Підготовка енергетики до зими: «політ нормальний»?

Київ – Українська енергетика встигає підготуватися до цьогорічного опалювального сезону, збільшення запасів вугілля та ремонт енергоблоків електростанцій відбувається за графіком. У цьому запевнив журналістів міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, звітуючи про перші 100 днів своєї роботи на посаді. Водночас міністр визнав, що нині все вугілля-антрацит, на якому працює більш ніж третина українських ТЕС, постачається з зони бойових дій на Донбасі, а паливо для атомних електростанцій – надходить переважно з Росії. Але Ігор Насалик анонсував низку кроків для подолання цієї залежності. Експерти ж наголошують, що мінімізувати всі ризики української енергетики в зимовий період не під силу одному відомству, і найбільшою загрозою вважають можливість угруповань «ДНР» і «ЛНР», що діють на окупованій частині Донбасу за підтримки Росії, зірвати постачання вугілля взимку.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявляє, що проблеми з опалювальним сезоном є малоймовірними, оскільки українська енергетика встигає підготуватися до зими.


За словами Насалика, уряд стабілізував ситуацію в галузі попри дефіцит потужностей та велике споживання, які були на початку літа.

Графік накопичення вугілля та ремонту енергоблоків електростанцій виконується, до зими Україна буде готова вчасно
Ігор Насалик

«Цього літа у спекотні тижні навантаження на українську енергетику було не меншим, ніж у зимовий період. І тому вже можу сказати, що графік накопичення вугілля та ремонту енергоблоків електростанцій виконується, і до зими Україна буде готова вчасно», – стверджує урядовець.

Насалик уточнив, що, за планами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, електростанції мають накопичити до листопада на своїх складах 1,4 мільйона тонн вугілля антрацитової групи, яке імпортується з-за кордону та видобувається на непідконтрольних територіях, і стільки ж – вугілля газової групи – з шахт на підконтрольній території.

Враховуючи те, як триває підготовка до опалювального сезону, Міненерговугілля не очікує, що взимку будуть віялові вимкнення, імпорт електроенергії чи аварійне ввімкнення газо-мазутних блоків на електростанціях.

Водночас все антрацитове вугілля, на якому працює частина українських теплоелектростанцій, держава нині постачає з окупованої частини Донбасу, яку контролюють бойовики, визнав Ігор Насалик

«Україна потребує 9,2 мільйона тонн вугілля антрацитової групи на рік. І воно не видобувається в Україні (на підконтрольній уряду території – ред.). Моя відповідь – 9,2 мільйона тонн. Для того, щоб компенсувати це, ми робимо модернізацію енергоблоків та імпорт вугілля. Перше судно з партією вугілля антрацитової групи вагою 120 тисяч тонн має прийти до України 20-21 серпня», – зауважив міністр, відповідаючи на запитання журналістів про те, яку кількість вугілля Україна отримує з зони бойових дій.


Однак він додав, що імпорт вугілля морським шляхом може забезпечити лише половину від потреби України в антрациті, якщо не буде модернізована портова інфраструктура. Що ж до модернізації, то у грудні, обіцяє міністр, запрацюють після реконструкції два енергоблоки Зміївської ТЕС на Харківщині, які переведуть на вугілля газової групи, яке видобувається на Донбасі за межею зони бойових дій і на Львівщині, та на якому працює більшість теплових енергоблоків країни.

Що ж до атомної енергетики, яка нині забезпечує половину електрогенерації в Україні, то Ігор Насалик запевнив, що уряд зміг вирішити основні проблеми НАЕК «Енергоатому», які були наприкінці весни і на початку літа. Окрім того, міністр відзвітував про переведення частини українських ядерних енергоблоків із російського на американське паливо.

«У червні 2016 року вперше в історії паливо Westinghouse завантажено до активної зони реактора п’ятого енергоблоку Запорізької АЕС. Третій енергоблок Південноукраїнської АЕС вже працює на ньому. Компанія Westinghouse готова перевести щонайменше 6 із 15 українських атомних енергоблоків (на цих двох електростанціях) на своє паливо», – повідомив Насалик.

Україна переводить «мирний атом» на західні рейки– міністр

Міністр енергетики та вугільної промисловості анонсував, що у 2016 році Україна придбає понад третину палива для атомних електростанцій в американської компанії Westinghouse, замінюючи таким чином паливо російської компанії «ТВЕЛ».


За розрахунками Ігоря Насалика, вже наступного року половина палива на українські АЕС постачатиметься не з Росії, тоді як сьогодні частка російських поставок – 95%.

Також він згадав, що Україна домовилася про американський кредит на суму 260 мільйонів доларів на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива українських електростанцій у Чорнобильській зоні, що дасть змогу не відправляти паливо на зберігання до Росії.

Ігор Насалик повідомив, що український уряд та компанія Westinghouse домовилися про будівництво в Україні заводу для спільного українсько-американського виробництва ядерного палива. І в Міненерговугілля, і в експертному середовищі вважають це ще одним кроком для зменшення енергетичної залежності від Росії.

Раніше в Міненерговугіллі повідомили Радіо Свобода, що українські АЕС завжди мають річний запас палива, тож можливі навмисні спроби російської сторони зірвати постачання паливних збірок навряд чи можуть бути успішними.

У липні прем’єр Володимир Гройсман розпочав роботу міжвідомчого енергетичного штабу, головна мета його – підготовка до опалювального сезону.


Утім, експерт з питань енергетичної безпеки, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар оцінює ефективність підготовки до зими без особливого оптимізму.

Михайло Гончар

Якщо міністр не бачить проблем – це не означає, що їх не існує. Вони можуть бути і за межами його компетенції
Михайло Гончар

«Якщо міністр не бачить проблем – це не означає, що їх не існує. Вони можуть бути і за межами його компетенції. Бойовики за вказівкою Москви можуть припинити постачання вугілля, бо все паливо на ТЕС, окрім оперативного резерву (ідеться про місячний запас обсягом 2,8 мільйона тонн – ред.), іде з коліс. Плюс, можуть повторитися кібератаки на українську енергосистему. Потрібна міжвідомча кооперація. Те, що робиться третій рік, а саме – переведення блоків на інші марки, з цим занадто довго зволікали. Проблема в тому, що уряд нині не може змусити домінуючого гравця в тепловій генерації, компанію ДТЕК, грати за українськими інтересами. А вони грають за своїми інтересами, які є по обидва боку фронту. І не зрозуміло, як вчинятиме цей мажоритарний гравець: чи вдаватиметься до фактичного шантажу, як він це вже робив?» – зазначає експерт.

Він стверджує, що труднощі в українській енергетиці, які були помітні у минулі місяці, та які визнав уряд, мають ознаки штучного створення умов для штучного блекауту (енергетичного колапсу – ред.).


У цій ситуації Михайло Гончар радить урядові працювати над мінімізацією впливу вугільної енергетики, і паралельно збільшувати частку теплових енергоблоків, що працюють на марках вугілля, які видобуваються за межами конфлікту.

Натомість у компанії ДТЕК критику заперечують. Так, за інформацією представників компанії, її електростанції скуповують все вугілля Львівсько-Волинського вугільного басейну, і готові купувати «весь вільний вугільний ресурс державних та приватних шахт». Водночас у компанії підтверджують, що навантаження на теплову енергетику зросли через високе споживання, недавні проблеми атомної енергетики та низький рівень води у річках, який зменшує потужність гідроелектростанцій.