Територію, підконтрольну угрупованню «ДНР», заполонив фальсифікат. Фоторепортаж

Фото автора: новий кіоск, що будується для продажу контрафактних цигарок

Кожного дня надходять з лінії розмежування сумні повідомлення про загибель військових та мирних мешканців від куль та снарядів. Кривава неоголошена війна збирає свої жертви, руйнує оселі, дороги, школи, заводи. Кожного дня тривають обстріли, і повітря здригається від свисту та вибухів снарядів.

На Торезькому танковому полігоні теж кожного дня лунають вибухи від снарядів та мін. Здригається понівечена земля там, де колись збирали урожаї. Нормальна реакція кожної людини на війну – це прагнення до життя та миру. Але не для усіх. Для деяких війна – це спосіб робити гроші на людський біді.

В «ДНР» з’явилися люди, які вибудували нові власні схеми добування грошей

В «ДНР» з’явилися люди, які вибудували нові власні схеми добування грошей і наївно думати, що вони бажають миру, повернення окупованих територій в легітимний правовий простір України. Для них подовження війни та стрілянини, саме існування нелегітимних «ДНР» та «ЛНР» – гарантія успіху власного бізнесу.

Торгівля контрафактними цигарками – одна з таких нелегальних схем

Торгівля контрафактними цигарками – одна з таких нелегальних схем. Виробляються десятками тисяч пачок цигарки відомих у Росії та Україні марок. На пачках можна прочитати фразу «Не для продажи в РФ».

Фото автора: пачка контрафактних цигарок з написом «не для продажу в РФ»

Для розповсюдження контрафактних цигарок потрібна розгалужена мережа. Мабуть тому, почали зносити старі зупинки громадського транспорту та будувати нові металічні, з вбудованими в них кіосками, в яких торгують цигарками та іншим товаром.

Горілку теж масово фальсифікують, маскуючи її назвами відомих українських марок. З’являються нові марки, про котрі ніхто ніколи і не чув. З’явилося «Чернігівське пиво», вироблене в Росії, підроблені коньяки «Шустова» та сурогатні вина Криму

Горілку теж масово фальсифікують, маскуючи її назвами відомих українських марок. Споживач, натикаючись на підроблену горілку, купує горілку російських марок, але і там у пляшках теж неякісна продукція. З’являються нові марки, про котрі ніхто ніколи і не чув. Як не дивно, на етикетках пляшок вказаний ДСТУ, штрих код та наявна акцизна марка України. З’явилося «Чернігівське пиво», вироблене в Росії, підроблені коньяки «Шустова» та сурогатні вина Криму. Підробка алкогольної продукції носить системний характер, тому що, як говорять, це підконтрольне ватажкам «ДНР» та «ЛНР».

На шістьох «республіканських» телеканалах транслюють передачі про перевірки торгових точок у різних містах на окупованих Росією територіях «народними контролями «суспільного руху Донецька республіка». Рапортують про виявлені прострочені товари, перевіряють на камеру ваги, карають штрафами за стару інформацію часів України в кутку споживача. За кадром залишаються численні махінації з реалізацією гуманітарної допомоги РФ із так званих «білих «Камазів» – вісників надії», після надходження якої з новою силою починаються обстріли на межі розмежування та Торезькому танковому полігоні. Реалізують «гуманітарну допомогу» в великих супермаркетах , які до війни носили назву «АТБ», а тепер стали називатися «Першими республіканськими супермаркетами». Маленькі магазини приватних підприємців душать штрафами, вимагають сплати податків на закуплений вже давно і оподаткований товар.

Фото автора: склад з вугіллям із нелегальних копалень

Гаманці водіїв спустошують новою схемою, яку запозичили від РФ. Чіпляються до якогось надуманого порушення вже нових, затверджених «ДНР», правил дорожнього руху, виписують штраф у 1050 рублів

Гаманці водіїв спустошують новою схемою, яку запозичили від РФ. Зупиняють авто представники «ДАІ ДНР» на куплених ще для проведення «Євро-2012» в Україні новеньких іномарках. Чіпляються до якогось надуманого порушення вже нових, затверджених «ДНР», правил дорожнього руху, виписують штраф у 1050 рублів. У разі відмови погрожують арештувати авто та називають ціну послуг евакуатора 4500 рублів за доставку автомобіля на штрафмайданчик у Харцизьку. У разі перебування там авто на протязі доби сума зростає до 10000 рублів. Не диво, що водії погоджуються розрахуватися на місті, і не доводити справу до евакуатора. Справжній рекет викликав обурення у водіїв, які не звикли до такого зухвалого грабунку.

Фото автора: стаття з газети «Вестник ДНР» «Белые Камазы – вестники надежды»

Незважаючи на посилення бойових дій і численні жертви на лінії розмежування між «терористичними республіками» та Україною, оновився вивіз вугілля з окупованих територій в Україну

Незважаючи на посилення бойових дій і численні жертви на лінії розмежування між «терористичними республіками» та Україною, оновився вивіз вугілля з окупованих Росією територій в Україну. Замість зелених вагонів російських «РЖД», з’явилися червоно-коричневі вагони «Укрзалізниці».

Вугілля, добуте з нелегальних копалень – «дірок» – інтенсивно вивозиться у той час, коли склади шахт, легально зареєстрованих в Україні, переповнені добутим вугіллям, і шахтарі перебувають у відпустках. Нелегальні копальні, які очолили за словами «міністра доходів і зборів» Тимофєєва самі ватажки «ДНР», поновили набір шахтарів, про що свідчать численні оголошення, розклеєні у Торезі.

Фото автора: червоно-коричневі вагони «Укрзалізниці» з вугіллям із «ДНР»

Когось війна – збагачує, а більшість – калічить та вбиває, робить біженцями, забирає роки життя та надії на краще майбутнє їхніх дітей і онуків.

Мирослав Тямущий, пенсіонер, місто Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org