Стало відомо, чого Україна очікує від нового генсекретаря ООН

Антоніу Гутерреш

МЗС України розраховує, що новий генеральний секретар ООН буде налаштований на допомогу Україні. Про це в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив посол України в ООН Володимир Єльченко.

У середу стало відомо, що Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй погодила кандидатуру наступного генерального секретаря. Ним стане колишній премєр-міністр Португалії Антоніу Гутерреш. За результатами таємного голосування, його кандидатуру підтримали 13 членів Радбезу, двоє утримались. Очікується, що вже у четвер Генеральна асамблея ООН офіційно затвердить Гутерреша на посаді.

«Кожен із кандидатів на посаду генсекретаря ООН усвідомлює, що Україна ніколи не проголосує за ту людину, яка не враховуватиме у своїх майбутніх діях позицію з українського питання. На відміну від такої повної, м’яко кажучи нейтральності, а насправді інертності нинішнього генерального секретаря з питання України, думаю, що майбутній генсекретар буде набагато більше налаштований на допомогу нам», – зазначив раніше Володимир Єльченко у розмові із «Голосом Америки».

Впродовж 10 років до 2015-ого Антоніу Гутерреш був верховним комісаром ООН у справах біженців. Він наполегливо закликав Захід докладати більше зусиль для вирішення конфліктів, які спричиняють кризу біженців, зокрема, і конфлікт на сході України.

Дипломати характеризують Гутерреша як палкого і співчутливого професіонала і очікують, що він буде набагато активнішим генеральним секретарем ООН, ніж його попередник Пан Гі Мун.