Майкл Фелпс побив олімпійський рекорд із античних часів

Американський плавець Майкл Фелпс під час отримання четвертої золотої медалі під час олімпіади в Ріо. 11 серпня 2016 року

Американський плавець Майкл Фелпс, здобувши 13 золоту олімпійську медаль в індивідуальних запливах – батерфляєм на 200 метрів – побив рекорд всіх часів (справді всіх часів!) за кількістю золотих медалей. Він перевершив навіть античного Леонідаса Родоського. Рекорд Леонідаса тримався майже понад 21 століття, а здобувався він у змаганнях із бігу. Тепер цей рекорд належить Майку Фелпсу, який на цьому навряд чи зупиниться, адже в нього є ще перспективи на нові золоті медалі в Ріо.

Your browser doesn’t support HTML5

Майкл Фелпс побив олімпійський рекорд із античних часів

Леонідас із грецького острова Родос на чотирьох античних Олімпійських іграх тричі вигравав різні забіги на кожній із Олімпіад поспіль. Було це в 164, 160, 156 та 152 роках до нашої ери. Тобто Леонідас Родоський був олімпійським переможцем 12 разів. Фелпс також вигравав золото на чотирьох Олімпіадах, причому свої перші чотири індивідуальні золоті медалі з плавання Фелпс символічно здобув в Афінах на Іграх 2004 року. Потім були золоті перемоги в Пекіні 2008 року, Лондоні 2012-го, а тепер вже в Ріо-де-Жанейро.

Тобто і Леонідас Родоський, і Фелпс виступали на чотирьох Олімпіадах, проте у різних видах спорту. Фелпс – плавець. Леонідас був бігуном і виступав на приблизно 200 (одне коло античним стадіоном) і 400 метрів (два кола), а також у виді спорту, який стародавні греки називали «гоплітодромос» – тобто біг у військовому спорядженні з шоломом на голові, захисних щитках на ногах та зі щитом, який був нелегким на вагу. Атлета, який виграв три види, в античному світі назвала triastes – «трійником». Усього в стародавній Греції було сім олімпійських «трійників», але лише Леонідас був кількаразовим triastes.

Відтак рекорд Леонідаса Родоського тримався понад два тисячоліття, а якщо точно – 2168 років!


Про Леонідаса відомо мало, його ім’я походить від старогрецького «лев». «Ймовірно, він був аристократом, можливо, був заможнім, ймовірно, походив із атлетичної родини», – каже професор кластичної культури Університету Кембриджа Пол Картледж. Атлетизм – це дуже важлива риса античних Олімпіад для переможців, які бігли в 40-градусну спеку в повному військовому оснащені зі щитом.

Ще один момент, який відрізняє Фелпса і Леонідаса – в американського плавця є ще наразі десять золотих медалей в естафетах на кількох Олімпіадах, а в античні часи естафет не було. Тому й мова про рекорди в індивідуальних видах спорту.

Цікаво, що Леонідас і далі міг залишатися рекордсменом, адже після лондонської Олімпіади 2012 року Фелпс пішов із великого спорту. Ось як він згадує про це у фільмі «Еволюція Фелпса»: «Все! До побачення! Завершив! Нічого, нічого вже не хочу мати зі спортом. Все! Все!».

Твіт: «Якби Фелпс був окремої країною, він би був на десятому місці в таблиці медалей»:


Леонідасу Родоському під час його останньої Олімпіади було 36 років, а Майклу Фелпсу нині – 31. Плавання – це дуже вибагливий із фізичної точки зору вид спорту, і, вочевидь, Олімпіада в Ріо-де-Жанейро стане для Фелпса останньою. Хоча все може бути: після лондонської Олімпіади Фелпс пішов із великого спорту, однак повернувся і таки побив рекорд античного Леонідаса.

«Коли я повішу на вішачок свій плавальний костюм і всі медалі, які я здобув, повішу збоку… і тоді я можу казати, що зробив все, що хотів. Це спорт, який я полюбив. Я мав непросту спортивну кар’єру. Але в підсумку я пишаюсь тим, що мені вдалося зробити», – каже американський плавець-рекордсмен.

У Фелпса, якого жартома називають «Фелпс Балтіморський» (він із міста Балтімор у США), – найбільша у світі колекція золотих медалей, а в Леонідаса Родоського була найбільша в античному світі колекція олімпійських лаврових вінків – тоді медалей не було!

Фелпса нині вважають найуспішнішим олімпійцем світу, а після смерті Леонідасу співали дифірамби в античному дельфійському храмі.


На статуї Леонідаса на сучасному грецькому острові Родос ниписано: «Він мав швидкість Бога». Мабуть, це можна сказати і про Фелпса в басейні.

Ще один момент, на який варто звернути увагу: Фелпс, пішовши з великого спорту після лондонської Олімпіади, мав проблеми зі спиртним і навить попався на п’яному водінні автомобіля, коли їхав із казино, і лікувався від алкогольної залежності. Але з суто спортивної точки зору він є «чистим» спортсменом – в плані допінгу, і зразком для інших олімпійців.

Щодо Леонідаса, то невідомо, чи любив він вино в свої античні часи, але анаболічних стероїдів в давній Греції напевно не було.

Як зауважив один користувач «Твіттера»: «Немає ще даних про результати допінг-контролю Леонідаса Родоського, але його рекорд із 12 олімпійських перемог побили».

Такою побачив реакцію Леонідаса на рекорд Фелпса один з користувачів Твіттера: