«Фільмом про Джемілєва можна розповідати, що таке національний рух кримських татар» – Ташева

Your browser doesn’t support HTML5

Перший закритий показ фільму про лідера кримських татар Мустафу Джемілєва планують уже на кінець серпня

Олена Сорока

Документальній стрічці «Мустафа» її творці готують велике фестивальне майбутнє. А ось на батьківщині самого Мустафи Джемілєва – в окупованому Криму – фільм найближчим часом не покажуть. Коли біографічна кіноісторія про лідера кримськотатарського народу вийде на екрани, чому режисерам знадобився дозвіл від «тюремників» і як фільм може стати «адвокатом» кримських татар за кордоном – про це проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» розповіла продюсер «Мустафи», координатор громадської організації «Крим-SOS» Таміла Ташева.

Мустафа Джемілєв

– Фільм «Мустафа» вже на фінальній стадії, зараз ми робимо монтаж відео, навіть уже є чорнова версія монтажу. Будемо переходити до кольорокорекції фільму. Вже майже завершена робота над музикою, яку пише Юхим Чупахін, дуже відомий джазовий музикант. Над музикою до фільму він працював із Нью-Йорка, дистанційно певні речі ми опрацьовували з музикантами із Криму. Тому, я думаю, наприкінці серпня закритий показ буде для журналістів і наших друзів. Потім будемо подавати на різні міжнародні фестивалі. Першим, швидше за все, буде міжнародний фестиваль «Молодість», що відбудеться в Україні.

– Можливо, розповісте про якісь «секрети кухні», цікаві моменти роботи над фільмом?

– Цікаві моменти в роботі над фільмом були постійно. Ми вирішили робити сцени реконструкції. У нас буде актор – молодий Мустафа Джемілєв, якому 35 років. Насправді, це було для нас великим викликом – знайти людину хоч приблизно схожу візуально, людину, яка могла б зіграти такого лідера, як Мустафа Джемілєв. Він грає молодого Джемілєва, а не літнього віку, якого ми звикли бачити зараз. Але це було доволі складно. Були складні ситуації з дозволом, коли ми знімали сцени допитів чи перебування в тюремній камері, тому потрібно було брати дозвіл у пенітенціарної служби України чи певного відділу. У нас актори абсолютно непрофесійні. Хоча є і професійні, які брали участь у фільмі. Їм було дуже цікаво. Наприклад, один актор із Театру на Лівому березі, він грає роль психіатра, який допитує Мустафу Джемілєва в одному з таких судових чи досудових розмов із ув'язненими.

Думаю, що всі будуть задоволені результатом

Дуже багато цікавих сцен ми взяли з реконструкцій. Дуже багато героїв, які увійшли до фільму. Людей, у яких ми беремо інтерв'ю... Багато насправді цікавого. Я думаю, що всі будуть задоволені результатом. І ми сподіваємося, що зможемо отримати, можливо, низку якихось премій за кордоном і зможемо використовувати цей фільм для адвокаційної роботи, щоб розповідати, що таке національний рух кримських татар, хто такий Мустафа Джемілєв і що зараз відбувається на території окупованого півострова.

– Скільки людей знімалось у фільмі?

– У нас були герої, в яких ми брали інтерв'ю, – це більш ніж 15 осіб, може, навіть 20. Акторів другорядних, скажімо так, теж приблизно 20 осіб.

– Розкажіть про географію фільму: в яких містах і країнах відбувалися зйомки?

– Ми знімали в Києві, Львові, Криму, Москві, Нью-Йорку, Варшаві, Гданську, Анкарі. Можливо, ще в якихось містах. Але в цих – точно.

– Скільки триває фільм?

– Зараз це 80 хвилин. Це – більше, ніж повний метр. Достатньо багато для документального фільму, але оскільки там є певні художні прийоми, ми сподіваємося, що він буде доволі легким для перегляду. Саме це ми і ставили собі за мету, щоб не давати суху документалістику. Щоб цей фільм можна було дивитися від початку й до кінця.

– Чи можна буде побачити «Мустафу» в Криму?

– На превеликий жаль, боюся, що на території Криму люди не зможуть його побачити. Або тільки через певний період, коли ми будемо його віддавати у відкритий прокат. Тому що рік після виходу фільму ми хочемо його прокатати по міжнародним фестивальним майданчикам, а однією з умов є те, щоб він не транслювався на телебаченні чи відкрито на показах у кінотеатрах, тому ми цього не робитимемо.