Чечня на війні

Чеченський боєць сидить на статуї Леніна. Після розвалу СРСР у 1991 році, Чечня проголосила свою незалежність від Росії.

Російські війська під Грозним. Побоювання, що приклад Чечні може спричинити «ефект доміно» та роздробити новостворену Російську Федерацію, призвів до того, що Москва силою спробувала повернути собі Чечню. 

Чеченський волонтер ховається за російським танком під час стрілянини на вулицях Грозного. Перші перемоги у місті стали загрозою для непідготовлених російських військ, яким чинили рішучий опір.

Чеченські бійці біля знищених російських танків 10 січня. На початку війни одна з колон зі 120 російських танків та бронетранспортерів втратила відразу 105 з них. 

Чеченські бійці під час вуличного бою.

Чеченці дивляться на тіла російських військових 1 січня 1995 року. Після того, як на початку нападу Росії на Чечню загинули сотні російських військових, російські сили змінили свою тактику.

Місцева жінка зупинилася біля свого будинку, недалеко від нього лежить мертве тіло. Російські війська бомбардували Грозний з усіх точок довкола міста. Тисячі артилерійських снарядів упали на столицю Чечні. 

Старша жінка покидає свій дім після бомбардування російської артилерії. Багато етнічних чеченців разом зі своїми рідними переховуються у прилеглих селах. Декому з етнічних росіян, які нещодавно оселилися у Грозному, немає куди йти. 

Після щоденного бомбардування Грозний стає схожим на пекло. 

Після тижнів бомбардування чеченські бійці відступають із Грозного і йдуть у гори. На цьому фото, зробленому 6 лютого, російські бронетранспортери патрулюють вулиці міста. 

Російські солдати сидять біля портрета Леніна у Грозному, 4 квітня 1995 року.  

 

 

Російські війська спеціального призначення штурмують село у травні 1996 року. Після того, як чеченські бійці розійшлися по селах та горах Чечні, розпочалася нова брутальна фаза війни. 

Кулеметний вогонь із танка поблизу чеченського села. 

Позаяк партизанська війна затягнулася, до Чечні увійшли джихадисти, іноземні бійці, які мали намір воювати на боці чеченців-мусульман. 

14 червня 1995 року сталася подія, яка шокувала увесь світ. У Будьоновську чеченські бійці штурмували пологовий будинок і взяли в полон 1800 вагітних жінок, жінок, які щойно народили, та лікарів. 

Невідомий представник із боку Росії веде переговори з чеченський бійцем на вході до пологового будинку у Будьоновську. Чеченці, які утримують заручників, вимагають закінчення війни та початку прямих переговорів. Президент Росії Борис Єльцин назвав ці події «безпрецедентними у цинізмі та жорстокості».

Під час штурму пологового будинку російськими військами загинуло 150 людей. Атака була відбита. Росія погоджується на припинення вогню. Війна в Чечні тимчасово зупинена.

Цивільні чеченці у Грозному. Столиця перетворилася на руїну, що нагадує про знищені міста у Європі після Другої світової війни.

30 серпня 1996 року представники Чечні та Росії підписали договір про припинення вогню. 

Чоловік йде поміж руїнами Грозного у 1997 році. У частині мирного договору йшлося про те, що статус Чечні буде визначений у 2001 році. Та після закінчення війни до Чечні прийшло беззаконня та період насильства. Стало очевидно, що мир із Росією не буде довготривалим. Два роки після того, як було зроблене це фото, розпочалася друга кривава війна, в результаті якої Чечню повернули під контроль Росії. Людина, яка вела другу чеченську війну, стане згодом новим президентом Росії. Це був Володимир Путін.