Ходорковський шукає заміну Путіну

Михайло Ходорковський (ліворуч) та Володимир Путін

Колишній голова компанії «ЮКОС» Михайло Ходорковський почав пошук кандидата на вибори президента Росії 2018 року, про що він повідомив у понеділок. Створений Ходорковським суспільно-політичний рух «Відкрита Росія» запустив проект «Замість Путіна», мета якого – вибрати альтернативного кандидата, якого можна буде обрати через два роки за підтримки екс-голови «ЮКОСа».

​Поки серед названих кандидатів, які можуть бути висунутими на посаду президента Росії, 14 осіб. Серед них і мер Єкатеринбурга Євген Ройзман, засновник «Яблука» Григорій Явлінський, голова ПАРНАС Михайло Касьянов, член політкомітету «Яблука» і екс-депутат псковського законодавчого зібрання Лев Шлосберґ.

Для висунення кандидата його згода не потрібна. Єдина умова – це законна можливість балотуватися на вищу посаду в країні. Саме через судимість не може претендувати на президентське крісло опозиціонер Олексій Навальний. Через наявність громадянства іншої країни на посаду президента Росії не можна висунути і Володимира Кара-Мурзу-молодшого. Однак він у новому проекті поряд із політологом Станіславом Бєлковським і політиком Володимиром Міловим виступає в ролі експерта. За словами Кара-Мурзи, щонайменше дивно говорити про відсутність альтернативи Путіну в багатомільйонній країні.

Володимир Кара-Мурза- молодший

Образливо в 140-мільйонній країні говорити про те, що немає альтернативи якійсь одній людині
Володимир Кара-Мурза- молодший

«Так, ми дійсно перебуваємо в ситуації, коли пошук політичної альтернативи в нашій країні значно ускладнений. Коли, наприклад, одного з очевидних кандидатів на президента від опозиції в минулому році розстріляли на Великому Москворецькому мості, а інші перебувають хто в ув’язненні, а хто змушений був залишити країну. І тим не менше, навіть в такій ситуації, образливо в 140-мільйонній країні з величезною безліччю яскравих, талановитих, успішних, досвідчених людей говорити про те, що немає альтернативи якійсь одній людині», – зазначає Володимир Кара-Мурза- молодший.

Замість псевдоопозиції

Михайло Ходорковський уточнив, що не збирається висувати на майбутніх виборах свою кандидатуру. Він також сформулював ідею проекту.

Незмінна влада є синонімом корупції, поганого управління країною, неправової, слабкої, хоча і достатньо жорстокої держави
Михайло Ходорковський

«Незмінна влада є синонімом корупції, поганого управління країною, неправової, слабкої, хоча і достатньо жорстокої держави. Ми хочемо іншої, кращої долі для Росії в XXI столітті. Для цього ми оголошуємо проект «Замість Путіна». Його результатом стане висування нових політичних фігур на посаду президента Росії. Нас дістала і незмінна влада, і незмінна псевдоопозиція», – каже Ходорковський.

Під псевдо-опозицією екс-глава ЮКОСу має на увазі парламентські партії КПРФ, ЛДПР і «Справедливу Росію». Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи проект Ходорковського, заявив журналістам, що підготовлений проект людьми, «безповоротно відірваними» від російських реалій.