МЗС Чехії ще не надіслало лист-протест проти реєстрації «консульства» «ДНР»

Your browser doesn’t support HTML5

Міністерство закордонних справ Чехії, як сказав Радіо Свобода його речник, ще не надіслало листа до крайового суду в східному чеському місті Остраві із протестом проти реєстрації так званого «Представницького центру «ДНР», а також проти незаконного використання чеською громадянкою Нелою Лісковою, яка нелегально їздила на окуповану частину Донбасу і підтримує сепаратистів, титулу «почесний консул «ДНР» у Чехії. Про це Прагу неодноразово просив офіційний Київ. Між тим, у Чехії опубліковано дві авторитетні доповіді, в яких говориться про сильний вплив у Чехії Кремля та російської пропаганди.

Вже минув понад тиждень від моменту відкриття 1 вересня громадського об’єднання, названого «Представницький центр «ДНР», у місті Остраві, що на сході Чехії. Незважаючи на кілька нот протесту Міністерства закордонних справ України, незважаючи на намагання чеської влади щось з цим вдіяти, – цей «Центр», який представники угруповання «ДНР» називають своїм «першим дипломатичним представництвом в Європі», формально продовжує існувати.

Радіо Свобода надіслало листа до Крайового суду в Остраві з проханням пояснити, на якій підставі було зареєстровано цей так званий «Представницький центр «ДНР» у Чехії, але відповідь наразі від суду ще не надійшла.

Чеське законодавство діє переважно за принципом «що не заборонено, те дозволено» – і, як виглядає, відкриття такого громадського об’єднання, навіть із метою «підтримки громадян Донецької республіки» тощо, формально його не порушує. Як коментували чеські політики, так само теоретично можливе й відкриття представництва «Ісламської держави» – ще одного екстремістського збройного угруповання, визнаного терористичним, яке так само, як і «ДНР», у назві претендує на статус «держави», хоча нею не є.

Між тим, ситуація з цим «Представницьким центром «ДНР» виглядає так.

Завдяки багатозначності використаного в назві чеського слова, що позначає поняття «представницький», воно могло б перекладатися і як «дипломатичний» – якби йшлося про представництво якоїсь держави.

Зареєстровану юридичну адресу він має на околиці промислової Острави, в районі Міхайловіце, у хаті в дуже депресивній місцевості. Там же, в цьому ж будинку, зареєстрована й фірма одного з трьох, на час реєстрації, членів громадського об’єднання «Представницький центр «ДНР».

Сам «Центр» повісив свою табличку в офісному приміщенні в центрі Острави. І саме його показали журналістам 1 вересня. Та ця адреса не зареєстрована за громадською організацією в жодних її офіційних даних.

Але і це ще не все. У Празі, в офісному будинку на вулиці Гибернській, іще навесні була зареєстрована ще одна структура під назвою «Представницький центр Донецької області» (саме «області).

Додамо, що при реєстрації «Представницького центру «ДНР» у первісній версії статуту того ГО теж ніде не було слів «ДНР», крім назви – той центр теж спершу претендував представляти інтереси «Донецької області». Але вже через два дні статут переписали, замінивши область на «ДНР» («Донецьку республіку»).

До всіх трьох місць має причетність чеська громадянка Нела Ліскова, яка називає себе «почесним консулом «ДНР» в Чехії.

Нела Ліскова

Між тим, деякі депутати чеського парламенту шлють запити до уряду з проханням пояснити, як таке могло статися, зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода депутат Марек Женішек, перший заступник голови партії «TOP 09», якому Росія заборонила в’їзд через його активну підтримку України.

«З одного боку, як виявилося, було зацікавлення з боку так званої «ДНР». Тому що вони знають, що до певної міри їх тут підтримують – чи президент держави, чи їхні прихильники, які бачать конфлікт в Україні по-іншому», – каже Женішек.

Чому ця реєстрація відбулась юридично? Якраз це ми у зверненнях і запитуємо нашого прем’єр-міністра
Марек Женішек

«А чому ця реєстрація відбулась юридично? От якраз це ми у зверненнях і запитуємо нашого прем’єр-міністра (Богуслава Соботку – ред.). Чи тут немає якогось конфлікту із законодавством Чехії? Тому що Чехія не визнає так звану «Донецьку народну республіку», – каже депутат чеського парламенту.

Пару днів тому чеські активісти, які симпатизують Україні, спробували з’ясувати, як же працює цей так званий «Представницький центр «ДНР» в Остраві. Як виявилось, посеред білого дня в звичайний робочий день в тому офісі нікого немає і він зачинений.

Чи не є це свідченням того, що представникам угруповання «ДНР» та їхнім прихильникам у Чехії цей офіс потрібен був лише як пропагандистський крок – показати, що, мовляв, в Європі є якесь визнання «ДНР»?

Мова йде про окупаційну структуру на сході території держави Україна
Якуб Янда

«Мета досить проста. Створити враження, що мова йде про легітимне державне утворення, чого насправді немає. Адже мова йде про окупаційну структуру на сході території держави Україна. Також сепаратисти роблять і піар-акцію, операцію з дезінформації, щоб бодай в якихось засобах масової інформації – чи то російських, чи то міжнародних – велися дискусії про те, а чи не є ця так звана «ДНР» якимось «державним утворенням». Тобто це така димова завіса», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода Якуб Янда, заступник директора чеського Центру «Європейські цінності».

МЗС Чехії, як сказав його речник Радіо Свобода, наразі ще не надіслало обіцяного ним протесту до крайового суду в Остраві, який зареєстрував «Представницький центр «ДНР», щоб така реєстрація була скасована.

«Гадаю, що кожна тверезо мисляча людина розуміє, що не може існувати офіційне представництво чогось, що ніким не визнається і, згідно з міжнародним правом, не існує. Звичайно, багато людей цього не знають. І якщо хтось використовує титул «почесний консул», то це вже має якийсь розголос, хоча, згідно з міжнародним правом, – це повне безглуздя», – каже чеський депутат Женішек.

Your browser doesn’t support HTML5

У Чехії відкрили представництво угруповання «ДНР» (відео)

Днями в Чехії було оприлюднено два звіти – чеських спецслужб та громадської організації, – в яких, зокрема6 йшлося про російський вплив у Чехії.

У випадку з Росією йдеться, зокрема про серйозні пропагандистські зусилля, спрямовані на створення в Чехії суспільної атмосфери, доброзичливої до політики Кремля. Стратегічна мета цієї роботи – дискредитувати в очах чеських громадян членство країни в Євросоюзі та НАТО і перетворити Чехію на європейську «слабку ланку», чия політична еліта була б готова значною мірою служити інтересам Москви. До висновків, схожих із тими, що містяться у звіті контррозвідки, дійшли автори аналітичного дослідження «Механізми впливу Росії на внутрішні справи Чехії», опублікованого днями празьким дослідним центром Evropské hodnoty («Європейські цінності»).

Серед кроків, до яких вдається Кремль, – також і фінансування екстремістських політичних груп, на кшталт чеської організації «Національна самооборона», визнаної чеськими силовими структурами за потенційну загрозу безпеці країни. Одним із лідерів її і є Нела Ліскова, яка наразі продовжує називати себе «почесним консулом» «ДНР» в Чехії – угруповання, яке в Україні визнане терористичним.

Протест чеських активістів із руху «Капутін» проти відкриття так званого «представництва» угруповання «ДНР» – вони назвали це «кремлівським театром». Острава, 1 вересня 2016 року