Чи готова Україна до амністії капіталів? (Огляд преси)

Газета «День» стверджує, що Україна сьогодні впритул підійшла до того, до чого буквально відразу після Євромайдану закликав бізнесмен Ігор Коломойський: «доплатити», а далі «жити за правилами». Тепер про амністію капіталів активно заговорили «нагорі» – в Адміністрації президента і в парламенті. Адже, відповідно до вимог МВФ, до кінця жовтня всі держслужбовці повинні прозвітувати про «нажите». Утім, як зазначає видання, будь-яка амністія капіталів матиме сенс за наявності кількох важливих умов. Перша – чіткі правила, яких всі дотримуються. Друга – нормальна робота фіскальних, правоохоронних органів та судової системи. І третя умова – це згода сильних світу цього на те, щоб Україна провела амністію капіталів. Чому вони можуть на це не погодитись і чому «нульова декларація» не те ж саме, що «амністія капіталів», «День» розповідає в статті «Чистий лист» може обернутися «чорним списком».

5 жовтня в Україні набуває чинності закон про приватних виконавців, які будуть уповноважені виконувати рішення судів. Газета «Сегодня» розібралася, чим саме будуть займатися ці люди і навіщо вони українцям. Виявилося, що виконавці зможуть стягувати банківські борги, але не виселяти з квартири, будуть працювати за відсоток від суми справи, їхні імена легко буде перевірити у відкритому реєстрі, а оскаржити їхні дії – лише в суді.

В цьому ж числі експерти газети «Сегодня» прогнозують, що всю осінь гривня продовжить повільно девальвувати, інфляція випередить зростання зарплат, а основні продукти харчування подорожчають. Натомість можуть подешевшати одяг, взуття та скраплений газ для автомобілів.

«Газета по-українськи» стверджує, що три парламентські фракції саботують реформу децентралізації. Найменше за ухвалення відповідних законопроектів проголосували фракції Радикальної партії, «Батьківщини» та «Опоблоку». Така «млявість» опозиції під час голосування дисонує з публічними заявами її лідерів щодо підтримки реформ у країні. Конкретніше про децентралізацію, політичний популізм і саботаж у парламенті розповідає «Газета по-українськи».