

«Попередня нарада, яка була 100 років тому, загальноправославна, ухвалила рішення про перехід на новий стиль. У Росії його ухвалив патріарх Тихон, і Російська церква півроку жила за новим стилем, потім втрутилося ЦК КПРС, і Луб’янка зажадала повернутися на старий стиль, що і було зроблено. Так і в наші дні всі демарші, з якими виступає верхівка Московської патріархії, і патріарх Кирило, і Іларіон (Алфєєв) – це все виконання завдань КДБ, ну, як воно зараз називається, ФСБ, Луб’янки, «контори», у яких своя мета, і вона використовує Московську патріархію для утвердження своєї світової гегемонії. Ну, як це називається, «русский мир». Руки короткі, звичайно, але тягнуться вони далеко», – зауважує Кротов.

Політична карикатура Євгенії Олійник

Ізгої православного собору

Настоятель храму Воскресіння Христового в селі Карабаново Костромської області Росії, член Московської Гельсінкської групи Георгій Едельштейн шкодує, що на Всеправославний собор не запрошені представники великих церков, зокрема українські. На його думку, сьогодні вкрай необхідні кроки для єднання, а не поділу православної церкви.

«Мені здається, що деяких «інакомислячих» слід теж запросити або слід було б запросити. Наприклад, колишній архієрей Московської патріархії митрополит Київський, Київський патріарх Філарет, автокефаліст. Його позбавили сану (в РПЦ – ред.). І мільйони наших побратимів християн сьогодні начебто поза православною церквою. Мені здається, що вони були і залишаються моїми побратимами. Все-таки потрібно зробити якісь кроки, щоб ми були єдині. Я вчився в одній семінарії з багатьма священнослужителями, які сьогодні служать в Україні в Українській православній церкві Київського патріархату. Вони були і залишаються моїми побратимами. Я сьогодні готовий стати біля престолу разом з ними. Чому ми нічого не робимо для нашої євхаристичної єдності? Мені це незрозуміло», – говорить священик.

Політична карикатура Олексія Кустовського

Продовження політики

Суперечка про те, слід чине слід проводити Всеправославний собор зараз, не виникає з суперечностей між церквами, а є продовженням політики, вважає ведучий релігійної програми Російської служби Радіо Свобода Яків Кротов.

Перетягнути на себе центр православного світу Сталіну не вдалося, зараз намагається це зробити Путін. І на жаль, оскільки ресурси великі, то і ефекти, як ми бачимо, досить гучні. Путін через патріарха Кирила домігся перенесення Собору зі Стамбула на Крит через суперечку Путіна з Ердоганом. Але це чиста політика
Яків Кротов

«Справа в тому, що це не суперечність між церквами, ця суперечність має суто політичний характер. І треба розуміти, що сам цей Всеправославний собор і підготовка до нього почалася не тому, що назріла велика потреба в православному світі, а тому що відбувся Ватиканський собор, Другий Ватиканський собор Римо-католицької церкви, і православні вирішили, що і нам теж треба, і це загалом правильно. Але православ’я відрізняється, на жаль, тим, що значна частина православних, більшість, живе в Росії, і тут тоталітаризм, який був за більшовиків, продовжує бути вже з православним забарвленням. Перетягнути на себе центр православного світу Сталіну не вдалося, зараз намагається це зробити Путін. І на жаль, оскільки ресурси великі, то і ефекти, як ми бачимо, досить гучні. Ну, починаючи з того, що Путін через Гундяєва, звичайно, через патріарха Кирила домігся перенесення Собору зі Стамбула на Крит через суперечку Путіна з Ердоганом. Але це чиста політика», – каже священик.

Політична карикатура Олексія Кустовського

«Митрополітбюро»

Про те, що сьогоднішня Російська православна церква Московського патріархату нагадує політичні структури радянського часу, говорить і протоієрей Георгій Едельштейн.

У нас поки ніякої соборності в РПЦ немає. У нас є принцип демократичного централізму. Ми повністю копіюємо погане політбюро ЦК КПРС
Георгій Едельштейн

«Якщо ми подумаємо про нашу РПЦ, Московський патріархат – адже у нас соборності вже майже 90 років не існує. Принцип соборності повинен встановлюватися знизу. У нас поки ніякої соборності в РПЦ немає. У нас є принцип демократичного централізму. Ми повністю копіюємо погане політбюро ЦК КПРС. Недарма священики напівжартома, але називають наш Священний синод «митрополітбюро». Хто обирає Священний синод? А ніхто. Точно так само, як ЦК КПРС і політбюро ЦК КПРС фактично було довічне, так і тут. Їх ніхто не обирає. Їх фактично призначає патріарх, наш «генсек». Давайте все-таки повернемося до собору 1917–1918 року, обговоримо ті рішення, які були тоді собором прийняті, і звідси підемо», – наполягає Георгій Едельштейн.

Всеправославний собор, ще не почавшись, виявив масу проблем. І поки запитань більше, ніж відповідей. Утім, відповіді вимагають обговорення. А поки церковні суперечності залишаються такими ж нерозв’язними, як і політичні.

Політична карикатура Олексія Кустовського

На цю ж тему:

16.06.2016
Москва неминуче визнає автокефальну церкву в Україні – Зоря

«Законним в Україні є не Московський патріархат, а незалежна автокефальна православна церква» далі

15.05.2016
Митрополит Онуфрій на Соборі РПЦ говорив, що ми проти сепаратизму в Україні – речник УПЦ (МП)

«Нещодавно Зорян Шкіряк сказав, що нібито священики УПЦ співпрацюють з ФСБ. Вибачте, а докази є?» – протоієрей Данилевич далі

28.04.2016
Кримські святині «на службі» в Росії

Щоб легалізувати анексію Криму, російська влада намагається використовувати будь-які методи. Не є винятком і православні святині, на яких, зокрема, засновані «імперія духовних скреп» далі