Київ і Ватикан звірили годинники

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі із кардиналом П’єтром Пароліном. Київ, 17 червня 2016 року

Президент України та кардинал папи Римського домовилися про захист інтересів України у світі, гуманітарну підтримку українців та співпрацю щодо звільнення полонених на сході

Київ – Україна і Ватикан координують зусилля щодо невизнання анексії Криму на міжнародному рівні, католицька церква продовжує надавати українцям гуманітарну допомогу, а папа Римський Франциск отримав запрошення до України. Про ці та інші підсумки своєї зустрічі у Києві заявили представник Ватикану, кардинал Пєтро Паролін та президент України Петро Порошенко. Окрім того, кардинал закликав розвязувати українсько-російський конфлікт на сході України шляхом переговорів. Релігієзнавці вважають візит представника Ватикану до Києва та низки українських міст демонстрацією підтримки України в умовах українсько-російського конфлікту.


Президент України Петро Порошенко заявляє, що представники Ватикану могли б долучитися до переговорного процесу зі звільнення українців, яких утримують e Росії, а також угруповання «ДНР» і «ЛНР». Про це він сказав після зустрічі з державним секретарем Ватикану, кардиналом П’єтро Пароліном, що відбулася у Києві в Будинку з химерами.


«Ми домовилися скоординувати наші дії з приводу долучення Святого Престолу до гуманітарних місій із звільнення заручників, які перебувають у полоні», – сказав Порошенко, додавши, що через російську агресію багато українців потрапили в полон і досі перебувають у неволі.

Він наголосив, що результатом російської агресії на сході України стала загибель 10 тисяч людей і поранення понад 20 тисяч, а також те, що понад 1,6 мільйона українців залишили свої домівки.


Порошенко також подякував Ватикану за його зусилля на шляху досягнення миру в Україні та гуманітарну допомогу українському народові. Зокрема він згадав, що 24 квітня цього року з ініціативи Ватикану в усіх католицьких храмах ініціював молитву за Україну та збір коштів для неї. За словами українського президента, вони з кардиналом також домовилися координувати політику Києва та Ватикану щодо невизнання анексії Криму Росією та щодо надання Україні безвізового режиму з ЄС. Коли Україна отримає такий режим, у Ватикані збільшиться кількість українських паломників, констатував Петро Порошенко.


Під час зустрічі з П’єтро Пароліном ішлося також про завершення процесу беатифікації – причислення до сану святих – митрополита Андрея Шептицького, додав український президент.


Кардинал: Ватикан – за розв’язання українсько-російського конфлікту шляхом переговорів

Зі свого боку, державний секретар Ватикану, кардинал П’єтро Паролін наголосив, що допомога Україні з боку католицької церкви триватиме і надалі, та що Святий Престол підтримує вирішення конфлікту в Україні шляхом переговорів.

«Я приїхав сюди засвідчити інтерес папи Римського Франциска до України. Я побував у Запоріжжі, зустрівся з вимушеними переселенцями із зони конфлікту і мене вразили їхні історії. Хотів би наголосити, що Святий Престол прагне допомогти в гуманітарній сфері, щоб вирішити ті проблеми, про які ви, пане президенте, згадали у своїй промові. І ми глибоко переконані, що тільки діалог між сторонами може допомогти досягти мирного вирішення ситуації», – сказав кардинал.


Держсекретар Ватикану додав, що Святий Престол виступає за переговорний процес для пошуку вирішення конфлікту в рамках міжнародного права, зокрема в питанні кордонів і території України.

Релігієзнавець Максим Васін вважає візит кардинала Ватикану та його зустріч з українцями у регіонах демонстрацією підтримки України в умовах збройного конфлікту.

«Ця зустріч є свідченням того, що для Ватикану події в Україні відгукуються болем. І католицька церква хоче зробити промовистий жест – підтримати потерпілих від війни, які втратили житло, здоров’я, а дехто з рідних і близьких. Такий візит свідчить про підтримку Святим Престолом українського народу та його боротьби за свою незалежність», – каже експерт.

Максим Васін визнав, що нині можна спостерігати пожвавлення діалогу між Києвом і Ватиканом. І оскільки Петро Порошенко у своєму виступі згадав про беатифікацію митрополита Андрея Шептицького, то очевидно, що це питання є в полі зору Святого Престолу, та що цей процес найближчим часом має прискоритися.

18 червня кардинал П’єтро Паролін має намір відвідати Львів, де планує зустрітися з вірянами та освятити місце під спорудження благодійного осередку «Карітас-Спес» і храму римо-католицької парафії святого Івана Павла Другого.