Матеріали з «чорних скриньок» фальшували – польська комісія з розслідування Смоленської катастрофи

Уламки літака ТУ-154. Архівне фото

Варшава – У польських розслідувачів причин Смоленської катастрофи є докази того, що попереднє польсько-російське розслідування цієї трагедії проводилося недбало, з грубими порушеннями процедур. Про це заявляють члени комісії, створеної урядом Польщі навесні 2016 року. Аби докладніше з’ясувати причини аварії президентського літака, польська прокуратура ухвалила рішення про ексгумацію жертв авіакатастрофи. Не всі близькі загиблих погоджуються з тим, щоб тіла їхніх родичів виймали з могил.

Польський міністр оборони Антоній Мацеревич каже, що завдання урядової комісії – вказати на справжні причини катастрофи, аби такі ситуації не повторились у майбутньому. Натомість, твердить він, пошуками винних займатимуться відповідні державні органи. За словами Мацеревича, в архівах комісії, яка займалася справою катастрофи за попереднього польського уряду, виявлено докази того, що розслідування проводилося несолідно, а його висновки розходяться із правдою. Міністр твердить, що раніше приховували деякі доказові матеріали та частину інформації, яка стосується Смоленської катастрофи.

Антоній Мацеревич

Ми вже знайшли докази, що з деякими даними відбувалися маніпуляції
Вацлав Берчинський

Голова комісії Вацлав Берчинський пояснює, що багато матеріалів, які є в розпорядженні польських фахівців, надійшли до них із російських чи інших закордонних джерел, тож потрібно з’ясувати, чи немає в них якихось перекручень. «Ми вже знайшли докази, що з деякими даними відбувалися маніпуляції», – твердить Берчинський.

Фрагменти розбитого ТУ-154 пересували з місця на місце – Тейлор

У роботі польської комісії бере участь британський експерт Франк Тейлор. Він пояснює: «Помилки, допущені під час забезпечення місця катастрофи та неточності в ідентифікації деяких її жертв – це головні підстави для відновлення розслідування причин катастрофи 10 квітня 2010 року».

Як каже Тейлор, аналіз сателітних фотографій свідчить, що фрагменти розбитого ТУ-154 пересували з місця на місце. Крім цього, уточнює він, елементи літака знаходили навіть через 6 місяців після катастрофи. «Це були дуже непрофесійні дії, які ускладнювали з’ясування причин катастрофи. Тінь на розслідування кидають також помилки в ідентифікації деяких жертв», – наголосив експерт.

У презентації результатів своєї піврічної діяльності комісія зазначила, що в записах чорних скриньок є «маніпулювання та фальшування».

Крім цього, за висновком експертів, деякі фрагменти літака були спалені й закіптюжені ще до його зіткнення із землею.

Загалом, за висновком Вацлава Берчинського, значні фрагменти попередніх звітів про причини Смоленської катастрофи були фальшивими.

Ексгумують навіть Леха і Марію Качинських

Щоб з’ясувати сумнівні моменти в розслідуванні причин Смоленської катастрофи частину її жертв ексгумують. Дослідити рештки тіл загиблих польським фахівцям допоможуть спеціалісти з європейських наукових центрів.

Рішення про ексгумацію ухвалила спеціальна група слідчих Національної прокуратури. Таку процедуру не застосують тільки щодо тих тіл, які вже раніше ексгумували. А це означає, що з могили дістануть також тіла Леха та Марії Качинських.

«Після ознайомлення з медичною документацією, яка стосується усіх жертв катастрофи, було ухвалене рішення про ексгумацію всіх жертв. Вона не охопить лише тих, які вже були ексгумовані в процесі проведення розслідування», – пояснює речник прокуратури Ева Бялік.

Родичі жертв Смоленської катастрофи до рішення про ексгумацію поставилися по-різному.

Нас годували брехнею. Те, чого прокурори не зробили шість з половиною років тому, мусить тепер зробити прокуратура та комісія
Анджей Меляк

Анджей Меляк, депутат Сейму, брат загиблого в авіакатастрофі політика Анджея Меляка, підтримує прокурорів. Він говорить: «Нас годували брехнею. Те, чого прокурори не зробили шість з половиною років тому, мусить тепер зробити прокуратура та комісія. Ми всі хочемо дізнатися про обставини смерті своїх близьких, тож, як на мене, ексгумації необхідні».

За словами Меляка, він дотепер не впевнений у тому, що в могилі поховані рештки саме його брата. «Тим більше, що дев’ять проведених ексгумацій вказало на шість помилок у похованні тіл наших рідних, які були похоронені в чужих могилах», – пояснює брат загиблого.

Рішенням прокуратури незадоволений Павел Дереш, чоловік загиблої у катастрофі Йоланти Шиманек-Дереш. На його думку, в питанні ексгумації потрібно знайти «золоту середину», тобто діставати з могил тіла тільки тих померлих, родичі яких дають на це згоду.

Із прокурорами не погоджуються в Польській автокефальній православній церкві. Православна ієрархія не хоче, щоб слідчі ексгумували тіло загиблого у Смоленській катастрофі православного архієпископа Мирона Ходаковського. Як пояснюють церковні достойники, ексгумація суперечить православній традиції і є збезчещенням тіла померлого.

10 квітня 2010 року розбився літак ТУ-154, яким польська делегація летіла до Катині на заходи із відзначення 70-х роковин масового вбивства польських офіцерів. У катастрофі, що сталася поблизу летовища Смоленськ-Північний загинуло 96 осіб, зокрема президент Польщі Лех Качинський та його дружина Марія Качинська.