Путін обіцяє врахувати різні точки зору щодо «пакету Ярової»

Володимир Путін та Ірина Ярова

Верхня палата російського парламенту – Рада Федерації – схвалила пакет антитерористичних законів Ірини Ярової – Віктора Озерова, ухвалений раніше Держдумою. Тепер його або підпише, або накладе на документ вето президент Володимир Путін. Прес-секретар господаря Кремля Дмитро Пєсков заявив, що «Путін врахує різні точки зору на закон, у тому числі критику». Втім, російські правозахисники не дуже вірять в те, що одіозний, на їхню думку, пакет зазнає істотних змін.

Your browser doesn’t support HTML5

Путін обіцяє врахувати різні точки зору щодо «пакету Ярової»

Законопроект, який отримав назву «пакет Ярової», значно посилює покарання за тероризм і екстремізм та знижує вік кримінальної відповідальності до 14 років. Він передбачає покарання за «недонесення», а також зобов’язує операторів стільникового зв’язку зберігати дані про листування і дзвінки користувачів та надавати їх без рішення суду правоохоронним органам для дешифрування.

Напередодні розгляду представники російських стільникових компаній звернулися до глави верхньої палати російського парламенту Валентини Матвієнко з проханням відхилити цей закон. Однак ані це звернення, ані аналогічні заклики президентської ради з прав людини чи конгресу інтелігенції не подіяли.

Російська правозахисниця, голова комітету «Громадянське сприяння» Світлана Ганнушкіна не має ілюзій з приводу подальшої долі того, що президент раптом може не підписати одіозний законопроект.

Ми збираємося судити своїх дітей! Дітей будуть садити в тюрми, а виходити звідти вони будуть борцями з режимом
Світлана Ганнушкіна

«Великих сподівань у мене немає, але ми повинні принаймні висловитися з цього приводу. Тому що цей пакет законів – це щось жахливе! Мене найбільше лякає пункт про зниження вікового рівня відповідальності. Ми збираємося судити своїх дітей! Дітей будуть садити в тюрми, а виходити звідти вони будуть борцями з режимом. Знаєте, коли жінка вносить законопроект про те, що дітей потрібно садити в тюрму, це вже просто клінічний випадок!» – зазначила правозахисниця.

При затвердженні в Держдумі з пакета Ярової в останній момент зникли поправки, які стосувалися, наприклад, позбавлення громадянства за роботу в організаціях, в яких не бере участь Росія. Але в законопроекті залишилося ще багато того, що обурило і громадян, і бізнес, і навіть людей у владі. Після того, як закон був прийнятий Думою і схвалений Радою Федерації, залишається лише примарна надія, що його не підпише президент Путін.

Підпише – не підпише

Депутат Держдуми Дмитро Гудков каже, що це може стати очевидним сигналом суспільству.

Тоді ми можемо стверджувати, що в Росії побудована сьогодні поліцейська держава з усіма її атрибутами
Дмитро Гудков

«Якщо це робиться для того, щоб показати, що Путін – єдиний, хто може врятувати від людожерів напередодні виборів, це одна ситуація. Або вже є політичне рішення, і спроба протистояти цьому еліт зазнала невдачі. Тоді, значить, рішення ухвалили на рівні силовиків, і тоді ми можемо стверджувати, що в Росії побудована сьогодні поліцейська держава з усіма її атрибутами», – підкреслює Гудков.

Ще до схвалення «пакета Ярової» Радою Федерації глава президентської Ради з прав людини (РПЛ) Михайло Федотов запропонував верхній палаті парламенту створити погоджувальну комісію з Держдумою і доопрацювати документ вже після парламентських виборів, які пройдуть у вересні. Тепер голова РПЛ має намір звернутися до президента Росії з проханням не підписувати одіозні закони.

А Ірина Ярова наполягає на необхідності свого законопроекту.

«Для забезпечення невідворотності покарання, оперативного виявлення і попередження злочинів, інформація має доказове значення і вимагає процесуального закріплення. Тому додаткові рішення про порядок зберігання та витребування відомостей надзвичайно важливі», – стверджувала Ірина Ярова.