Провина Росії в загибелі малайзійського «Боїнга» фактично доведена – експерт

Квіти та дитячі іграшки біля посольства Нідерландів в Україні в пам’ять загиблих людей, які летіли в «Боїнгу» рейсу MH17. Київ, 17 липня 2014 року

Ксенія Кириллова

Майже два роки тому, 17 липня 2014 року над контрольованою проросійськими бойовиками частиною Донецької області був збитий малайзійський «Боїнг», у результаті чого загинули 298 осіб, серед них – безліч дітей. При цьому, за словами українського військового експерта, екс-заступника начальника Генштабу ЗСУ генерала Ігоря Романенка, результати розслідування трагедії не залишають сумніву – літак був збитий російськими військовими і з російської зброї.

«На цей момент встановлено, що літак збили не просто комплексом «Бук-М1», а ракетою з «Бук-М1-2». Це принципово важливо, оскільки цей комплекс був випущений Росією в 1998 році, і в Україні його немає і ніколи не було. Нідерландці спеціально закупили бойову частину від цієї ракети. Вона має ту ж форму тавра, що і радянські «Бук-М1», але у радянських розміри цього тавра менші, до того ж, відрізняється хімічний склад. Таким чином рештки ракети, які знайшли на місці трагедії, чітко збігаються саме з характеристиками російської «Бук-М1-2», – пояснив експерт.

Експерти вивчають уламки літака рейсу MH17. Архівне фото

Як зазначає генерал, твердження російської сторони про те, що Україна якимось чином закуповувала нові російські ракети, неспроможні, оскільки нова ракета не може вистрелюватися зі старого комплексу радянського зразка, а нових комплексів для ракет в Україні немає.

«Також підтверджено точне місце збивання «Боїнга»: окрім фотографій, нідерландська сторона придбала у місцевих жителів той самий фотоапарат, яким вони були зроблені. Є результати аналізу ґрунту, які точно фіксують порохові сліди застосування ракети саме в цьому місці», – повідомив генерал Романенко.

За словами військового експерта, на цей момент встановлено також склад 53-ої ракетної бригади Збройних сил Російської Федерації і за прізвищами відомий склад екіпажу того самого «Бука». Щоправда, Москва ретельно замітає сліди – військові, які «засвітилися», були відіслані на Далекий Схід, і навіть ті, хто навчався з цими офіцерами, не можуть їх знайти.

Кабіна літака рейсу MH17. Архівне фото

Як зазначив Ігор Романенко, остаточні результати розслідування комісії будуть оголошені в жовтні.

«Доказова база у них дуже серйозна, і нідерландці підходять до вивчення матеріалів дуже скрупульозно. Прокурор прямо сказав, що це розслідування – справа всього його життя, і він хоче залишатися чесним перед своїм народом», – підкреслює він.

Говорячи про мотиви російської сторони, генерал Романенко схиляється до версії, що пасажирський літак був збитий ненавмисно.

У росіян був свій шпигун, який дав їм інформацію про те, що очікується політ українського АН-26. Такий політ дійсно планувався, але СБУ вже вирахувала на той момент інформатора і призупинила виліт українського літака

«У росіян був свій шпигун, який дав їм інформацію про те, що очікується політ українського Ан-26. Такий політ дійсно планувався, але СБУ вже вирахувала на той момент інформатора, і якийсь час «вела» його. Відповідно, вони перехопили його повідомлення і призупинили виліт українського літака. Тим часом всі російські установки вже були приведені в стан бойової готовності. Звичайно, позначки Ан-26 і «Боїнга» на індикаторах зенітно-ракетного комплексу «Бук» відрізняються, але враховуючи, що цю техніку завели в Україну незадовго до трагедії, розрахунок ще не адаптувався до місцевості, і тому помилка була цілком зрозумілою. Також наївно вважати, що вистрілити могли «шахтарі» або «трактористи». З такої зброї могли стріляти тільки професійно навчені військові. Мене, наприклад, вчили на комплексі С-200 упродовж п'яти років», – пояснює Романенко.

Проте експерт визнає: навіть при бездоганно зібраній доказовій базі притягнути винних до відповідальності буде не так-то просто. Жодна із шести країн, які ініціювали створення відповідного трибуналу (а це Нідерланди, Малайзія, Австралія, Бельгія, Великобританія та Україна) на підставі вивчених матеріалів вже не сумніваються у винуватості російської сторони. Однак після накладеного Росією минулого літа вето в Радбезі ООН створення міжнародного суду було заблоковано.

«Теоретично, може бути ухвалене рішення створити трибунал щодо «Боїнгу», оминаючи Раду безпеки – однак проблема в тому, що рішення такого трибуналу в цьому випадку буде необов'язковим для Росії», – пояснив генерал Романенко.

«Втім держави, які ініціювали його створення, можуть в індивідуальному порядку вимагати від Росії виконання рішення трибуналу. У разі відмови Росії виконувати їхні вимоги її ізоляція може ще більше погіршитися, а постраждалі сім'ї в будь-якому випадку готують до Росії величезні позови. Однак наразі цей процес не форсується. Швидше за все, міжнародне співтовариство очікує офіційного оголошення результатів розслідування в жовтні, і після нього вже будуть вжиті більш рішучі дії», – завершив він.

Квіти і свічки біля уламків на місці катастрофи малайзійського боїнга, неподалік села Грабове, 19 червня 2015 року

Оригінал публікації – на сайті «Крим.Реалії»