«Лісова справа»: що шукали прокурори у прикордонників?

Обшук в Держприкордонній службі у Києві. 16 серпня 2016 року

Київ – Військова прокуратура провела у вівторок обшуки в офісах Держприкодонслужби у Києві та Закарпатті і вилучила документи, про зміст яких слідчі обіцяють повідомити у середу, 17 серпня. Причиною такої активності представники відомства називають справу щодо незаконної вирубки лісу, внаслідок чого держава понесла збитків у 19 мільйонів гривень. У Закарпатській ОДА кажуть, що цей випадок безпрецедентний за своєю нахабністю, хоча й визнають, що крадіжки лісу відбуваються періодично.

​Обшуки у приміщеннях адміністрації Державної прикордонної служби у Києві, Центру управління службою Чопського прикордонного загону та Західного регіонального управління Держприкордонслужби почалися близько пів на десяту ранку і тривали кілька годин.

Військова прокуратура вилучила частину документації, що стосується організації оперативно-службової діяльності, розповів у коментарі Радіо Свобода речник відомства Олег Слободян.

Олег Слободян

«Позиція адміністрації Державної прикордонної служби не змінилася: ми як сприяли проведенню розслідувань, будь-яких, в тому числі і цього – щодо вирубки лісу, так і будемо сприяти; як надавали допомогу слідству, так і будемо надавати. Тому що ми зацікавлені в об’єктивному проведенні слідства і встановленні усіх супутніх обставин, – зазначає він. – З іншого боку, звичайно, ми будемо звертатися до генерального прокурора про, на нашу думку, перевищення службових повноважень слідчими військової прокуратури».

Зокрема, на відео з місця подій видно, що двері у приміщення відомства мають пошкодження, з яких можна зробити висновок, що їх зламували.

Йдеться про справу щодо незаконної вирубки понад 7,5 тисяч дерев цінних порід на Закарпатті, через що Україні було завдано збитків у близько 19 мільйонів гривень, повідомили у Генпрокуратурі. У рамках згаданої кримінальної справи чотирьох офіцерів Чопського прикордонного загону взяли під варту, оголосивши їм про підозру у недбалому ставленні до військової служби, йдеться у повідомленні. Представники відомства оприлюднили інформацію про проведення обшуків, однак давати коментарі відмовились. За їхніми словами, наступного дня, у середу, 17 серпня, деталі озвучить генпрокурор Юрій Луценко.

Мали бути задіяні як українські, так і словацькі прикордонники – Галас

Факт вирубки лісу на українсько-словацькому кордоні став відомим ще в лютому цього року, зазначив у коментарі Радіо Свобода речник Закарпатської ОДА Ярослав Галас. За його словами, тоді ж голова Закарпатської облдержадміністрації направив лист до прокуратури з проханням з’ясувати обставини і зв’язався з відділом внутрішньої безпеки Держприкордонслужби – за цим фактом відкрили відповідне провадження.

Обшук в Держприкордонній службі у Києві. 16 серпня 2016 року

Такої нахабної крадіжки лісу – а там мусили бути задіяні як українські прикордонники, так і словацькі – не було
Ярослав Галас

«Такої нахабної крадіжки лісу(а там мусили бути задіяні як українські прикордонники, так і словацькі) не було. Ну, були крадіжки лісу, відбуваються періодично, але, по-перше, не в таких масштабах, а по-друге, не за кордон ось так, що потім на аерозйомці було видно шляхи прямування деревини – що вона йде на словацький бік», – розповів Галас.

Під час обшуків знайшли «дуже цікаві документи» – Бочкала

Суть згаданого кримінального провадження дійсно стосується одного конкретного випадку, однак в аналітичному відділі Держприкордонслужби у Києві, де відбувались обшуки, могли знайти і щось іще, вважає журналіст Роман Бочкала, який стежив за розвитком ситуації.

Обшук в Держприкордонній службі у Києві. 16 серпня 2016 року

Були знайдені дуже цікаві документи, які свідчать про ознаки корупції в інших випадках
Роман Бочкала

«У рамках цих обшуків були знайдені дуже цікаві документи, які свідчать про ознаки корупції в інших випадках. І я думаю, що зараз дуже важливий момент: ці документи будуть вивчатися, їм буде даватися юридична оцінка, і після того слідство виступить із офіційним повідомленням. Я думаю, буде дуже багато цікавих новин», – прогнозує він.

За даними Державного агентства лісових ресурсів, минулого року в Україні незаконно вирубали 24 тисячі кубів лісу, завдавши збитків у 85 мільйонів гривень. За першу половину 2016-го обсяг таких вирубок зріс на 36%, порівняно із відповідним періодом попереднього року, повідомляють у відомстві.