Великі політичні групи з’ясовують, хто на Одеському припортовому головний – депутат

Одеський припортовий завод

У справі про розкрадання коштів антикорупційна прокуратура затримала двох посадовців Одеського припортового заводу. У листопаді минулого року з гучними звинуваченнями в корупції на адресу керівництва заводу виступив Міхеїл Саакашвілі, очільник Одеської області. У той самий період під керівництвом Давіда Сакварелідзе, тодішнього заступника генпрокурора, провели обшуки і порушили кримінальні провадження. Те, що затримання у цій справі відбулися лише зараз, експерти пов’язують із запланованим продажем припортового, призначеним на 26 липня. Один із затриманих, заступник керівника Одеського припортового Микола Щуриков, який спілкувався з Радіо Свобода напередодні, переконує, що приватизація заводу готується під конкретну особу. Прізвища, втім, він не називає.

Перепони в роботі посилюються, проте антикорупційні органи продовжують свою роботу, зазначає Назар Холодницький, голова Спеціальної антикорупційної прокуратури. Він повідомив, що підозру у розкраданні коштів на Одеському припортовому заводі вручили двом посадовцям підприємства. Затримані перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України», який водночас є головою наглядової ради ОПЗ, Сергій Перелома та заступник директора ОПЗ Микола Щуриков.

«В період з травня по грудень 2015 року вказані особи розтратили майно, а саме грошові кошти Акціонерного товариства «Одеський припортовий завод», шляхом зловживання службовим становищем та укладання договорів на постачання газу за завідомо завищеними цінами на суму 205 мільйонів 181 тисяча 833 гривні. Незважаючи на те, які особи, які підприємства, які олігархи можуть за ними стояти чи стоять, нові антикорупційні органи будуть й надалі продовжувати свою роботу», – заявляє Назар Холодницький.

Затриманий Щуриков напередодні розповів про приватизацію та кримінальні справи

Напередодні свого затримання Микола Щуриков у коментарі Радіо Свобода розповідав, що за відкритим провадженням надав свідчення та всі затребувані документи.

Микола Щуриков

«На заводі працював і продовжує працювати оперативний підрозділ фінінспекції, який перевіряє кожну транзакцію та операцію, що відбувається. З моменту нападок губернатора Саакашвілі на завод, на тлі яких були порушені кримінальні провадження, всі були на допитах. Ми дали свідчення, надали документи. Після цього минуло досить багато часу і поки більше ніхто не викликає. Ми продовжуємо працювати далі. Контрагенти, за великим рахунком, не змінились», – розповідав Микола Щуриков до затримання.

Він подав три позови проти Міхеїла Саакашвілі на захист честі та гідності за висунуті раніше публічні звинувачення. Зараз їх почали розглядати по суті, зазначив Микола Щуриков і зауважив, що наразі не бачить на підприємстві підготовки чи передумов того, що 26 липня має відбутись продаж підприємства.

Є таке відчуття, що приватизації не буде або вона буде «в одні руки»
Микола Щуриков

«Сьогодні скандали навколо заводу надають йому негативний фон, хоча, насправді, підприємство унікальне, ліквідне, робоче, в доброму стані, із професійним колективом. Тому є таке відчуття, що приватизації не буде або вона буде «в одні руки», ­– повідомляв перший заступник директора ОПЗ.

Затримані посадовці є лише підставними людьми – Саакашвілі

В антикорупційних органах кажуть, що по ОПЗ тривають розслідування за низкою схем. Міхеїл Саакашвілі, очільник Одеської області, вітає дії правоохоронців, але називає затриманих підставними особами. В організації корупційних схем він звинувачує колишнього прем’єра Арсенія Яценюка та групу депутатів із «Народного фронту» і зауважує, що не заспокоїться, доки винуватці у розкраданні коштів не будуть покарані за законом.

Водночас голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заяви Саакашвілі називає популізмом і спробою компенсувати свої провали на посаді голови обласної адміністрації. За його словами, Яценюк, навпаки, ініціював перевірки на припортовому й інших підприємствах.

Це підприємство, з якого годуються дві великі політичні групи: «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт»
Ігор Луценко

Затримання напередодні приватизації пов’язані із призначеною датою продажу, вважає депутат від «Батьківщини», член спеціальної депутатської комісії з питань приватизації Ігор Луценко. В результаті кримінальних проваджень може змінитися і ціна заводу, зауважує народний депутат.

«ОПЗ – це підприємство, з якого годуються дві великі політичні групи: «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт» через свої «прокладки». Відповідно зараз там з’ясовують, хто головний, хто не головний», – пояснює Ігор Луценко.

Дату приватизації мають перенести – експерт

Володимир Ларцев, колишній радник голови Фонду держмайна, вважає, що дату продажу заводу необхідно переносити. З точки зору розслідувань корупційних схем, передача підприємства в приватні руки може призупинити цей процес, вважає експерт.

В плані приватизаційної політики влади – Порошенка і вже Гройсмана, це вирок владі
Володимир Ларцев

«Так система побудована, що якщо буде покупець, якщо він заплатить і Фонд держмайна підпише договір з покупцем, тоді всі ці дії будуть ускладнені. Звісно, цей конкурс треба переносити, бо видно неозброєним оком, що це все під когось проводиться. В плані приватизаційної політики влади – Порошенка і вже Гройсмана, це вирок владі конкретний. Адже ОПЗ мав би стати зразком приватизації по типу «Криворіжсталі» у 2005 році, щоб запустити всю іншу приватизацію», – зауважує Володимир Ларцев.

Одеський припортовий завод є одним із найбільших підприємств хімічної галузі як в Україні, так і в Європі. Кількість працівників перевищує 4 тисячі осіб. Він спеціалізується на виробництві та реалізації хімічної продукції – аміаку та карбаміду, також перевантажує на експорт продукцію інших підприємств України та Росії. Щонайменше 13 мільярдів 175 мільйонів гривень має отримати бюджет країни від продажу заводу, таку стартову ціну затвердив Кабмін в травні.