Радянське минуле – цемент, яким Росія хоче прив’язати українців до «русского мира» – «Мірко Сабліч»

Політична карикатура Євгенії Олійник

«Мірко Сабліч» вкотре підірвав соцмережі своїм пародійним відео на тему ностальгії за СРСР» – такі відгуки можна прочитати під новою піснею гурту, яку хлопці назвали «Гостья из прошлого – Ностальгия по Совку». Пісня вийшла кілька днів тому до 25-ї річниці подій, названих ГКЧП. Фронтмен гурту Євген Татарченко розповів Радіо Свобода, чому саме річницю цієї події вони обрали для нової пісні.

– Ми розуміємо, що радянське минуле є одним із найосновніших цементуючих факторів, які намагається Російська Федерація застосувати для того, щоб прив’язати громадян України до цього «русского мира» в широкому розумінні цього слова. Усі ми в тій чи іншій мірі ностальгуємо за минулим – коли трава була зеленіша, вода мокріша, чоловіки і жінки привітніші до нас і так далі, і так далі. Тобто є об’єктивні причини ностальгувати за минулим, і ми пам’ятаємо, в основному, краще, а гірше стараємося забувати. Тобто ґрунт для оцієї пропагандистської роботи в Російській Федерації існує.

У другій частині кліпу співається від імені членів ГКЧП – як вони хотіли це все повернути в свою сторону

І тому ми намагалися цією піснею, в силу своїх можливостей, показати, як же насправді жилося при Радянському союзі. І в нас там дві основні теми. Перша тема – репресії і Голодомор, а друга тема – побут, споживацький мінімум, дефіцити, черги, блати – те все, чим Радянський Союз пам’ятається для простих громадян. Звичайно, була партноменклатура, яка жила по-інакшому. Але все ж таки більшість пам’ятає, як це було насправді. Тому така була вибрана дата – 25-тиріччя ГКЧП і там, власне, в другій частині кліпу, співається від імені членів ГКЧП, як вони хотіли це все повернути в свою сторону.


– Ваш проект «Мірко Сабліч» існує вже 2 роки. Ваша команда працює на волонтерських засадах і вважає своїм завданням критикувати військову, політичну, але передусім культурну окупацію України. Цікаво дізнатися, чи з часом вам важче знаходити, як Ви колись казали, ідеї «шкварити ватників і окупантів політичним гумором і сатирою»?

– Ви знаєте, ідей є достатньо. Звичайно, зараз градус цієї війни трошки змінився і оскільки для нас це перший збройний конфлікт у новітній історії і ми не зовсім орієнтуємося в цих фазах війни, а для наших ворогів це далеко не перший конфлікт і вони знають, як і коли яку фазу педалювати – зараз такий холодний спокій, і люди зосереджені більше на своїх побутових проблемах.

Внутрішньо-українські неприємності штучно розігріваються «корисними ідіотами» і завербованими персонажами в українському політичному і медійному дискурсі

Внутрішньо-українські неприємності штучно розігріваються «корисними ідіотами», але також і завербованими прямо чи опосередковано персонажами в нашому українському політичному і медійному дискурсі. І тому, звичайно, коли була попередня фаза конфлікту, нам було легше доносити наші меседжі. Тепер система координат трошки змінилася, але ми до цього ставимося розслаблено і нам своє робить.Кожен робить свою ділянку роботи, тому що нам треба захищати державу.

– А чи стало більше спротиву вашій діяльності з боку тих, проти кого ця діяльність спрямована? Я маю на увазі блокування сайтів, постів, скажімо, неможливість дивитися ці відеокліпи?

За один день сюди налетіли тисячі людей з-за поребрика і дуже гострі коментарі

– Це відбувається з такою завидною періодичністю. Наші пісні блокуються, або відбувається атака тролів. Зокрема у нас була нещодавно пісня «Темная ніч», де устами українського військового співається про побут у зоні АТО. Ми її склали на «Тьомную ночь» Марка Бернеса і Нікіти Богословського, і ця пісня не була заблокована. Але якщо подивитися на коментарі, то буквально за один день налетіли тисячі людей з-за поребрика, і дуже гострі такі коментарі. Ну класно, ми для цього й працюємо. Нам цікаво бачити реакції на наші дії з того боку. Це нас навпаки надихає до нових робіт.


– Стосовно «надихає до нових робіт» – чи є вже нові ідеї?

– Ідеї є постійно. Вони в різних стадіях. Хтось пише пісні, хтось записує, хтось їх зводить, хтось монтує. Щоб це все скоординувати, потрібен час. Але ідеї, в основному, у нас є, такі базові ідеї, які вже присвячені до певних дат, які виходять планово, а є такі, які ми намагаємося оперативно відрефлектувати – це те, що сталося і що потребує якогось гострого реагування. Або, принаймні, намагання гострих сатиричних коментарів до події, яка відбулася.

– Як наприклад?

– Як наприклад – остання була перемога Джамали, і ми, відповідно, оскільки ця перемога породила шквал критики в Росії і обурення і багато медій про це говорили, ми відразу зробили таку пісеньку: реакція на перемогу Джамали в російських ЗМІ. Вона дуже так прозвучала весело буквально за кілька днів після події. Тоді всі були на цій хвилі, і це останній приклад. У червні ми зробили. Ми слідкуємо помаленьку, якщо щось відбувається. Але подія повинна бути достатньо яскравою, щоб вона охопила великий сегмент людей в Україні.